03/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ WARNER ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 18 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μυστηριώδης διπλός Prince

Στις 30 Σεπτεμβρίου κυκλοφορούν το σόλο άλμπουμ του αλλά και αυτό που ετοίμασε με το γυναικείο συγκρότημά του «3rdEyeGirl» -και τα δύο αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά το μέγεθος του ταλέντου του.
      Pin It

Tο μαρτύριο της σταγόνας τραβάμε πια μ’ αυτόν τον Prince. Τη μια μάς πληροφορεί ότι ετοιμάζει δύο άλμπουμ συγχρόνως, την άλλη μάς δείχνει μια ιδέα από το νέο του εξώφυλλο, την τρίτη αποκαλύπτει κάνα δυο από τα νέα του κομμάτια. Σιγά την πρωτοτυπία, θα πείτε. Σωστά. Ο εύκολος δρόμος και η πεπατημένη δεν ήταν ποτέ το φόρτε του 56χρονου εκκεντρικού καλλιτέχνη. Στις 30 Σεπτεμβρίου, πάντως, η διπλή αγωνία λαμβάνει τέλος. Αυτή είναι η μέρα που επέλεξε ο Αμερικανός τραγουδιστής για να κυκλοφορήσει τον νέο σόλο δίσκο του, τον οποίο ονόμασε «Art Official Age», αλλά και το νέο άλμπουμ με τίτλο (γλωσσοδέτη) «Plectrumelectrum» που ετοίμασε μαζί με το γυναικείο συγκρότημά του, τις 3rdEyeGirl (το οποίο αποτελούν ο ίδιος και οι: Ντόνα Γκράντις στην κιθάρα, Χάνα Φορντ Γουέλτον στα ντραμς και Αϊντα Νίλσεν στο μπάσο).

 

Ο Prince επιστρέφει στη Warner Bros. Records έπειτα από ένα ηχηρό διαζύγιο που τους κράτησε μακριά 18 ολόκληρα χρόνια και τον είχε υποχρεώσει τότε να υπογράφει ως «The Artist» και «love symbol». Η συμφωνία τους προέκυψε μετά την ανακοίνωση που έβγαλε η Warner Music ότι επιστρέφει στον Prince όλα τα master των πρωτοποριακών δίσκων του τής δεκαετίας του ’80 (μεταξύ αυτών τα «Dirty Mind», «1999», «Purple Rain» και «Sign ’O’ the Times». «Ο Prince είναι ένας από τους λίγους οραματιστές καλλιτέχνες που διαμόρφωσε τη μουσική και την κουλτούρα», αναφέρει ο διευθυντής της Warner, Κάμερον Στρανγκ. «Τα τελευταία 35 χρόνια δεν έχει σταματήσει να μεταλλάσσεται και να αναμορφώνει τον ήχο του. Τα δύο νέα άλμπουμ που ετοιμάζει είναι εκπληκτικά και αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά το μέγεθος του ταλέντου του. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε στενά μαζί του και πάλι».

 

Οπως φαίνεται, οι δικαστικές τους διαφορές δεν μπήκαν στην άκρη μόνο για να ξαναπάρει το παλιό υλικό αλλά και για να μπορέσει ο καλλιτέχνης να επανακάμψει στη δισκογραφία έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια με αυτές τις δύο κυκλοφορίες. Μην ξεχνάμε πως το τελευταίο του άλμπουμ είχε τίτλο «20Ten», είχε πρωτοκυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2010, έκτοτε είχε δοθεί σε διάφορες χώρες μαζί με έντυπα και εφημερίδες (με την Daily Mirror στη Μεγάλη Βρετανία, με το περιοδικό Rolling Stone στη Γερμανία, με το Courrier International στη Γαλλία κ.λπ.) αλλά ποτέ δεν αποθεώθηκε από τις κριτικές.

 

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που έχουμε ώς τώρα για τους δύο νέους δίσκους, το «Art Official Age» φαίνεται πως θα είναι ένα «καθαρόαιμο» σόουλ και r ’n’ b άλμπουμ του Prince, στο οποίο μόνος του επιμελείται την παραγωγή, σύνθεση κι ερμηνεία. Συνολικά θα περιλαμβάνει 13 κομμάτια. Το Rolling Stone, μάλιστα, έχει ήδη γράψει πως θα υπάρχει ένα «επιθετικό και απειλητικό» ραπ τραγούδι που λέει ντουέτο με τη Ρίτα Ορα, ένα ολίγον «άγριο και αγενές» κομμάτι με τίτλο «The Gold Standard», αλλά και μια μπαλάντα που θα λέγεται «This Could Be Us» και είναι εμπνευσμένη από την Απολλόνια Κοτερο (πρωταγωνίστρια στην ταινία «Purple Rain», τραγουδίστρια και ψυχή του συγκροτήματος Apollonia 6).

 

Οσο για το «Plectrum-electrum», θα έχει ένα κομμάτι λιγότερο (12) και, καθώς φαίνεται, θα κινείται σε πιο φανκ – ροκ μονοπάτια αλλά με τη γνωστή σέξι χροιά που σκορπά ο Prince στο πέρασμά του. Κάποια από τα πιο ιντριγκαδόρικα τραγούδια έχουν τίτλους όπως «Pretzelbodylogic», «Aintturninround», «Fixurlifeup», «Stopthistrain», «Tictactoe». Το «U Know» πάντως που ακούσαμε είναι εξαίρετο. «You know how much I want you, you know much I care, you gonna know I’m gonna flaunt you», τραγουδά…

 

Το μυστήριο που μέχρι τώρα παραμένει άλυτο είναι το αν τελικά και πότε θα επανακυκλοφορήσει η περιποιημένη επανέκδοση του περίφημου δίσκου-σταθμού του καλλιτέχνη «Purple Rain» του 1984. Επρόκειτο για το έκτο άλμπουμ του, το οποίο χωρίς αμφιβολία συγκαταλέγεται στα κορυφαία της δεκαετίας εκείνης.

 

Ματούλα Κουστένη

 

Scroll to top