11/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η σύνοδος της λιτότητας

      Pin It

E.E. Το παρασκήνιο της νίκης των Bόρειων με επικεφαλή τη Βρετανία που επέβαλαν για πρωτη φορά περικοπές στον προυπολογισμό

 

Της Ελλης Πάνου

 

Μετά από μια σχεδόν ατελείωτη νύχτα, ελάχιστες ώρες «κλεφτού» ύπνου στους καναπέδες, υψηλούς τόνους, κλειστές πόρτες, 27 λίστες αιτημάτων και «εθνικών κόκκινων γραμμών» και έπειτα από παζάρια ακόμα και για την τελευταία δεκάρα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο μεν Ντέιβιντ Κάμερον πέτυχε μια σπάνια νίκη, αφού η συμφωνία προβλέπει για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ε.Ε. περικοπές στις δαπάνες της. Η Ανγκελα Μέρκελ εννοείται ότι τον στήριξε, με μεγάλη χαρά και προθυμία.

 

Οι Αυστριακοί (για πρώτη φορά), οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί διασφάλισαν επιστροφή κονδυλίων, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό μάλιστα να εξαναγκάζει τη σύνοδο σε παράταση μιας ώρας προκειμένου να αποσπάσει και τα τελευταία 45 εκατομμύρια ευρώ που υποστήριζε ότι δικαιούται η χώρα του. Ο Νότος και οι ανατολικές χώρες, που ήλπιζαν σε περισσότερες κονδύλια στήριξης των οικονομιών τους, ήταν οι χαμένοι των διαπραγματεύσεων. Το Παρίσι οπισθοχώρησε με γαλατική χάρη, δηλώνοντας «όχι ηττημένο», αφού, παρά τις παραχωρήσεις που έγιναν, οι επιχορηγήσεις προς τους Γάλλους αγρότες δεν μειώθηκαν. Ενώ η μη εκλεγμένη ηγεσία της Ενωσης δήλωσε για άλλη μια φορά ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

 

Τα γεράκια της λιτότητας, λοιπόν, επικράτησαν των περιστεριών και σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, αλλά τα επινίκια μπορεί να είναι πρόωρα, αφού τον τελευταίο λόγο θα έχουν τώρα οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, οι ευρωβουλευτές. Μια νέα μάχη λοιπόν αρχίζει, με έντονο παρασκήνιο και πιέσεις στους διαδρόμους και τα κομματικά γραφεία.

 

Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων εξέφρασαν ήδη αντιρρήσεις, απαιτώντας περισσότερη ευελιξία στον προϋπολογισμό: «Το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να αποδεχθεί τη συμφωνία και εκφράζουμε τη λύπη μας που ο κ. Ρομπάι δεν μίλησε και δεν διαπραγματεύτηκε μαζί μας», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ζόζεφ Ντόουλ του Λαϊκού Κόμματος, ο Χάνες Σβόμποντα των Σοσιαλδημοκρατών, ο Γκι Βέρχοφσταντ των Φιλελευθέρων και η Ρεμπέκα Χαρμς με τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, εκ μέρους των Πρασίνων.

 

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών πιστεύουν ότι ως επί το πλείστον η άρνηση της Ευρωβουλής είναι για το θεαθήναι, ενώ αισιόδοξη δηλώνει και η Ανγκελα Μέρκελ. «Μίλησα με πολλούς ευρωβουλευτές», είπε, «και δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις». Ωστόσο, ο Γερμανός πρόεδρος του σώματος, Μάρτιν Σουλτς, δείχνει έτοιμος για «πόλεμο». «Το σχέδιο δεν είναι το τέλος των διαπραγματεύσεων, αλλά η αρχή τους», προειδοποίησε τους ηγέτες και κατηγορώντας τους ότι υπέκυψαν στους εκβιασμούς του Λονδίνου, τους διεμήνυσε ότι «οι προτάσεις τους αγνοούν ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης, ευέλικτης απάντησης», οδηγώντας, τελικά, σε αύξηση του ελλείμματος σε σημείο που δεν θα είναι διαχειρίσιμο μέχρι το 2020.

 

«Δεν πρόκειται να προσυπογράψω μια τέτοια συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους ο Σουλτς, που είναι αποφασισμένος όταν έρθει η ώρα -μέσα στους επόμενους τρεις μήνες- η Ευρωβουλή να αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία, προκειμένου να αποφευχθούν «εκβιασμοί» από τις εθνικές κυβερνήσεις.

 

Η διαδικασία είναι μάλλον ασυνήθιστη και πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 150 ευρωβουλευτών, τις υπογραφές των οποίων ο Σουλτς υποστηρίζει ότι έχει διασφαλίσει. Το σώμα δεν έχει την εξουσία να αλλάξει το σχέδιο, αλλά μπορεί να το εγκρίνει ή να το απορρίψει. Στη δεύτερη περίπτωση, θα παραμείνει σε ισχύ ο τρέχων προϋπολογισμός, με πρόσθετη αύξηση 2% για τον πληθωρισμό.

 

 

Scroll to top