05/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάγος Ρέντσι στους δημοσίους υπαλλήλους

Δύο μέρες μετά την εξαγγελία για προσλήψεις εκπαιδευτικών, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αυξήσεις στον κρατικό τομέα.
      Pin It

Ρώμη Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

Το μέγεθος των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους αποκλείεται να το δείχνει ο Ρέντσι, αφού αυτές είναι μηδενικές. Δεν αποκλείεται επομένως να πρόκειται για το μέγεθος των μισθών τους REUTERS/ Max Rossi

Το μέγεθος των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους αποκλείεται να το δείχνει ο Ρέντσι, αφού αυτές είναι μηδενικές. Δεν αποκλείεται επομένως να πρόκειται για το μέγεθος των μισθών τους
REUTERS/ Max Rossi

Τα συνδικάτα ήλπιζαν ότι αυτήν τη φορά η απάντηση της κυβέρνησης θα ήταν διαφορετική, αλλά διαψεύστηκαν. Και για το 2015, οι μισθοί των Ιταλών δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να αναπροσαρμοσθούν στην αύξηση του κόστους ζωής. Η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Μαριάνα Μαντία, έκανε γνωστό ότι «λόγω της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες και τα αιτήματα όλων των πολιτών». Τα τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες Ιταλοί δημόσιοι υπάλληλοι, τουτέστιν, δεν θα πάρουν αύξηση ούτε του χρόνου και, ίσως, ούτε και το 2016.

 

Οι μισθοί τους έχουν «παγώσει» από το 2010 και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, μέσα σε τέσσερα χρόνια η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων της δημόσιας διοίκησης έχει μειωθεί κατά 15%, με απώλεια 4.400 ευρώ.

 

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Εχουμε την εντύπωση ότι απαιτούνται και πάλι θυσίες από τις γνωστές, πλέον, κατηγορίες πολιτών, για να μη θιγούν μεγάλα συμφέροντα, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν ουσιαστικές εισπράξεις», δήλωσε η γραμματέας του Cgil, Σουζάνα Καμούσο. Δεν αποκλείεται οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας να αποφασίσουν, τελικά, προκήρυξη πανιταλικής απεργίας.

 

Μόλις πριν από δύο ημέρες, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να εντάξει στη μεταρρύθμιση της παιδείας την πρόληψη 150.000 καθηγητών και δασκάλων μέσα σε μια τριετία, αρχίζοντας από την επόμενη χρονιά. Τώρα, όμως, ακολούθησε η «ψυχρολουσία» της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, η οποία ανακοίνωσε ότι για τους υπαλλήλους του κρατικού μηχανισμού «δεν υπάρχουν χρήματα».

 

Φοροελάφρυνσεις για χαμιλόμισθους

 

Για να περιορίσει, παράλληλα, τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, η Μαντία πρόσθεσε ότι «η φοροελάφρυνση των ογδόντα ευρώ τον μήνα, για όσους υπαλλήλους κερδίζουν λιγότερα από είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, θα συνεχίσει να ισχύει».

 

Ο Ρέντσι, ουσιαστικά, προσπαθεί να κάνει κάποιες κινήσεις που να συμβάλουν στην τόνωση της οικονομίας και στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά ξέρει καλά -και το διαπιστώνει καθημερινά- ότι τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή του δεν επαρκούν. Για να μπορέσει να αρχίσει να προσλαμβάνει καθηγητές στη δημόσια εκπαίδευση, πρέπει να περικόψει τις δαπάνες από όλα, σχεδόν, τα υπόλοιπα σημεία του προϋπολογισμού. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περικοπές στα έξοδα του Δημοσίου το 2015 θα κυμανθούν από δεκαεπτά μέχρι είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι τους αμέσως επόμενους μήνες, αν δεν προκύψουν ουσιαστικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις μέχρι τώρα ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ λιτότητας και ευελιξίας, η κοινωνική ένταση μπορεί να ανέβει ίσως και σε επικίνδυνο επίπεδο. «Τα συνδικάτα θέλουν ένα “καυτό φθινόπωρo”; Ας κάνουν όπως νομίζουν, άλλωστε οι θερμοκρασίες τους θερινούς αυτούς μήνες δεν ήταν και τόσο υψηλές», δήλωσε πρόσφατα -με το ιδιαίτερο, φλωρεντινό χιούμορ του- o Ρέντσι. Ο σαραντάχρονος Ιταλός πρωθυπουργός, όμως, ξέρει καλά ότι η κοινωνική κατάσταση είναι οριακή, ότι οι πολίτες -κυρίως στον Νότο της χώρας, αλλά όχι μόνον- θέλουν να δουν άμεσα ότι αρχίζει να βελτιώνεται η καθημερινότητά τους.

 

Δουλειά μόνο στο ωράριο

 

Είναι ενδεικτική η χθεσινή απόφαση των συνδικάτων της αστυνομίας της Μπολόνια, μιας πόλης που ανήκει στο πλουσιότερο κομμάτι της Ιταλίας: από τώρα και στο εξής, τα μέλη τους θα σταματήσουν να δουλεύουν πέρα από το επίσημο ωράριο που προβλέπει η σύμβαση εργασίας τους «για να απαντήσουν, με τον τρόπο αυτό, και στις δηλώσεις της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με το συνεχόμενο πάγωμα των μισθών». Μια κίνηση που θα αφορά και τις ημέρες και τις ώρες των ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά και τις περιπολίες σε «ευαίσθητες περιοχές» της πόλης.

 

Επείγουν λύσεις, η λιτότητα έχει εξαντλήσει και την Ιταλία…

 

Scroll to top