01/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν τα κόμματα έχουν κέφια

      Pin It

Σχολάρχης στ' Απεράθου της Νάξου επί πολλά χρόνια πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρημάτισε ο Δημήτρης Ααρών βενιζελικών πεποιθήσεων εκπαιδευτικός όστις υπέστη τα πάνδεινα τις περιόδους διακυβερνήσεως του Λαϊκού Κόμματος. Θεωρούσε δικαίως ως εξορία κάποια μετάθεσή του στη Θήβα απ' την οποία για να φτάσει στο νησί όπου διέμενε η οικογένειά του απαιτούνταν ένα αβέβαιο ταξίδι αρκετών ημερών με καρυδότσουφλα καΐκια σε τρικυμισμένες συνήθως θάλασσες. Ενώ υπηρετούσε στην Απείρανθο ένα φεγγάρι έλαβε μήνυμα ότι πρόκειται να επισκεφθεί το σχολείο του απ' τη Σύρα ο διορισμένος από τη δεξιά κυβέρνηση επιθεωρητής.

 

Το τηλεγράφημα ανέφερε ως ημερομηνία άφιξης τη Δευτέρα ωστόσο το πλοιάριο καθυστέρησε κι η μεταφορά με το αυτοκίνητο απ' τη Χώρα της Νάξου στην ενδοχώρα ισοδυναμούσε με περιπέτεια ο αμαξωτός δρόμος κατέληγε στην Τραγαία απ' όπου οι ταξιδιώτες στη ράχη δύστροπων μουλαριών έπαιρναν το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγούσε στο χωριό. Ετσι ο επιθεωρητής έφτασε στ' Απεράθου αργά το απόγευμα της Τρίτης. Ο Ααρών δεν επιθυμούσε να υποδεχτεί αυτοπροσώπως τον μισητό αξιωματούχο του εχθρικού στρατοπέδου κι έστειλε να τον προϋπαντήσει στην Παναγία τον νεαρότερο δάσκαλο του σχολειού.

 

Ισχνός και κατάκοπος ξεκαβαλίκεψε ο επισκέπτης απορώντας πού βρίσκεται ο διευθυντής. «Είχε δουλειά και δεν μπορούσε να 'ρθει και γι' αυτό έστειλε εμένα» απάντησε ο δασκαλάκος. «Βρε το γάιδαρο» είπε μεγαλοφώνως ο επιθεωρητής εκλαμβάνοντας ως προσβολή τη συμπεριφορά του υφισταμένου του. Ο Ααρών πληροφορήθηκε τα καθέκαστα κι όταν την επαύριο ο ανώτερός του μπήκε να επιθεωρήσει την τάξη του σήκωσε στον πίνακα τον καλύτερο μαθητή και τον ρώτησε σε ποιο κεφάλαιο είχαν μείνει.

 

Ξεφτέρι εκείνος αποκρίθηκε αμέσως ότι διδάχτηκαν τα σημεία στίξεως και τότε ο σχολάρχης του υπαγόρευσε την εξής πρόταση: «Ο επιθεωρητής είπε κόμμα ο δάσκαλος είναι γάιδαρος». Ο ανεπιθύμητος επισκέπτης δεν περίμενε την ψυχρολουσία οπότε αιφνιδιασμένος και ενεός παρακολουθούσε το αποτύπωμα της κιμωλίας. «Γράψε παιδί μου από κάτω» συνέχισε ατάραχος ο Ααρών. «Ο επιθεωρητής είπε ο δάσκαλος κόμμα είναι γάιδαρος».

 

Η δεύτερη απανωτή κατραπακιά έκανε τον εκ Σύρου επείσακτο να μην ξέρει πού να κρυφτεί. Απτόητος ο σχολάρχης διατύπωσε αργά αργά το συμπέρασμα: «Είδατε παιδιά πως ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε ακριβώς τις ίδιες λέξεις η μετατόπιση του σημείου στίξεως αλλάζει τελείως το νόημα μιας φράσης». Η αποφασιστική και βαρύνουσα σημασία της στίξης κατατρόπωσε τον επιθεωρητή και επί πολλά χρόνια κανένας συνάδελφός του δεν έκανε τον κόπο να ελέγξει το Σχολαρχείο Απειράνθου. Κι εγώ που το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου δεν διάνθιζα τα κατεβατά μου με κόμματα, αποσιωπητικά, άνω τελείες και ερωτηματικά -σαν ένα καλοκαιρινό παιχνίδι διακοπών- συντάσσομαι αναφανδόν με τον φλεγματικό δάσκαλο μιας και τα μετέωρα προοιωνίζονται νερά στα ηπειρωτικά. Καλό μήνα.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top