03/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλείνει η ψαλίδα στη Σκοτία

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι οπαδοί της ανεξαρτησίας έχουν περιορίσει τη διαφορά στο μισό (42% έναντι 48%) εν όψει του δημοψηφίσματος της 18ης Σεπτεμβρίου.
      Pin It

Λονδίνο του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

Οπαδοί του ''Ναι'' και του... ''Οχι ευχαριστώ'', όπως λέει το πλακάτ, ακούν ανακατεμένοι τις θέσεις του σκωτσέζου βουλευτή των Εργατικών Τζιμ Μέρφι στην πόλη Νταντί REUTERS/Russell Cheyne

Οπαδοί του »Ναι» και του… »Οχι ευχαριστώ», όπως λέει το πλακάτ, ακούν ανακατεμένοι τις θέσεις του σκωτσέζου βουλευτή των Εργατικών Τζιμ Μέρφι στην πόλη Νταντί
REUTERS/Russell Cheyne

«Οσο πλησιάζει ο καιρός για το πολύκροτο δημοψήφισμα της Σκοτίας τόσο μικραίνει και η διαφορά των δύο πλευρών». Αυτό είναι το συμπέρασμα όλων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Η χθεσινή, μάλιστα, του ινστιτούτου YouGov, δείχνει πως αν αυτό διεξαγόταν τώρα με το ερώτημα «Πρέπει η Σκοτία να γίνει ανεξάρτητη χώρα;», το 48% των Σκοτσέζων θα έλεγε «Οχι», το 42% «Ναι», ενώ το 10% δηλώνει ακόμη αναποφάσιστο.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα συμπεράσματα δύο ακόμη ερευνών. Μια προχθεσινή, πάλι του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό των εφημερίδων «Sun» και «Times», και μια άλλη την περασμένη Παρασκευή του ινστιτούτου Survation. Και οι δύο είχαν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Το 47% των Σκοτσέζων θα έλεγε «Ναι« και το 53% «Οχι».

 

Ξεκίνησαν από 32%

 

«Πρόκειται για μια θεαματική άνοδο των υποστηρικτών του «Ναι»», λένε οι αναλυτές εδώ στη Βρετανία, λαμβάνοντας υπ' όψιν τους πως πέρυσι τέτοιο καιρό ανάλογες έρευνες έδιναν στους οπαδούς της ανεξαρτησίας ποσοστό που μόλις άγγιζε το 32%. Από τότε όμως μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 12 μήνες και, όπως επισήμανε χθες στο BBC o Αλεξ Σάλμοντ, ο ηγέτης της τοπικής κυβέρνησης της Σκοτίας, «η ανεξαρτησία είναι τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε».

 

Ο Σάλμοντ, θερμός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Σκοτίας και κατά γενική ομολογία χαρισματικός πολιτικός, στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, πριν από μία εβδομάδα στο BBC, κέρδισε κατά πολύ τις εντυπώσεις και κατάφερε να μειώσει αισθητά τη διαφορά των δύο πλευρών. Αντίπαλός του ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ.

 

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 4,2 εκατ. πολίτες άνω των 16 ετών που κατοικούν στη Σκοτία. Ουσιαστικά η ψηφοφορία έχει ξεκινήσει με τους νέους ψηφοφόρους, καθώς τους δόθηκε το δικαίωμα να ψηφίζουν από την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, υπολογίζεται πως 700.000 άνθρωποι θα επιλέξουν την επιστολική ψήφο, την οποία έχουν ήδη λάβει και μπορούν άμεσα να την ταχυδρομήσουν. Παρ' όλα αυτά η καταμέτρηση θα ξεκινήσει αφότου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, δηλαδή το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου. Αξιοσημείωτο είναι πως δικαίωμα ψήφου δεν έχουν οι απόδημοι Σκοτσέζοι.

 

Οσοι υποστηρίζουν την ανεξαρτησία λένε πως ο πετρελαϊκός πλούτος της Σκοτίας μπορεί να κάνει τη χώρα μια από τις πλουσιότερες του κόσμου. Ενώ, όπως συχνά επαναλαμβάνει ο Σάλμοντ, «ήρθε η ώρα η Σκοτία να πάρει τη μοίρα στα χέρια της, απαλλαγμένη από τα «δεσμά» του βρετανικού Κοινοβουλίου με έδρα το Λονδίνο».

 

Στον αντίποδα, η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος ανεξαρτητοποίησης, καθώς η Μεγάλη Βρετανία είναι μια από τις ισχυρότερες ενώσεις στον κόσμο, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά. Οπως και να έχει, ο λαός της Σκοτίας είναι αυτός που θα αποφασίσει.

 

[email protected]

 

Scroll to top