Israel-stratos

02/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο εμπόδιο στην ειρήνη

Μια ολόκληρη νέα πόλη, κοντά στη Βηθλεέμ, σχεδιάζουν να χτίσουν οι Ισραηλινοί σε έκταση 4.000 στρεμμάτων, η οποία χαρακτηρίστηκε «κρατική γη» και «απαλλοτριώθηκε» από τους Παλαιστίνιους.
      Pin It

Της Ελλης Πάνου

 

REUTERS/Ronen Zvulun Το Ισραήλ αποφάσισε την «απαλλοτρίωση» περίπου 4.000 στρεμμάτων γης στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, κοντά στη Βηθλεέμ, για την κατασκευή κατοικιών για νέους εποίκους, δίπλα στον οικισμό "Γκεβαότ"

REUTERS/Ronen Zvulun
Το Ισραήλ αποφάσισε την «απαλλοτρίωση» περίπου 4.000 στρεμμάτων γης στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, κοντά στη Βηθλεέμ, για την κατασκευή κατοικιών για νέους εποίκους, δίπλα στον οικισμό «Γκεβαότ»

Πριν καλά καλά προλάβουν να σιγήσουν τα όπλα στη Γάζα και πριν ακόμα αρχίσουν οι σοβαρές διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη συμφωνία εκεχειρίας με τους Παλαιστίνιους, το Ισραήλ έκανε την επόμενη κίνησή του: αποφάσισε την «απαλλοτρίωση» περίπου 4.000 στρεμμάτων γης στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, κοντά στη Βηθλεέμ, χαρακτηρίζοντάς τα πλέον «κρατική γη» κι ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανέγερση ενός νέου εβραϊκού οικισμού.

 

«Αντίποινα»

 

Η ισραηλινή στρατιωτική αρχή, αρμόδια για την εφαρμογή της κυβερνητική πολιτικής στα κατεχόμενα, είπε ότι η απόφαση βασίστηκε στις «οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας» ως συνέχεια της επιχείρησης που εξαπέλυσε το Ισραήλ τον Ιούνιο, μετά την απαγωγή και δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων. Με άλλα λόγια, είναι η «απάντηση» ή η «τιμωρία» που επέβαλε ως κατοχική δύναμη το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους για το φοβερό έγκλημα, το οποίο πυροδότησε στη συνέχεια αλληλουχία δραματικών γεγονότων, με κορύφωση την επιχείρηση «Προστατευτική Παρυφή».

 

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση «Ειρήνη Τώρα», που αντιτίθεται στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, πρόκειται για τη μεγαλύτερη «απαλλοτρίωση» στα Κατεχόμενα από τη δεκαετία του 1980 και πρόκειται για γη που ανήκει σε πέντε παλαιστινιακά χωριά. Περιχαρείς οι τοπικές ισραηλινές αρχές «συνεχάρησαν» την κυβέρνηση Νετανιάχου για την απόφαση που είναι η τελευταία μιας σειράς σχεδίων για να «πλησιάσει» ο θύλακας των 22 οικισμών του Γκας Ετζιον -που έχουν συνολικά 70.000 κατοίκους- στην Ιερουσαλήμ και στα περίχωρά της. Η κατασκευή της «νέας πόλης» με την ονομασία Gvaot σε αυτή την περιοχή, γράφει η εφημερίδα «Haaretz», ήταν στην ατζέντα των Ισραηλινών από το 2000 και από πέρσι η κυβέρνηση είχε καλέσει τους ενδιαφερόμενους εργολάβους να καταθέσουν τις προσφορές τους για την ανέγερση 1.000 νέων κατοικιών, εκ των οποίων οι 523 βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή.

 

Λονδίνο και Ουάσινγκτον ζήτησαν από το Ισραήλ να αναστρέψει την απόφασή του και καταδίκασαν την κίνηση, με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, λέγοντας ότι απειλεί να καταστρέψει την εικόνα του Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα και χαρακτηρίζοντας τον σχεδιαζόμενο νέο οικισμό «παράνομο σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία και εμπόδιο στην ειρήνη» και μάλιστα σε μια περίοδο που «πρέπει επειγόντως να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» με τους Παλαιστίνιους.

 

Παίζει με τις λέξεις

 

Το Ισραήλ, ωστόσο, παίζοντας με τις λέξεις, επιμένει, υποστηρίζοντας ότι η ανέγερση του Gvaot δεν αποτελεί νέο οικισμό, επειδή η περιοχή έχει επισήμως χαρακτηριστεί γειτονιά του ήδη υπάρχοντος οικισμού Αλόν Σβουτ.

 

Ο αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής δεν έδειξαν να εκπλήσσονται από την απόφαση, έχοντας ήδη προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να κάνει τα επόμενα βήματα προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του στα κατεχόμενα.

 

«Ο παράνομος οικισμός του Gvaot ιδρύθηκε το 1984 ως στρατιωτική βάση» αναφέρει έκθεση των διαπραγματευτών της PLO. «Αργότερα μεταβιβάστηκε σε ένα εβραϊκό θρησκευτικό σχολείο και προς το παρόν κατοικείται από 16 οικογένειες. Οι πρόσφατες κατασχέσεις γης θα επιτρέψουν σε αυτόν τον παράνομο οικισμό να μεγαλώσει και να γίνει πόλη… Ο στόχος είναι να ενωθεί ο παράνομος οικισμός με την “Πράσινη Γραμμή” (τα σύνορα του 1967) με την αρπαγή κι άλλης παλαιστινιακής γης έτσι ώστε να διευκολυνθεί η μελλοντική προσάρτηση».

 

Με την απόφαση διαφώνησε δημόσια η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, αλλά τη χειροκρότησε με θέρμη ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ, που επισκέφθηκε το Γκας Ετζιόν χθες και δήλωσε ότι η κίνηση της κυβέρνησής του ήταν «η κατάλληλη σιωνιστική απάντηση στον φόνο» των Εβραίων εφήβων.

 

Scroll to top