europaioi-igetes

31/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Διορία μια εβδομάδα δίνει η Ε.Ε. στη Ρωσία πριν τις νέες κυρώσεις

Την προετοιμασία επιβολής νέου γύρου σκληρότερων κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης» στη Ρωσία αν δεν αλλάξει πορεία σχετικά με την ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε ο Ρομπάι.Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι μπορεί να ασκήσει βέτο σε νέα μέτρα. Τρεις ευρωπαϊκές σύνοδοι το φθινόπωρο.
      Pin It

Μία εβδομάδα διορία έδωσε ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση την Κυριακή στη Ρωσία, προκειμένου να αλλάξει πορεία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, υπό την απειλή πάντα της επιβολής νέων κυρώσεων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο βαν Ρομπάι. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν «εντός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας, όπως συμβαίνει ήδη από τα τέλη Ιουλίου.

merkel-kameron

Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις «έχουν ορατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπνεθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στις 29 Ιουλίου να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και στα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτησε την επιβολή νέων κυρώσεων και η εκπρόσωπός του για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ε.Ε. γι αυτές.

 

Με βέτο προειδοποιεί η Σλοβακία

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας χαρακτήρισε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία «χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές» και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ασκήσει βέτο σε πιθανά νέα μέτρα.

robert-fitso

«Μέχρι να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί, δεν έχει νόημα να επιβάλουμε νέες», πρόσθεσε o Σλοβάκος πρωθυπουργός

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, η χώρα του οποίου έχει εκφράσει και στο παρελθόν την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, υπογράμμισε ότι θα πολεμήσει για να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη της Σλοβακίας.

 

Ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς 

Την ικανοποίηση τους για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν χθες Σάββατο στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών, εξέφρασαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ως προς το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σημείωσαν πως μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά έθεσε και το θέμα της κάλυψης του κόστους που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι είναι το σχετικώς μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

 

Έκτακτη σύνοδος τον Οκτώβριο για την απασχόληση

Το φθινόπωρο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρεις ευρωπαϊκές σύνοδοι με θέμα την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ο Φρανσουά Ολάντ.

Η Ιταλία θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο στις 7 Οκτωβρίου «για θέματα ανάπτυξης» και «απασχόλησης», έπειτα από δική της πρωτοβουλία.

Στα τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη σύνοδος αφιερωμένη στην Ευρωζώνη, την οποία έχει ζητήσει η Γαλλία.

Τέλος, μια τρίτη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο αφού αναλάβει καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη διάρκεια αυτής της συνόδου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της υπέρ των επενδύσεων.

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, μετά τον διορισμό του τάχθηκε υπέρ ενός μείγματος λιτότητας και μέτρων για την προώθηση της ανάπτυξης.

tousk-robai

O νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, μαζί με τον απερχόμενο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Θα πρέπει να αναζητήσουμε την ανάπτυξη στο πλαίσιο της υπευθυνότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τουσκ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το παράδειγμα της Πολωνίας έχει αποδείξει ότι είναι δυνατό να συνδυαστούν «η δημοσιονομική πειθαρχία και η οικονομική ανάπτυξη».

Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, που επιλέχθηκε για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, είπε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας θα πρέπει να είναι «η πρώτη προτεραιότητα της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας».

Από την πλευρά του ο Ολάντ, που επιθυμεί όπως και Ματέο Ρέντσι να υπάρξει κάποια χαλάρωση στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, σημείωσε : «Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Στην Ευρώπη υπάρχει ασθενική ανάπτυξη, πολύ χαμηλός πληθωρισμός και πολύ υψηλή ανεργία».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των 25 εκατομμυρίων στην Ευρώπη», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Ελιό ντι Ρουπό.

«Θα θέλαμε να δούμε τα θέματα της εργασίας, της ευημερίας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης να καταλαμβάνουν κεντρική θέση στις πολιτικές ενέργειες της ΕΕ», πρόσθεσε ο ιρλανδός ομόλογός του Έντα Κένι.

«Η σταθερότητα δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμη χωρίς ανάπτυξη», υπογράμμισε ο  Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στο σχέδιο του Γιούνκερ για την εξασφάλιση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τέλος, ο Σουλτς πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις του Οκτωβρίου θα πρέπει να μεταφράσουν την πρόταση αυτή σε «ουσιαστικές ενέργειες».

 

Σχετικά θέματα:

 

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top