02/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 ΄Ή ΤΟ 106Β ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Προς «εξυγίανση» η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική

      Pin It

Αναστάτωση χθες για τους εργαζόμενους στην εταιρεία «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική» που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά», μετά τη διαρροή πληροφορίας περί προσφυγής στον πτωχευτικό κώδικα. Οπως έγινε γνωστό, η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει φάκελο για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 ή το 106β του πτωχευτικού κώδικα, όχι όμως για να αναστείλει τη λειτουργία των φύλλων, αλλά στο πλαίσιο ενός «αναπτυξιακού σχεδίου εξυγίανσης», όπως υποστηρίζει η διοίκηση.

 

Το άρθρο 99 προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για τη διαγραφή οικονομικών υποχρεώσεων, εφόσον υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές, ενώ το 106β προβλέπει άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης που έχει συναφθεί με τους πιστωτές. Η «ρύθμιση», που επιδιώκει η εταιρεία με τον τρόπο αυτό , αφορά -σύμφωνα με πληροφορίες- τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΕΔΟΕΑΠ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ κ.λπ.), αλλά και κάποιους εργαζόμενους που είχαν αποχωρήσει στο παρελθόν με τη διαδικασία της εθελούσιας εξόδου και στους οποίους έχει ακόμη οφειλές.

 

Η «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική» στις αρχές του 2014 έλαβε επιδότηση 8.181.527,99 ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, προκειμένου να πληρώσει οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και μισθούς εργαζομένων. Αμέσως μετά πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου 1,1 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών. Επίσης, έχει λάβει πρόσφατα δάνειο περίπου 2 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο εκταμιεύει τμηματικά. Ωστόσο, η εταιρεία συνεχίζει να οφείλει μισθούς στο προσωπικό. Εως χθες τους όφειλε το 30% του μισθού Ιουνίου, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συν το επίδομα αδείας.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top