04/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

3 του Σεπτέμβρη να τους κλαις

Σε μια εκδήλωση που στόχευε στην ενότητά του το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι απόλυτα πολυδιασπασμένο, ενώ και ο νυν πρόεδρός του Β. Βενιζέλος προσπάθησε να πάρει τη ρεβάνς από τον Γ. Παπανδρέου για όσα έγιναν τη Δευτέρα.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Μαγική λέξη αποδείχτηκε και χθες η ενότητα για το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου απέδειξε ανήμερα της 40ής επετείου του τον οριστικό και αμετάκλητο διχασμό του, την τιμαριοποίηση και την πολυδιάσπασή του σε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες στελεχών, προσηλωμένες στο πρόσωπο του κάθε αρχηγού, νυν ή πρώην. Με τη βασική διαφορά ότι πλέον τα μεγέθη για την άλλοτε κραταιά παράταξη έχουν συρρικνωθεί εντυπωσιακά.

 

Η επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη και η εκδήλωση στο Ζάππειο δεν κατάφερε να ενώσει, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη.

 

Μετατράπηκε σε ρεβάνς του Ευάγγελου Βενιζέλου από τον απόντα Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, ως γνωστόν, μετά την αποθέωση από τους ορκισμένους οπαδούς του, αναχώρησε για το Λονδίνο.

 

Απάντησε στις προσβολές

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν άφησε τις προσβολές που δέχτηκε τη Δευτέρα να πέσουν κάτω και αφιέρωσε σχεδόν το σύνολο της ομιλίας του, προκειμένου να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό.

 

Χείρα βοηθείας έλαβε από τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος, στην ίδια κατεύθυνση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Γιώργο Παπανδρέου, με τη βασική λεπτομέρεια ότι επιφύλασσε σπόντες τόσο για τον σημερινό πρόεδρο όσο και για τη δικομματική συγκυβέρνηση.

 

Συμπέρασμα: Το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ ήταν μεν στο Ζάππειο, σκορπισμένο δε σε πολλά μικρά κομμάτια που δύσκολα μπορούν να ενωθούν για να φτιάξουν τη Δημοκρατική Παράταξη, την οποία οραματίζεται ο κ. Βενιζέλος.

 

Ειρωνείες για Γιώργο

 

Αρχικά εμφανίστηκε συσπειρωτικός, πολύ σύντομα όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι κύριο μέλημά του ήταν «να βάλει τα πράγματα στη θέση τους», σε σχέση με τα συμβάντα της Δευτέρας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σχολίασε ειρωνικά την απουσία Παπανδρέου «σε ένα σεμινάριο στο εξωτερικό» και αναφέρθηκε σε «ευτέλεια συμπεριφορών», που δεν έχουν καμία σχέση με δημοκρατία και το προοδευτικό ήθος.

 

Μάλιστα, έστειλε μήνυμα στον κ. Παπανδρέου, προειδοποιώντας ότι με τη στάση του «εξαντλεί τα περιθώρια της δικής μου αντοχής και ανοχής». Αφησε δε να εννοηθεί ότι υποσκάπτει την προοπτική της παράταξης τονίζοντας ότι ο μόνος όρος που θέτει για μια κοινή πορεία είναι να ψηφίζουν όλοι ΠΑΣΟΚ στο παραβάν του εκλογικού κέντρου!

 

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου και τη «συγκυβέρνηση με Ν.Δ.-ΛΑΟΣ» απέρριψε την εκδοχή της συνωμοσίας, λέγοντας ότι αποτέλεσε στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.

 

Βέλη έριξε ακόμη για την αποδοχή του μνημονίου από τον προκάτοχό του στο ΠΑΣΟΚ χωρίς εκλογές, αρνήθηκε τις κατηγορίες περί «οβιδιακών μεταμορφώσεων» του Κινήματος και σημείωσε ότι απέτρεψε την «καταστροφή» ενός δημοψηφίσματος και αγωνίστηκε να αποτρέψει το φλερτ με το ΔΝΤ το 2009.

 

Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι δεν είναι αρχηγός ενός «μικρού ιδιόκτητου, προσωπικού κόμματος», ότι διασφάλισε την ενότητα του χώρου το 2007 «μέσα σε συνθήκες τριτοκοσμικού φασισμού» και όσοι επιχειρούν την αναβίωση του κλίματος εκείνης της εποχής «επιδιώκουν να ξεχαστεί τι μεσολάβησε από το τότε έως σήμερα και πού βρίσκεται η χώρα». Κατά τα άλλα, ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ βαδίζει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης «χωρίς ψεύτικα διλήμματα» και αποτελώντας την «τρίτη λύση».

 

…………………………………………………………………………..

 

Στο Ζάππειο μια μέρα…

 

• Η παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν διάχυτη στο αίθριο του Ζαππείου. Στο φόντο της αίθουσας, όπου υπήρχε απόσπασμα της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, αλλά και στα βίντεο που «έπαιξαν» στη διάρκεια της εκδήλωσης με την αποστροφή ομιλίας του Ανδρέα για «νέες μάχες, νέες νίκες» να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές.

 

• «ΠΑΣΟΚ – Ολοι μαζί ξανά με τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη για τη νέα Αλλαγή» ήταν το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης. Αλλαγή το ’81, νέα Αλλαγή το 2014…

 

• Αντίθετα με τα ΠΑΣΟΚικά άσματα της Δευτέρας, η μουσική επένδυση ήταν μάλλον φτωχή και αδιάφορη. Δεν ακούστηκαν ούτε τα περίφημα «Κάρμινα Μπουράνα» ούτε ο «ύμνος» του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

 

• Μεταξύ των προσώπων του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποβιώσει και μνημονεύτηκαν από τους διοργανωτές, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Γεννηματάς και ο Πέτρος Μώραλης, τον οποίο θυμήθηκαν πρόσφατα στη Χαριλάου Τρικούπη, προφανώς λόγω του δημάρχου Πειραιά-γιου του, Γιάννη.

 

• Σε αντίθεση με την αποπνικτική και φορτισμένη ατμόσφαιρα της προχθεσινής παπανδρεϊκής εκδήλωσης, χθες το κλίμα ήταν σαφώς πιο «ευρωπαϊκό» και πολιτισμένο. Γεμάτη η αίθουσα και με όρθιίους, όμως χωρίς οπαδικές συμπεριφορές, συνθήματα και πάθος.

 

• Το μοναδικό σύνθημα που ακούστηκε ήταν το κλασικό «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό» κατά την έλευση Βενιζέλου στις 20.00 ακριβώς.

 

• Συνοδεία χειροκροτημάτων μπήκε στο Ζάππειο ένα τέταρτο νωρίτερα ο Κώστας Σημίτης, χαιρετώντας στο γνωστό του στιλ…

 

• Μόλις δύο σημαίες του ΠΑΣΟΚ κυμάτιζαν, και τις κρατούσαν στα μπροστινά καθίσματα ηλικιωμένοι φίλοι του Κινήματος που κέντρισαν τα φωτογραφικά φλας…

 

• Από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, που έστειλε χιλιάδες sms από το γραφείο του για να έχει κόσμο το Ζάππειο, αλλά και η «επί της επικοινωνίας» στο ΠΑΣΟΚ Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, ντυμένη χθες στα λευκά.

 

• Ορθια στα «ορεινά» στεκόταν η Ρεγγίνα Βάρτζελη, στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου. Ενας «σύντροφος» της βρήκε καρέκλα λίγο μετά και κάθισε.

 

• Δύο νεαροί φοιτητές ήταν οι παρουσιαστές της βραδιάς, θέλοντας να περάσουν το μήνυμα της διαχρονικής συνέχειας του ΠΑΣΟΚ. Φοιτήτρια και μέλος της ΠΑΣΠ Νομικής η μία εκ των δύο, Χριστίνα Καμπισιούλη.

 

• Σε αντιδιαστολή με την άνευ σωματικού ελέγχου είσοδο στην έκθεση του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, η Χαριλάου Τρικούπη είχε εγκαταστήσει στην υποδοχή δύο μηχανήματα ανίχνευσης, τα οποία σκανάριζαν τους προσερχόμενους.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

 

Βέλη για Γιώργο, χαστουκάκια στον Βαγγέλη

 

Φαρμακερά βέλη κατά του Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε ο Κώστας Σημίτης, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική -σε ήπιους τόνους- και στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι παραπλανά τους πολίτες και αποφεύγει να μιλήσει στη γλώσσα της αλήθειας.

 

Αναφερόμενος στα επεισόδια της εκδήλωσης της Δευτέρας, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κλακαδόρους» και «κλάκες του αρχηγισμού» που δεν χρειάζονται στη νέα πορεία της παράταξης και για κάποιους που παραμένουν «σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδεικνύουν με υπερηφάνεια την μικρόνοιά τους».

 

«Οι λαϊκίστικες υποσχέσεις οδηγούν προς την αποτυχία και επιτείνουν την υστέρηση. Ας θυμηθούμε τι κόστισε στη χώρα η διαβεβαίωση ότι “λεφτά υπάρχουν”», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός κατακεραυνώνοντας το βασικό σύνθημα με το οποίο ο κ. Παπανδρέου επικράτησε στις εκλογές του 2009.

 

Ο κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να καυτηριάσει το 8% της Ελιάς στις ευρωεκλογές, φωτογραφίζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους ισχυρισμούς του περί ικανοποιητικού αποτελέσματος. Αποστάσεις κράτησε επίσης και για την τακτική της Χαριλάου Τρικούπη να χαράσσει «μεγαλόφωνα» κόκκινες γραμμές, χωρίς να εισπράττει τη θετική ανταπόκριση των πολιτών.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός, με αφορμή τη συνάντηση με τους δανειστές στο Παρίσι, με έντονο τρόπο εξέφρασε τη διαφωνία του με την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι επίκειται η αποχώρηση της τρόικας, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «αυταπάτες» και οι ασφυκτικοί έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχιστούν. «Η τρόικα και αν φύγει, που καλό θα ήταν να φύγει, θα υπάρχουν άλλοι πολλοί έλεγχοι». Οσον αφορά τη διαχείριση του χρέους προέβλεψε ότι η ρύθμισή του θα αργήσει και θα προκύψει μετά από «μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση».

 

Σχετικά τέλος με το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε υπέρ νέων δρόμων, νέων προσώπων και νέων ιδεών, «όχι για να επιδιώξουμε μια επανάληψη του 1974, ένα νέο ιδανικό ΠΑΣΟΚ», τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι «κάθε κίνημα για κοινωνική αλλαγή έχει σε κάθε εποχή τη δική του ιδιαίτερη μορφή και κοινωνική σύνθεση».

 

………………………………………………………………..

 

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ

Ενας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά

 

Του Φώτη Παπούλια

 

Ηταν ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, που έδινε τις εσωκομματικές νίκες στον μέντορά του Κ. Σημίτη, ακόμα και όταν οι σχέσεις τους περνούσαν από «σαράντα κύματα». Το ανέκδοτο για το «σακάκι του που κρεμόταν στον τοίχο στο γραφείο του στη Χ. Τρικούπη και ο ίδιος όργωνε την Ελλάδα υπέρ του εκσυγχρονιστή πρωθυπουργού» έχει γράψει τη δική του ιστορία στη συλλογική μνήμη τού κάποτε παντοδύναμου Κινήματος.

 

Ο εκ Λεωνιδίου καταγόμενος φαρμακοποιός Θ. Τσουκάτος άσκησε το επάγγελμα του φαρμακοποιού στο υπουργείο Ναυτιλίας (!), προερχόμενος πολιτικά από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά (τα χρόνια στο ΕΚΚΕ προφανώς είχαν αποτελέσει μεγάλο σχολείο για τον Θόδωρο), ενώ έγινε μεγάλος και τρανός στα χρόνια της σημιτικής παντοδυναμίας.

 

Ο «γιος του μπακάλη από το Λεωνίδιο» ταίριαξε αναγκαστικά με τον «καθηγητή του Κολωνακίου», αφού ο εκ Τσακωνιάς φαρμακοποιός γνώριζε καλά την τέχνη της φαρμακείας, απαραίτητη για να κατατροπώνει τους αντιπάλους του, κυρίως εντός ΠΑΣΟΚ. Ηταν η περίοδος που όλοι αναφέρονταν στον «Θόδωρο» και όσοι θυμούνται εκείνη την εποχή δεν ξεχνούν το μότο «πέρασε από το γραφείο του και όλα θα πάνε καλά». Τότε είχε κυκλοφορήσει και το σύνθημα «κόμμα και κράτος Θεόδωρος Τσουκάτος». Εποχές μεγαλείων που ο Τσάκωνας πολιτικός τις απολάμβανε μέχρι το «μεδούλι». Δεν ήταν και λίγο να είσαι τυπικά το νο2 στην ιεραρχία του κόμματος, αλλά επί της ουσίας το νο1.

 

«Σε έχω σαν πατέρα μου αλλά με αδίκησες, πρόεδρε», είχε πει στον Κ. Σημίτη, μετά το 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όταν του είχαν χρεώσει την ήττα των εκσυγχρονιστών, τότε που έσπασαν οι «λίστες»…

 

Στις εκλογές του 2000, όντας υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είχε αναγορευτεί σε «συγκεντρωσιάρχη του ΠΑΣΟΚ», αφού είχε ταχθεί υπέρ των ανοιχτών συγκεντρώσεων. Στελέχη τής τότε ΝΕΤ θυμούνται ότι είχε ορμήσει στο βαν που μετέδιδε την ομιλία του Κ. Σημίτη από τη Θεσσαλονίκη κραυγάζοντας: «Αν δεν δείχνετε τον κόσμο, φίδι που σας έφαγε…».

 

Οι ψυχρές σχέσεις του με την ιστορική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον οδηγούσαν σε «βοναπαρτικές κινήσεις», θεωρώντας ότι ήταν «άτρωτος». Αυτόν περιέγραφε ο τότε γραμματέας του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, όταν έκανε λόγο για «φιρφιρίκους». Ομως οι καιροί έχουν γυρίσματα και ο Θ. Τσουκάτος από τα ψηλά βρέθηκε στα χαμηλά και στα αζήτητα. Η αποτυχία του να εκλεγεί βουλευτής το 2004 άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η κατάθεση ενός εκατομμυρίου μάρκων σε λογαριασμό του από τη γνωστή γερμανική εταιρεία Siemens το 1999 ήταν η αρχή της ραγδαίας του πτώσης.

 

«Τα είχα καταθέσει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ», είχε πει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής (14/9/2010), κάτι που διαψεύστηκε από το επίσημο ΠΑΣΟΚ, όχι όμως με πειστικό τρόπο. Η υπόθεση παραμένει ακόμα ανοιχτή στη Δικαιοσύνη.

 

Χθες, ως ένα από τα πολλά ορφανά τού άλλοτε κραταιού κινήματος, έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση για τα σαράντα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον άλλοτε μέντορά του Κ. Σημίτη, με τον οποίο οι σχέσεις του δεν έχουν αποκατασταθεί. Η ειρωνεία είναι να πιστεύει ότι μπορεί να επιστρέψει…

 

…………………………………………………………………………

 

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ 40ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Απαντες πλην Γιώργου

 

Ολες οι «φυλές» του ΠΑΣΟΚ είχαν παρουσία χθες στο Ζάππειο. Στελέχη από το μακρινό χθες του Κινήματος αλλά και από τις νεότερες γενιές. Μεγάλος απών φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ τα βλέμματα όλων μαγνήτισε ο πρώην «στρατηγός» της σημιτικής περιόδου, Θόδωρος Τσουκάτος.

 

Από τα ιδρυτικά και ιστορικά στελέχη ξεχώρισαν οι Παρασκευάς Αυγερινός, Κώστας Λαλιώτης, Θανάσης Τσούρας, Γιάννης Καψής, Δημήτρης Κρεμαστινός και Δημήτρης Ρέππας.

 

Ισχυρό «παρών» δόθηκε από τους βενιζελικούς και υποστηρικτές της δημιουργίας της Δημοκρατικής Παράταξης, καθώς ήταν εκεί οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Δημήτρης Καρύδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Κώστας Σπηλιόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρήστος Δερβένης, Παντελής Καψής, Δημήτρης Λιντζέρης, Τόνια Αντωνίου και Νίκος Σαλαγιάννης, Χριστίνα Μανωλοπούλου.

 

Την παπανδρεϊκή πτέρυγα εκπροσώπησαν μεταξύ άλλων οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Μιχάλης Καρχιμάκης, Πάνος Μπεγλίτης, Νίκος Σηφουνάκης, Βασίλης Εξαρχος, Ροδούλα Ζήση, Ντίνα Λάζαρη, Ντίνος Ρόβλιας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Νίκος Αθανασάκης, Γιώργος Ντόλιος και Γρηγόρης Νιώτης.

 

Από τα νυν κορυφαία στελέχη ξεχωρίσαμε τους Κώστα Σκανδαλίδη, Φώφη Γεννηματά, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Νίκο Ανδρουλάκη, Φίλιππο Σαχινίδη κ.ά.

 

Ακόμη παραβρέθηκαν οι Πέτρος Ευθυμίου, Γιώργος Ανωμερίτης, Σπύρος Βούγιας, Χρήστος Πάχτας, Αντζελα Γκερέκου, Πάνος Ιωακειμίδης, Γιάννης Διαμαντίδης, Γιώργος Δρυς, Γιάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Κατρίνης, Βαγγέλης Αργύρης, Αγγελος Τόλκας, Γιώργος Λιάνης, Παύλος Χρηστίδης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ο ήλιος ο πράσινος, ο ήλιος ο κλεμμένος

 

getF56777ileΗ Ρούλα Ελευθερίου, σε έρευνά της στο περιοδικό «Αντί» (2/9/1983, τεύχος 240), με τίτλο «Εννιά χρόνια ΠΑΣΟΚ», αναφέρει ότι το σήμα του ΠΑΣΟΚ με τον ήλιο είναι εμπνευσμένο από το σήμα μιας μικρής τροτσκιστικής ομάδας (υποσημείωση 7, σελ. 29).

 

Ομως, αυτό δεν ισχύει. Απ’ όσο γνωρίζω, καμία τροτσκιστική οργάνωση δεν είχε σήμα της τον ήλιο. Υπήρχε, βέβαια, προδικτατορικά ένα μικρό πολιτικό κόμμα, το ΣΚΕΛΚΑ (Σοσιαλιστικό Κόμμα – Ελληνικό Λαϊκό Κίνημα Ανεξαρτησίας), το οποίο κυκλοφορούσε ένα μηνιαίο περιοδικό, που έφερε το όνομα «Ελληνική Ανεξαρτησία» και ανάμεσα στον τίτλο του είχε ως σήμα έναν πράσινο ήλιο. Γενικός γραμματέας αυτού του μικρού κόμματος ήταν ο Νίκος Πουλιόπουλος. Αλλα μέλη του ηγετικού πυρήνα αυτής της οργάνωσης ήταν η Ελλη Λαμπρίδη, ο Ν. Μπεζεντάκος, ο Ειρηναίος Πρόκος, ο Α. Βαγενάς, ο Λέανδρος Μίχας, ο Π. Οικονομάκος, ο Π. Τράνης, ο Μ. Κορομάλης.

 

Ο Νίκος Πουλιόπουλος ήταν ανιψιός του Ελληνα διανοητή επαναστάτη και πρώτου γραμματέα του ΚΚΕ, το 1924, Παντελή Πουλιόπουλου, ο οποίος κατόπιν υπήρξε ο θεμελιωτής του ελληνικού τροτσκισμού. Ομως, ο Νίκος Πουλιόπουλος δεν ήταν τροτσκιστής όπως ο θείος του, ούτε και το ΣΚΕΛΚΑ ανήκε στον τροτσκιστικό χώρο. Μάλλον, εξαιτίας αυτής της συγγένειας βγήκε το συμπέρασμα ότι το σήμα του ΠΑΣΟΚ, ο πράσινος ήλιος, προέρχεται από τροτσκιστική ομάδα. Προφανώς, το ΠΑΣΟΚ δανείστηκε τον πράσινο ήλιο, ως σήμα του, από το εν λόγω κόμμα και το περιοδικό που εξέδιδε.

 

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το εξώφυλλο του περιοδικού «Ελληνική Ανεξαρτησία», όπου φαίνεται ο πράσινος ήλιος, σήμα-κατατεθέν του.

 

Δημήτρης Κατσορίδας

 

Scroll to top