Irak-aixmalotoi

01/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 1.420 νεκροί τον Αύγουστο στο Ιράκ

Σε φόρουμ της Γενεύης, ανακοινώθηκε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οργανώσεις που συνδέονται μαζί τους έχουν πραγματοποιήσει βαρβαρότητες εναντίον αμάχων στο Ιράκ.
      Pin It

Κατά το μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, τουλάχιστον 1.420 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ, όπου ο στρατός επιχειρεί να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχουν κατακτήσει οι τζιχαντιστές.

Επιπλέον η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ συμπλήρωσε ότι τον ίδιο μήνα, τουλάχιστον 1.370 άνθρωποι τραυματίσθηκαν,διευκρινίζοντας πως οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν την επαρχία Αλ-Άνμπαρ (δυτικό Ιράκ) και ότι είναι δύσκολο να επαληθευθούν στις ζώνες των μαχών ή σε περιοχές που διαφεύγουν του ελέγχου της κυβέρνησης.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας σχεδόν τους 2.000 τον Ιούνιο – ο υψηλότερος μηνιαίος απολογισμός από το Μάιο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Ο ιρακινός υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε σήμερα (Δευτέρα) , στο πλαίσιο έκκλησης που απηύθυνε για διεθνή υποστήριξη, πως το Ισλαμικό Κράτος έχει πραγματοποιήσει βαρβαρότητες εναντίον αμάχων στο Ιράκ, απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και δημιουργώντας μια παγκόσμια απειλή.

Μάλιστα στο φόρουμ της Γενεύης η Φλάβια Πανσιέρι, αναπληρώτρια του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι υπάρχουν «ισχυρά στοιχεία» ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οργανώσεις που συνδέονται μαζί τους έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένες δολοφονίες, έχουν εξαναγκάσει ανθρώπους να αλλαξοπιστήσουν, ενώ έχουν επίσης προβεί σε απαγωγές, σεξουαλικές καταχρήσεις και βασανιστήρια.

Η Πανσιέρι εξέφρασε επίσης βαθιά ανησυχία για τις διώξεις χριστιανών, γεζίντι, σιιτών, Τουρκομάνων και άλλων εθνοτικών ομάδων από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που από τον Ιούνιο έχουν σαρώσει το δυτικό και το βόρειο Ιράκ, εκτοπίζοντας από τα σπίτια τους 1,2 εκατ. Ιρακινούς.

«Η γη της αρχαίας Βαβυλώνας δέχεται απειλές πρώτα για την ίδια την ανεξαρτησία της, αποπειρώνται να αλλάξουν τη δημογραφική και πολιτισμική σύνθεσή της», δήλωσε ο υπουργός Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι στη διάρκεια έκτακτης συζήτησης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Το ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε) δεν είναι ένα ιρακινό φαινόμενο, είναι ένα φαινόμενο που υπερβαίνει τα έθνη και δημιουργεί έναν επικείμενο κίνδυνο για όλες τις χώρες του κόσμου, αψηφά όλες τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αλ Σουντάνι προς το 47μελές αυτό φόρουμ.

efsyn.gr

Scroll to top