01/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„3η Σεπτέμβρη πρώτη πράξη

 

 

Η πρώτη πράξη του διπλού εορτασμού για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ συντελείται σήμερα στο Ζάππειο, με την αυλαία να ανοίγει στις 7.30 το απόγευμα η εκδήλωση με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ μετά από συνεννοήσεις των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού με τη Χαριλάου Τρικούπη, και προκειμένου να αποφορτιστεί το σκηνικό έντασης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, συμφωνήθηκε να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Την Τετάρτη, η μάχη των «πράσινων» εντυπώσεων και πλειοδοσίας στην υπεράσπιση των έργων του ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου θα δοθεί στην κεντρική εκδήλωση του επίσημου ΠΑΣΟΚ για την 3η του Σεπτέμβρη, απόντος του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά παρόντος του Κώστα Σημίτη.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„Το Podemos που μπορεί…

 

Για τη δεύτερη θέση παλεύει με τους Σοσιαλιστές το νέο αριστερό κόμμα Podemos της Ισπανίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «El Mundo», αφού στην πρόθεση ψήφου αποσπά 21,2%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του 8% που είχε αποσπάσει μόλις δύο μήνες μετά την ίδρυσή του στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που στη μέτρηση έχει ένα 22,3%, παλεύει να ανακόψει την πτώση του εγκαίρως πριν από τις επόμενες εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2016. Το δεξιό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι παραμένει πρώτο με 30,1%, αλλά έχει χάσει σημαντικό έδαφος από το 2011 που ανέλαβε την εξουσία, αποσπώντας 44,6%.

 

Ε.Π.

 

…………………………………………….

 

„Το μακρύ χέρι του Βερολίνου

 

«Ο διορισμός του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρει αναμφίβολα τη σφραγίδα του Βερολίνου» σχολιάζει η Liberation. «Παρότι η Γαλλία προτιμούσε τη σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργό της Δανίας, η ανώτατη αρχή της Ευρώπης, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προτιμούσε τον σύμμαχο της Γερμανίας στα ανατολικά… Είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο μάθημα μιας αλληλουχίας που καταλήγει ως εξής: η Γερμανία κυριαρχεί παντού στης Ε.Ε… Αυτή επέβαλε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντί για τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ στην ηγεσία της Κομισιόν, και για να το πετύχει αυτό κυριολεκτικά εξαγόρασε την ψήφο της Μαδρίτης, υποσχόμενη στον Ισπανό υπουργό Οικονομικών την προεδρία του Eurogroup. Επιπλέον, Γερμανοί βρίσκονται: στο αξίωμα του επιτελάρχη του Γιούνκερ, στην ηγεσία της Ευρωβουλής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕMS), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB)… Και με την αποδυνάμωση της Γαλλίας -που από τις 74 έδρες της στο Ευρωκοινοβούλιο οι 24 καταλαμβάνονται από βουλευτές του Εθνικού Μετώπου- και το Στρασβούργο γίνεται de facto το τρίτο σώμα της γερμανικής Βουλής».

 

Ε.Π.

 

…………………………………………….

 

„Συνεργασία με ΑΝ.ΕΛΛ.;

 

«Σε προγραμματικό επίπεδο δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες», έλεγαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δέχτηκαν χθες βροχή ερωτήσεων σχετικά με τη δήλωση του Νίκου Παππά. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα απάντησε σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του Πάνου Καμμένου: «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, η κυβέρνηση σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηριχτεί και από ευρύτερες δυνάμεις». Κορυφαίοι επιτελείς συμπλήρωναν μάλιστα ότι το μόνο ενδεχόμενο που είναι ανοιχτό προβλέπει την παροχή «ψήφου ανοχής» από βουλευτές εκτός Κουμουνδούρου αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία. Επισήμαιναν, όμως, ότι «η αυτοδυναμία παραμένει ο κυρίαρχος και εφικτός στόχος μας».

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………….

 

„Ενός λεπτού σιγή

 

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κώστα Κάρη, που απεβίωσε πρόσφατα, τήρησαν στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου τα μέλη της ΔΗΜΑΡ. Ο Κώστας Κάρης αποτελούσε ιδρυτικό μέλος του κόμματος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και οι σύντροφοί του θα έχουν σε περίοπτη θέση στη μνήμη τους τούς αγώνες και τις ιδέες του για την ανανεωτική Αριστερά.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„Οχι στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Εσπευσε ο Τέρενς Κουίκ να κλείσει τις πόρτες πιθανής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την τροχιοδεικτική του διευθυντή του πολιτικού γραφείου τού Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά. Μιλώντας στον REAL FM τόνισε ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. «δεν γινόμαστε ουρά κανενός, και πόσο μάλλον του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθεί πολιτικές που δεν είναι αποδεκτές από εμάς». Υπενθύμισε δε τη δήλωση του Πάνου Καμμένου, ότι η Κουμουνδούρου «δεν συνυπογράφει την εξεταστική επιτροπή για το πρώτο μνημόνιο και τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου, ούτε ψήφισε για την επιπλέον κάλπη στη λίστα Λαγκάρντ με κατηγορούμενους τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Λουκά Παπαδήμο». Το θέμα είναι εάν συμφωνούν όλοι στους ΑΝ.ΕΛΛ. μαζί του…

 

Τ.Τ.

 

…………………………………………….

 

„Αναμένουν

 

Ο νεοκλεγείς δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, στις προχθεσινές δηλώσεις του υπήρξε εύστοχος πολιτικά, δηλώνοντας μεταξύ των άλλων πως «οι πολίτες, εξαντλημένοι και ανασφαλείς, αγωνιούν για το αύριο -κάποιοι βιώνουν ήδη συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης-, και το κοινωνικό κράτος καταρρέει συμπαρασύροντας τις ελπίδες για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Οι ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα ώς εδώ είναι υπαρκτές και έχουν μέγεθος ιστορικό. Σε πολιτικό επίπεδο, την απάντηση τη δίνει ο λαός. Σε ποινικό, εάν και όπου υπάρχουν, τις αποδίδει η Δικαιοσύνη». Οι πολίτες του Ηρακλείου αναμένουν αντίστοιχα έργα κοινωνικής και πολιτιστικής πνοής και κάθαρση στον δήμο.

 

Παν.Γεωργ.

 

…………………………………………….

 

„Τα λόγια της Καλλονής

 

«Δεν θα γίνω εγώ υπουργός. Το Ποτάμι δεν δημιουργήθηκε για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση, να πάρει υπουργεία και να δημιουργήσει μέσω αυτών πελατειακές σχέσεις». Τάδε έφη Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του στη Σκάλα Καλλονής Λέσβου, στο πλαίσιο της εκεί επίσκεψής του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού συμπλήρωσε μάλιστα ότι το κόμμα του θέτει στόχο «τα υπουργεία να πηγαίνουν σε ικανούς και “καθαρούς” πολίτες και όχι στα “δικά μας παιδιά”». Οσον αφορά δε ποια κυβέρνηση είναι η ιδανική για τον ίδιο, είπε ότι «δεν θα εγκρίνει ποτέ τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση ενός ακροδεξιού πολιτικού ή ενός πολιτικού που είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας». Ολα αυτά, βέβαια, προσομοιάζουν με την παλαιότερη τρικομματική κυβέρνηση…

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………….

 

„Προληπτική αντιπολίτευση

 

Σήμερα δεν θ’ ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί στην Καισαριανή, γιατί έχουν λήξει οι συμβάσεις των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ κατηγορεί τον νέο δήμαρχο Γ. Κοντόσταυλο, ο οποίος όμως όχι μόνο ανέλαβε την περασμένη Παρασκευή, αλλά έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει τα πάντα για να ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί την ερχόμενη Δευτέρα. Λέτε να έχει κάποια σχέση όλο αυτό με το γεγονός ότι η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ ήρθε τρίτη, με μία ψήφο διαφορά από τη δεύτερη, κι έχει καταθέσει ένσταση, την οποία, αν κερδίσει, την Παρασκευή θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές; Λέτε; Μπα…

 

Β.Καρ.

 

…………………………………………….

 

„Στηρίζουν το «μάρκο»

 

Στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας έγιναν σήμερα εκλογές για την ανάδειξη της τοπικής Βουλής και το Εναλλακτικό Κόμμα για τη Γερμανία (AfD) διέψευσε όλα τα προγνωστικά. Οι ευρωσκεπτικιστές, που οργανώθηκαν σε κόμμα στις αρχές του 2013, κέρδισαν την πρώτη τους εθνική αναμέτρηση στη Γερμανία, αποσπώντας ποσοστό 10% κι εκτοπίζοντας από τη σκηνή τους Φιλελεύθερους. Με μικρή πτώση σε σχέση με το 2009 οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) αναδεικνύονται πάλι πρώτοι, περίπου με 39%, χωρίς όμως αυτοδυναμία, ενώ στη Βουλή καταφέρνουν να μπουν πάλι με περίπου 5% οι ακροδεξιοί. Με τη συμμετοχή να έχει καταβαραθρωθεί στο 48%, οι Χριστιανοδημοκράτες μάλλον φαίνονται «καταδικασμένοι» να συμμαχήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

 

Ε.Π.

 

……………………………………………..

 

„Δημόσιες σχέσεις

 

«Οι απολογητές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των μνημονίων, που οδήγησαν στην κατάλυση της κυριαρχίας της χώρας, δεν μπορούν να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες του προοδευτικού κινήματος και να διεκδικούν την ιστορική παρακαταθήκη του». Σε σκληρή γλώσσα ο Στέφανος Τζουμάκας, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αρνείται την πρόσκληση του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου να παρευρεθεί στην εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη. «Τους ευχαριστώ, αλλά δεν θα παρευρεθώ. Οι Σοσιαλιστικές αρχές της 3ης Σεπτέμβρη έχουν διαχρονική αξία, στη βάση της αρχής ότι οι προοδευτικές ιδέες και αξίες ασκούνται έμπρακτα. Η χώρα έχει οδηγηθεί σε ήττα από τις πολιτικές επιλογές των Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλου», συμπληρώνει και κάνει λόγο για εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων που επιχειρούν τώρα να εμφανίσουν μια καταστροφική πολιτική ως αναγκαιότητα.

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top