03/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο κόσμοι σε ένα κόμμα

Οι διαστάσεις εμφυλίου πολέμου που πήρε η αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ, μετά την επεισοδιακή εκδήλωση στο Ζάππειο, δεν αποκλείεται να έχουν επιπτώσεις και στο μέλλον της δικομματικής.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

 

 

 

 

 

 

 

Η φράση «εμφύλιος πόλεμος» ίσως να μην είναι αρκετή για την αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί από χθες στο ΠΑΣΟΚ και την επεισοδιακή εκδήλωση στο Ζάππειο, με την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, τις έντονες αποδοκιμασίες κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, τα «στραβά μάτια» που έκαναν οι παπανδρεϊκοί διοργανωτές, αλλά και την αποθέωση που έζησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας σιβυλλικά την επιστροφή του.

 

Το εκφυλιστικό σκηνικό που διαμορφώνεται φέρνει ξανά στην επιφάνεια τους δύο διαφορετικούς κόσμους του ΠΑΣΟΚ, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου, την αναγκαστική και γεμάτη προβλήματα συγκατοίκησή τους τα τελευταία χρόνια, η οποία μοιάζει πλέον να καταλήγει σε οριστική ρήξη και διάσπαση. Οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης, εκτός από τις στενά κομματικές παραμέτρους, λόγω και του σκοπέλου της προεδρικής εκλογής δεν αποκλείεται να είναι καθοριστικές για το μέλλον της δικομματικής συγκυβέρνησης, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε να έχει πολλές σοβαρές διαφωνίες…

 

Παρακμή και αποσύνθεση

 

Η αντιπαράθεση Βενιζέλου – Παπανδρέου δεν παύει ωστόσο να έχει ως επί το πλείστον προσωποκεντρικά κίνητρα, που διογκώνονται από οπαδικές συμπεριφορές, παρά από ουσιώδεις πολιτικές διαφορές. Στο κορυφαίο διακύβευμα που καταρράκωσε το ΠΑΣΟΚ, τη διαχείριση της κρίσης και την υιοθέτηση μνημονιακών πολιτικών, ο νυν και ο πρώην αρχηγός ομονοούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και τα όσα έπραξαν ήταν μονόδρομος…

 

Σε κάθε περίπτωση, ανήμερα της 40ής επετείου από την ίδρυση του Κινήματος, η εικόνα που εκπέμπει το κόμμα αντανακλά την παρακμή και την αποσύνθεση που βιώνει ως πολιτικός οργανισμός και παράλληλα το αγεφύρωτο ρήγμα στα δύο στρατόπεδα της Χαριλάου Τρικούπη που οδηγείται σε ένα μη συναινετικό διαζύγιο.

 

Τα «μεθεόρτια» των γεγονότων της Δευτέρας συνεχίστηκαν χθες στο ίδιο εκρηκτικό κλίμα. Η πλευρά Βενιζέλου εκδήλωσε με έντονο τρόπο την οργή της για τις βαριές εκφράσεις (π.χ. προδότης) εις βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «τραγικά, προσβλητικά και πρωτόγνωρα συμβάντα» και «χουλιγκανισμούς από “κλακαδόρους” που αμαυρώνουν την παράταξη και εκθέτουν τον Γιώργο Παπανδρέου». Ορισμένοι δεν δίστασαν να μιλήσουν ακόμη και για «φασίζουσα νοοτροπία»… Δεν αποδίδουν πάντως οργανωμένες κινήσεις στον πρώην πρωθυπουργό για τα «γαλλικά» που ακούστηκαν. Σήμερα το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κεντρική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη, όπως προανήγγειλε, θα δώσει τις πρέπουσες απαντήσεις, «στη γλώσσα της αλήθειας», για τη σύμπραξη με τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ και άλλα ζητήματα που εγείρουν αντιδράσεις…

 

Από την άλλη, η παπανδρεϊκή πτέρυγα καταδίκασε μεν τις αποδοκιμασίες, υποβαθμίζοντας όμως τη σημασία τους και διέψευσε ότι δημιουργείται διχασμός και πόλωση. Η έμφαση έγινε προσπάθεια να δοθεί στα μηνύματα της παρέμβασης του Γιώργου Παπανδρέου και τα οποία, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν η χώρα και το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι πιο αποφασισμένοι για όσα θα ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα στη Χαριλάου Τρικούπη προεξόφλησαν το τέλος της κοινής συνύπαρξης του όλου ΠΑΣΟΚ, προτρέποντας σε μια νέα αφετηρία.

 

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι κομματικοί παράγοντες που συνιστούσαν (μάταια) ψυχραιμία, απευθύντας έκκληση για ενότητα…

 

…………………………………………….

 

«Πολιτικοί τζιχαντιστές»

 

Πολιτικό τζιχαντισμό και αθλιότητες από ανεγκέφαλους κλακαδόρους χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. «Αυτό που έγινε ήταν μια κλάκα από ανεγκέφαλους, από ανθρώπους που έπεσαν σαν ούφο σε μια χώρα, της οποίας οι προτεραιότητες είναι εντελώς διαφορετικές. Ηταν ένα κομματικό τζιχάντ, ένα θέαμα παρακμιακό και αστείο», δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου (ΣΚΑΪ), εκτιμώντας ότι «η ένταση δεν ήταν στημένη από τον Γιώργο Παπανδρέου».

 

«Φαινόμενα πολιτικής καθυστέρησης όσα έγιναν από μειοψηφία ανθρώπων», υποστήριξε σε αυστηρό ύφος ο Πάρις Κουκουλόπουλος (Ρ/Σ Alpha 9,89). «Είμαι από μικρό παιδί στο ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν το έχω ξαναζήσει», ανέφερε ο Δημήτρης Καρύδης. Συνειδητή ευθύνη στους διοργανωτές επέρριψε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΑΠΕ).

 

…………………………………………….

 

Αδύνατη η συνύπαρξη…

 

«Δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε πια όλοι», επισήμανε ο «παπανδρεϊκός» Παντελής Οικονόμου (Βήμα Fm), προτείνοντας στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη βάση και από όμορους χώρους να αποκτήσουν υπόσταση και να διασφαλίσουν την εκλογική παρουσία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατά τη γνώμη του πρώην υπουργού ο κ. Βενιζέλος θέλει να καταργήσει.

 

Σύμφωνα με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, δεν υφίσταται διχαστικό κλίμα, το ΠΑΣΟΚ έχει φθίνουσα πορεία και ο Παπανδρέου, ο οποίος «ήταν και είναι πάντοτε παρών», περιέγραψε την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου.

 

«Ηταν επόμενο ότι θα υπάρξουν οι συγκεκριμένες εικόνες», υπογράμμισε ο Γιώργος Πεταλωτής, εκφράζοντας πάντως τη λύπη του για το περιστατικό και ζητώντας η βαρύτητα να δοθεί στα όσα ελέχθησαν από τον Γιώργο Παπανδρέου. «Η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα. Το ίδιο απαιτώ και στη μικρή κλίμακα του ΠΑΣΟΚ», παρενέβη πυροσβεστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος προέβλεψε ότι στη σημερινή επετειακή εκδήλωση «όλα αυτά θα πάνε πίσω».

 

Σε αλλαγή κυβέρνησης ως προϋπόθεση για την αλλαγή πολιτικής και τον αναπροσανατολισμό της χώρας κάλεσε με άρθρο του ο Δημήτρης Ρέππας.

 

Scroll to top