11/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σφυροδρέπανο… adieu

      Pin It

ΓΑΛΛΙΑ Το ΚΚΓ στο 36ο συνέδριό του κι εν μέσω αντιδράσεων αποχαιρέτησε το ιστορικό του σύμβολο, αλλά ανακατατάξεις υπάρχουν και στο NPA και την «Εργατική Πάλη» που βλέπουν μέλη και ψήφους να χάνονται

 

ΠΑΡΙΣΙ Της Ηρας Φελουκατζή

 

Ανανέωση, εκσυγχρονισμός, διεύρυνση της πολιτικής απήχησης, είναι οι στόχοι που προβάλλει σήμερα το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα – ΓΚΚ (PCF) επιδιώκοντας να εκπροσωπήσει «μια νέα γενιά του κομμουνισμού» και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ψηφοφόρων που εκφράζονται μέσα από την ιδεολογία της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο τετραήμερο 36ο συνέδριο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος που έληξε χθες με την επανεκλογή του γερουσιαστή Πιερ Λοράν ως εθνικού γραμματέα του Κ.Κ., συμμετείχαν νέοι αντιπρόσωποι και νέα μέλη. Διατυπώθηκαν καινούργιες προτάσεις, οι οποίες συγκλίνουν με την πολιτική που προωθεί ο Ζαν Λικ Μελανσόν στο «Μέτωπο της Αριστεράς», συμμαχία στην οποία εκπροσωπούνται οι κομμουνιστές, η ριζοσπαστική και η κομμουνιστική Αριστερά.

 

Η πιο θεαματική αλλαγή στο συνέδριο του ΓΚΚ ήταν η εξαφάνιση από τις νέες κάρτες των μελών του σφυροδρέπανου, του διάσημου κομμουνιστικού εμβλήματος το οποίο συνδέεται με τον λενινιστικό κομμουνισμό. Το έμβλημα αυτό αντικαταστάθηκε με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και την επιγραφή «Ευρωπαϊκή Αριστερά». Οι εκπρόσωποι της παραδοσιακής «ορθόδοξης» κομμουνιστικής ιδεολογίας, που αιφνιδιάστηκαν από αυτή την πρωτοβουλία, αντέδρασαν έντονα. Δήλωσαν ότι «το Κόμμα έχει συγκλονιστεί» από αυτή την τροποποίηση η οποία συμβολίζει την αλλαγή ενός εμβλήματος που αποτελεί «σημείο αναφοράς ως ιστορικό σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στη σύνθλιψη των μισθών».

 

Ορισμένοι επέκριναν τον Πιερ Λοράν, εκτιμώντας ότι έχει καταστήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα «υποτελές στο “Μέτωπο της Αριστεράς”, στους Πράσινους, στους τροτσκιστές, στη σοσιαλδημοκρατία». Ο ίδιος αντέκρουσε τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι το σφυροδρέπανο δεν συμβολίζει πια το σημερινό Κ.Κ. «Θέλουμε να κοιτάξουμε προς το μέλλον» τόνισε. Μιλάει για έναν «κομμουνισμό νέας γενιάς», προσδιορίζοντας ότι θα συνεχίσει την «ομαλοποίηση» προκειμένου το Κόμμα να διαμορφώσει μια νέα πολιτική γραμμή και να ασκήσει τον ρόλο του στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία εκφράζεται από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

 

Απευθυνόμενος στους 778 συνέδρους ο κομμουνιστής ηγέτης τόνισε: «Οι αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα θα μετρήσουν για τους εργαζόμενους και τη νεολαία που βασίζονται σε εμάς». Στην ομιλία του ο Πιερ Λoράν κατήγγειλε την «Ευρώπη των εγωισμών στην υπηρεσία των χρηματοοικονομικών κύκλων, των εργοδοτών και των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, που προωθούν την ομοσπονδιοποίηση και επιβάλλουν στους λαούς σκληρή λιτότητα». Κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις «να ενωθούν για να προωθήσουν κοινό πρόγραμμα για μια ανθρώπινη και αλληλέγγυα Ευρώπη». Ανακοίνωσε την οργάνωση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής συγκέντρωσης τον Απρίλιο, πιθανόν στη Μασσαλία, που είναι φέτος η «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης».

 

Με 130.00Ο μέλη (7.000 νέα μέλη το 2012, δύο φορές περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια), με 9.000 εκλεγμένους εκπροσώπους κυρίως σε δήμους, σε κοινότητες και με σημαντική εκπροσώπηση στη Γερουσία, το ΓΚΚ εμφανίζεται σήμερα ενισχυμένο στην πολιτική του επιρροή. Οι κομμουνιστές ενώνονται με τη Δεξιά για να καταψηφίσουν ορισμένα κυβερνητικά νομοσχέδια. Ο Πιερ Λοράν ως πρόεδρος της κομμουνιστικής Ομάδας των Γερουσιαστών διαφοροποιεί συχνά τη θέση του Κόμματός του σχετικά με νόμους της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Υιοθετεί τολμηρή και διφορούμενη στρατηγική. Αντιπαρατίθεται συχνά στην πολιτική της κυβέρνησης ενώ σύντομα θα υποχρεωθεί να συνάψει συμμαχίες με το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε αρκετές περιφέρειες για τις δημοτικές εκλογές του 2014. «Η μάχη που δίνουμε για να αλλάξουμε την κυβερνητική πολιτική είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να παράσχουμε στην Αριστερά για τις δημοτικές εκλογές» εκτιμά ο κομμουνιστής ηγέτης.

 

Οι σχέσεις του ΓΚΚ με το «Μέτωπο της Αριστεράς» προκαλούν συχνά κριτικές σε μέλη του που θεωρούν ότι ο Ζαν Λικ Μελανσόν επωφελείται από τη συμμαχία με τους κομμουνιστές για να προβάλλεται ως ο κύριος ηγέτης της Αριστεράς στα ΜΜΕ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα καλεί συνεχώς το Κ.Κ. να αποσαφηνίσει τη θέση του όσον αφορά τη συμμαχία του με τον ηγέτη του «Κόμματος της Αριστεράς PG» Ζαν Λικ Μελανσόν, «ο οποίος ασκεί συστηματική αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση. Σοσιαλιστές ηγέτες καταγγέλλουν τις «ασυνέπειες του Κ.Κ. το οποίο συμβαδίζει με τον Μελανσόν, ενώ παράλληλα προβάλλει τον στόχο μιας το δυνατόν ευρύτερης αριστερής συμμαχίας.

 

Η Αριστερά της Αριστεράς

 

Το «Μέτωπο της Αριστεράς», η «Ευρώπη Οικολογία – Πράσινοι (EELV)» και η διασπασμένη άκρα Αριστερά με το «Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA)» και την «Εργατική Πάλη (LO)» επιδιώκουν να ενισχύσουν την εκλογική τους επιρροή. Ενώ οι δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες στη σημερινή περίοδο οικονομικής κρίσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου της ριζοσπαστικής και εναλλακτικής Αριστεράς, το οποίο θα ασκούσε σημαντική πίεση στην κυβέρνηση, κάθε κόμμα συνεχίζει να εργάζεται αυτόνομα. Υπάρχουν διάφορες επιλογές. Οι Πράσινοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Εκπρόσωποι άλλων κομμάτων διατηρούν τοπικές συμμαχίες ή συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις.

 

Στις προεδρικές εκλογές η ριζοσπαστική Αριστερά συγκέντρωσε σχεδόν 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Στο «Κόμμα της Αριστεράς PG» ο χαρισματικός ηγέτης του Ζαν Λικ Μελανσόν και προεδρικός υποψήφιος της συμμαχίας «Μέτωπο της Αριστεράς» επωμίσθηκε τον ρόλο του «αρχηγού» στην αριστερά της Αριστεράς και κατάφερε να αποσπάσει 4 εκατομμύρια ψήφους. Αλλά η μελλοντική επιτυχία του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές εξαρτάται από τις συμμαχίες με τους κομμουνιστές σε τοπικό επίπεδο.

 

Μετά τη νίκη τού Φρανσουά Ολάντ και των σοσιαλιστών στις εκλογές του 2012, οι «Πράσινοι» αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και έχουν δημιουργήσει και κοινές ομάδες της εργασίας με το Σ.Κ. Ωστόσο υπάρχουν θέματα απόκλισης και άγνωστο είναι μέχρι πότε οι οικολόγοι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση. Το κόμμα «Ευρώπη Οικολογία – Πράσινοι (EELV)» άρχισε να επανασυνδέει τις σχέσεις του με το «Κόμμα της Αριστεράς».

 

Εξελίξεις στα άκρα

 

Στο συνέδριό του αρχές Φεβρουαρίου το ακροαριστερό «Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝPA)» αναζήτησε νέους προσανατολισμούς μετά τον δυσμενή απολογισμό της τελευταίας διετίας. Ο αρχικός αριθμός των 9.000 μελών στην ίδρυσή του το 2009 μειώθηκε σε 2.500 μέλη. Πολλοί οπαδοί του έχουν στραφεί προς το «Μέτωπο της Αριστεράς» με το οποίο το ΝΡΑ απορρίπτει τη συμμαχία. Ο Φιλίπ Πουτού που διαδέχτηκε τον χαρισματικό Ολιβιέ Μπεζανσενό ως προεδρικός υποψήφιος δεν κατάφερε να αυξήσει την απήχηση του κόμματος.

 

Το ακροαριστερό κόμμα «Εργατική Πάλη (LO)» συρρικνώθηκε. Στις προεδρικές εκλογές συγκέντρωσε 203.000 ψήφους, ποσοστό 0,6%. «Η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν θα κουνήσει ούτε το μικρό της δάχτυλο για να υπερασπίσει τους μισθούς», καταγγέλλει η εκπρόσωπος του κόμματος Ναταλί Αρτό, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να σεβαστεί η κυβέρνηση τους εργαζομένους είναι ο αγώνας, ο συνδικαλισμός, οι απεργίες, οι κινητοποιήσεις και η σκλήρυνση του εργατικού κινήματος.

 

Scroll to top