03/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΘ-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εγκαίνια με συλλαλητήριο

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

EUROKINISSI / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

EUROKINISSI / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Προσκλητήριο για την καταδίκη της μνημονιακής αντιλαϊκής πολιτικής, με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο εγκαινίων της ΔΕΘ, το ερχόμενο Σάββατο, απηύθυναν χθες από τη Θεσσαλονίκη οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας. «Τα συνδικάτα διαδηλώνουν ενάντια σε πολιτικές, όχι σε πρόσωπα, και το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα είναι η καταδίκη των βάρβαρων και αντιλαϊκών πολιτικών που ασκούνται. Φτάνει πια. Δεν μπορεί να συνεχίζονται οι αντιλαϊκές πολιτικές. Δεν έχει άλλα να δώσει ο κόσμος της εργασίας», δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης.

 

Το ραντεβού κλείστηκε για τις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, στην Αριστοτέλους, όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα συνδικάτα που ανήκουν στις δυνάμεις της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ, της ΑΔΕΔΥ και της ΕΔΟΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, αναμένονται αρκετοί αγρότες, εκπροσώποι κοινωνικών κινημάτων και φοιτητές.

 

«Τα συνδικάτα διεκδικούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων που συρρικνώνονται με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες στην ουσία καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αντιμετωπίζουν τους αγώνες τους με επίταξη-επιστράτευση», τόνισε ο κ. Μουτάφης, θυμίζοντας την πρόσφατη περίπτωση των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

 

Κι ενώ αύριο η ΓΣΕΕ θα παρουσιάσει τη φετινή έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας, τα στοιχεία των κατά τόπους εργατικών κέντρων για την ανεργία στη βόρεια Ελλάδα δείχνουν ότι το κλείσιμο εργοστασίων και καταστημάτων είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Επίσης, συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς το ρεύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των εργοστασίων της Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Κοζάνη και Φλώρινα, αλλά και τις συνέπειες από τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

 

Χαρακτηριστικά ήταν τα νούμερα που ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, επισημαίνοντας ότι η ανεργία στη βόρεια Ελλάδα ήταν στο 28,1% μόλις τον περασμένο Μάιο, έναντι 30% πέρυσι, γεγονός που απέδωσε στην εισροή τουριστών για τη θερινή περίοδο, αλλά και στη μετανάστευση, που φαίνεται ότι περιορίζει την εγχώρια ανεργία, αλλά αποτελεί αιμορραγία του εργατικού δυναμικού της χώρας.

 

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησε και εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Coca-Cola, που αναφέρθηκε στον πολύμηνο αγώνα τους και γι’ άλλη μια φορά ζήτησε τη συμπαράσταση των καταναλωτών.

 

Το ΠΑΜΕ

 

Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζει το ΠΑΜΕ το δικό του συλλαλητήριο εν όψει της ΔΕΘ, το προσεχές Σάββατο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους. Παρών θα είναι ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Δευτέρα. Το διήμερο 6-7 Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει στην πόλη η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή στελεχών από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα.

 

………………………………………………………………………

 

ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΘ

Πρόγραμμα… αγωνιστικών αναχωρήσεων

 

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, για τη μεταφορά των εργαζομένων από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, έχει δρομολογήσει τρένο που θα αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου από την Αθήνα, από τον Σταθμό Λαρίσης στις 9.22 π.μ. και με άφιξη 14.53 στη Θεσσαλονίκη. Θα επιστρέψει το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014, με αναχώρηση από Θεσσαλονίκη 00.10, μετά το τέλος της διαδήλωσης, και άφιξη στη Αθήνα στις 5.37 ξημερώματα Κυριακής. Το ΕΚΑ καλεί όσους επιθυμούν, να δηλώσουν έως αύριο Πέμπτη και ώρα 3 μ.μ. αριθμό εργαζομένων από το Σωματείο τους και τον κλάδο τους που θα ανηφορίσουν με το τρένο στη συμπρωτεύουσα στα τηλέφωνα του ΕΚΑ (210 8836918, υπ’ όψιν Δημήτρη Μαγκλάρα).

 

Το αγωνιστικό «παρών» στη ΔΕΘ θα δώσουν και οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση. Οσοι επιθυμούν να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη με το πούλμαν που δρομολόγησαν η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΟΕΠΤΥΜ, για να συμμετάσχουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο του Σαββάτου, μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία της ΠΟΕΣΥ (210-3639881) έως την Παρασκευή στις 3.30 το απόγευμα. Το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 8 το πρωί του Σαββάτου από την Αθήνα, μπροστά από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), και θα επιστρέψει από τη Θεσσαλονίκη το βράδυ της ίδιας μέρας, μετά την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

 

Λεωφορεία θα αναχωρήσουν και από τα γραφεία της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (Χαλκοκονδύλη 37), την Παρασκευή στις 8 π.μ., και η επιστροφή θα γίνει με αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη μετά τη λήξη της συγκέντρωσης. Η Ενωση καλεί όσους αστυνομικούς υπαλλήλους επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, να επικοινωνήσουν έως σήμερα στα τηλέφωνα (210-5236302 και 210-5249914).

 

…………………………………………………………………………..

 

ΣΑΜΑΡΑΣ – «ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ»

Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

 

Ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων, ακόμη και εντός Σεπτεμβρίου, για την άμεση μείωση της φορολογίας και του κόστους δανεισμού, καθώς και για την επείγουσα υποστήριξη της παραγωγής ελληνικών προϊόντων και των εξαγωγών τους ζήτησαν -μεταξύ άλλων- οι διοικήσεις των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εν όψει της 79ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

 

Οι βιομήχανοι ζήτησαν να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα από την κυβέρνηση θέματα, όπως η παροχή ρευστότητας, η μείωση φορολογίας και κόστους ενέργειας, όπως επίσης και οι ενισχύσεις λειτουργικών δαπανών για την περιφερειακή βιομηχανία. Οι εξαγωγείς ζήτησαν -μεταξύ άλλων- να δοθεί προτεραιότητα στην κατάργηση ή μείωση επιβαρύνσεων που αφορούν την παραγωγή και τη μεταποίηση διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, ενώ επανήλθαν στο αίτημα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος για άμεση καθιέρωση Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή. Συνοπτικά, οι βιοτέχνες ζήτησαν να μπει τέλος στην υπέρμετρη φορολόγηση και την ανελέητη λιτότητα.

 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ακόμη έναν… οδικό χάρτη και στα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τη χρηματοδότηση της χώρας. Επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τόνισε πως πηγαίνει στη ΔΕΘ σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα, την ελληνική οικονομία και βεβαίως τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως «φέτος η Εκθεση συμπίπτει με μια περίοδο, όπου για τη χώρα ζυγίζονται πολλά πράγματα».

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

Scroll to top