NATO-sunodos

04/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξωθεν πιέσεις για αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Στην «πρέσα» από Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες βρίσκεται η Ελλάδα αφενός για να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες και να παράσχει «διευκολύνσεις» στην Ατλαντική Συμμαχία και αφετέρου για να ψηφίσει κατά της Μόσχας, με κίνδυνο να υποστεί νέα οικονομική ζημιά εξαιτίας των ρωσικών αντιποίνων.
      Pin It

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Κάρντιφ της Ουαλίας, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στα κράτη-μέλη για αύξηση των αμυντικών τους δαπανών.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε από χθες (Τετάρτη) τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν στον βαθμό που τους αναλογεί. Ειδικά για την Ελλάδα, η μυστικότητα γύρω από το θέμα της φιλοξενίας στη Σούδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) προϊδεάζει για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στους αμερικανικούς και ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα αυξάνει τους κινδύνους παράπλευρων συνεπειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε μια περίοδο αιματηρής λιτότητας, η Ελλάδα είναι ένα από τα τέσσερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (μαζί με ΗΠΑ, Βρετανία και Εσθονία), τα οποία δαπανούν περισσότερα από το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, όπως είχε ανακοινώσει μόλις πέρσι ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Τέλος, στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθεί η ουκρανική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με τις επικείμενες νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας ενέχει τον κίνδυνο η χώρα μας να υποστεί νέα οικονομική ζημιά εξαιτίας των ρωσικών αντιποίνων.

 

Τ.Τ.
efsyn.gr

Scroll to top