ΙΤΑΛΙΑ Η βιομηχανική περιοχή με πρωτεύουσα το Μιλάνο θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα
Με το ένα τρίτο των Ιταλών ψηφοφόρων να δηλώνουν αναποφάσιστοι δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η προσοχή υποψηφίων και αναλυτών έχει στραφεί στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, που θεωρείται πλέον το κλειδί των εξελίξεων. Η βιομηχανική καρδιά της χώρας, που θεωρεί το Μιλάνο πρωτεύουσά της, μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να κρίνει το πολιτικό μέλλον και του ηγέτη της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και του απερχόμενου «νεόκοπου» πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι. Η αποσχιστική Λέγκα του Βορρά- σύμμαχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- οργώνει την περιοχή, που τη θεωρεί έτσι κι αλλιώς φέουδό της.
«Για εμάς αυτή είναι η μητέρα όλων των μαχών», ισχυρίστηκε προ ημερών ο νέος ηγέτης του κόμματος Ρομπέρτο Μαρόνι, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στην περιφέρεια αυτή την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά ισόπαλες στο 31%. Η Λομβαρδία -μία από τις τέσσερις αμφίρροπες περιφέρειες μαζί με τη Σικελία, το Βένετο και την Καμπανία- είναι η μεγαλύτερη της Ιταλίας και εκλέγει 49 από τους 315 γερουσιαστές. Στόχος της Λέγκας του Βορρά και του Μπερλουσκόνι είναι να κερδίσουν αρκετές έδρες εκεί, ώστε να στερήσουν την πλειοψηφία από την Κεντροαριστερά, ακόμα και εάν συμμαχήσει με τον Μάριο Μόντι, σενάριο που μπορεί να οδηγήσει πάλι σε κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να εξαρτηθεί από 100.000 αναποφάσιστους ψηφοφόρους που ζουν στην επαρχία της Πάβια, νότια του Μιλάνου, εκεί όπου οι καλλιέργειες του ρυζιού συνυπάρχουν με τα βιομηχανικά συμπλέγματα, μία από τις εύπορες περιοχές της χώρας που αντιστοιχεί στο 20% του ιταλικού ΑΕΠ. Η Λέγκα του Βορρά ποντάρει στη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη λιτότητα και παίζει με τις φοβίες των ντόπιων για τις «κατακτητικές» βλέψεις των Βρυξελλών. Γι' αυτό και η υπόσχεση που δίνει ο Μαρόνι στους οπαδούς του είναι να παραμείνει στα ταμεία της Λομβαρδίας το 75% των φόρων που καταβάλλονται από τους κατοίκους της, ενώ όπως είπε προχθές στην εφημερίδα Il Giorno, τάσσεται υπέρ της κυκλοφορίας ενός εναλλακτικού νομίσματος στη Λομβαρδία, παράλληλα με το ευρώ. Ερευνα για το θέμα αυτό ήδη έχει αρχίσει το Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, εκεί που δίδασκε οικονομικά, πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Μάριο Μόντι.