05/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεθνής Εκθεση… αστυνομικών

Φρούριο και πάλι η Θεσσαλονίκη. Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί, στα μέτρα για την 79η ΔΕΘ.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Στου κουφού την πόρτα… Τι κι αν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εμφατικά επισήμανε σε όλους τους τόνους ότι η αστυνομοκρατία καταστρέφει την εικόνα της πόλης, τον τουρισμό, το εμπόριο και τελικά τον ίδιο τον θεσμό της ΔΕΘ; Τι κι αν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε την κυβέρνηση ν' αποφύγει τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που καθιστούν απροσπέλαστο κάθε Σεπτέμβρη το κέντρο;

 

Με φρούριο θα μοιάζει και φέτος η Θεσσαλονίκη, αφού 4 χιλιάδες αστυνομικοί έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους, είτε ζώνοντας άνευ λόγου το δικαστικό μέγαρο είτε περιφερόμενοι με τα «παπάκια» της ομάδας Δέλτα στην πλατεία Αριστοτέλους είτε παριστάνοντας τους τροχονόμους σε κεντρικές λεωφόρους μόνο και μόνο για να διακόψουν την κυκλοφορία αν περάσει κάποιο μέλος της κυβερνητικής κουστωδίας, που μια φορά τον χρόνο θυμάται την πόλη.

 

Και τρεις αντεισαγγελείς

 

Μάλιστα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης υπέβαλε γραπτό αίτημα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διάθεση εισαγγελέων που θα εποπτεύουν τα αστυνομικά μέτρα της κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την ημέρα των εγκαινίων, κάτι εντελώς περιττό αφού κάθε φορά η Εισαγγελία -που άλλωστε προΐσταται της αστυνομίας- μεριμνά για τα προβλεπόμενα.

 

Ετσι, χθες, ορίστηκαν τρεις αντεισαγγελείς Πρωτοδικών οι οποίοι θα επιβλέπουν τα αστυνομικά μέτρα από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και επίκαιρα σημεία γύρω από τη Διεθνή Εκθεση, όπου θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το απόγευμα του Σαββάτου.

 

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη ανηφόρισαν χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, που επισκέφθηκε και τη Χαλκιδική, αλλά και ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, που πραγματοποιεί συσκέψεις επί συσκέψεων με τους επιτελείς για τα αστυνομικά μέτρα της 79ης ΔΕΘ.

 

Σε αυτά συμμετέχουν περίπου 4.000 αστυνομικοί (από Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία, Αττική και άλλες περιοχές της χώρας) με στόχο την «ομαλή διεξαγωγή των διαδηλώσεων» που ετοιμάζουν φορείς, οργανώσεις και συνδικάτα.

 

Τα μέτρα ξεκίνησαν ήδη από τα ξημερώματα της Τετάρτης, με την απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων σε κεντρικές οδούς μεταξύ των εγκαταστάσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και της Διεθνούς Εκθέσεως. Με ειδικές κορδέλες (ζέβρες) και προειδοποιητικά σημειώματα η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι από τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου έως τα μεσάνυχτα της 6ης Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η στάθμευση και στάση όλων των οχημάτων στις οδούς Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου έως την πλατεία Συντριβανίου) και Εγνατία (από πλατεία Συντριβανίου έως την 3ης Σεπτεμβρίου). Ειδικά το Σάββατο θα απαγορευτεί και η κίνηση των οχημάτων στο τμήμα της λεωφόρου Στρατού που διέρχεται μπροστά από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στις οδούς Αγγελάκη, 3ης Σεπτεμβρίου και Εγνατία, γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Σε σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας θα προχωρήσει η Τροχαία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη λεωφόρο Αγίου Δημητρίου και στις οδούς γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Προληπτικοί έλεγχοι

 

Προς το παρόν, οι Θεσσαλονικείς ζουν τα αυξημένα αστυνομικά μέτρα στο πετσί τους, με τους εντατικούς προληπτικούς ελέγχους σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ισχυρές δυνάμεις υπάρχουν επίσης από τώρα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, πέριξ της ΕΡΤ 3 και άλλων χώρων που θεωρούνται… στόχοι.

 

Και, βέβαια, αν και επίσημη ανακοίνωση για τα μέτρα ώς χθες δεν είχε εκδοθεί, είναι αναμφισβήτητο ότι στη διάρκεια των προγραμματιζόμενων πορειών και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κυρίως των ΜΑΤ, θα αναπτυχθούν σε επίκαιρα σημεία, ενώ πάνω από την πόλη θα πετούν τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………

 

Ενστολοι: με διαδήλωση θα υποδεχτούν τον Σαμαρά

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

«Πουκάμισο αδειανό» οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού στα σώματα ασφαλείας, που απειλούν με… «μαύρο» τη συγκυβέρνηση για την απαξιωτική πολιτική απέναντι στους ένστολους.

 

Ξεκάθαρο προεκλογικό μήνυμα «σ' αυτούς που συμπεριφέρονται απαξιωτικά στα σώματα ασφαλείας, που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων, οδηγούν τους θεσμούς στην κατρακύλα στην οποία θα συμπαρασυρθούν και οι δικοί τους πολιτικοί χώροι», έστειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, προειδοποιώντας ότι «η πορεία τους θα είναι κατακόρυφα πτωτική».

 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» διαβεβαίωσαν ότι «δεν θα αφήσουμε τους πολίτες ακάλυπτους, αλλά ποιος μπορεί να ξαναψηφίσει αυτούς που τον γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια;»

 

Κι ενώ απόψε στις 6 το απόγευμα οι ένστολοι ανοίγουν τον χορό των κινητοποιήσεων για την 79η ΔΕΘ με συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στον Λευκό Πύργο, φαίνεται πως μελετούν σοβαρά ακόμη και τη λευκή απεργία. «Δεν εκβιάζουμε κανέναν», λένε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχής από συγκεκριμένα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά τους.

 

Την κυβερνητική πολιτική απέναντι στα σώματα ασφαλείας κατήγγειλε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεως Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Γιώργος Δριβάκος, αναφερόμενος στις μειώσεις οργανικών θέσεων, σε μια χρονική συγκυρία που το Λιμενικό έχει να επιδείξει «τεράστιες επιτυχίες και έργο στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος».

 

Για τις περικοπές που υφίσταται τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με ό,τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο ελλείψεων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Κάκαλος.

 

Πέρα από τα μισθολογικά που είναι κοινά, τα στοιχεία που έδωσε αναδεικνύουν με μελανά χρώματα την εικόνα μιας Πυροσβεστικής σε αποσύνθεση: από τα 1.800 οχήματα που διαθέτει το Σώμα, τα 1.250 χρονολογούνται μεταξύ 10 και 30 ετών και παρουσιάζουν μονίμως προβλήματα σε μια υπηρεσία όπου το πρώτιστο είναι η ασφάλεια.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

 

Scroll to top