02/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ vs WIKIPEDIA

«Ονειδος» με απόφαση δικαστηρίου

      Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Δεν θα αφαιρεθεί τελικά το λήμμα «όνειδος» από το βιογραφικό του Θεόδωρου Κατσανέβα, που είναι αναρτημένο στον γνωστό ιστότοπο Wikipedia, καθώς ο πρώην γαμπρός του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου απέτυχε δικαστικά την απάλειψη του επίμαχου λήμματος από τον ιστότοπο, έκφραση που ως γνωστόν είχε χρησιμοποιήσει ο πεθερός του για τον ίδιο στη διαθήκη του.

 

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώπιον του οποίου είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ο Θεόδωρος Κατσανέβας, απέρριψε το αίτημά του για αφαίρεση του λήμματος, κρίνοντας ότι η χρησιμοποίησή του από τον διάσημο ιστότοπο δεν συνιστά προσβολή της προσωπικότητάς του, εφόσον αυτό ανέφερε στη διαθήκη του ο πεθερός του.

 

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση (η οποία παράλληλα υποχρεώνει τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να καταβάλει για τα δικαστικά έξοδα 300 ευρώ), «η προσωπικότητα του αιτούντος δεν χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας, η οποία για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, δεν είναι παράνομη». Μάλιστα, προχωρώντας σε σχολαστική ανάλυση των δύο διαθηκών του Ανδρέα Παπανδρέου ως προς το επίμαχο σημείο, κατέληξε στο ότι «η μη επανάληψη περιεχομένου της πρώτης διαθήκης στη δεύτερη δεν συνεπάγεται την απάλειψή του από την πρώτη». Το δικαστήριο επίσης ανέφερε ότι «δεν διαφοροποιείται το περιεχόμενο (σ.σ. της Wikipedia) από τα αναγραφόμενα της διαθήκης» και επιπλέον «ούτε η εκφορά τού λόγου δηλώνει σκοπό καταφρόνησης της τιμής του».

 

Παράλληλα, στην απόφαση γίνεται μνεία στη δικαστική διαμάχη του Κατσανέβα με τον δημοσιογράφο Σπύρο Καρατζαφέρη (σ.σ. όπου είχε δικαιωθεί ο πρώτος), υπογραμμίζοντας ότι «τα πραγματικά περιστατικά παρίστανται ουσιωδώς διάφορα», καθώς ο κ. Καρατζαφέρης τον δυσφημούσε δημοσιεύοντας από την εφημερίδα του σε διαδοχικά φύλλα τη φωτογραφία του κ. Κατσανέβα με τη λεζάντα «Ονειδος».

 

Scroll to top