ebola

06/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Σιέρα Λεόνε: Aπαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω Έμπολα

Στους πολίτες δεν θα επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους από την 18η Σεπτεμβρίου και για τέσσερις μέρες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της φονικής επιδημίας του ιού. Δύο εμβόλια ενδέχεται να είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
      Pin It

Τετραήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από την 18η Σεπτεμβρίου θα επιβάλει η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε, κλιμακώνοντας τις προσπάθειες να σταματήσει η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα που πλήττει αρκετές περιοχές της Δυτικής Αφρικής, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος.

Στους πολίτες δεν θα επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους το τετραήμερο μεταξύ 18 έως 21 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να επιτραπεί ταυτόχρονα στις υγειονομικές υπηρεσίες να εντοπίσουν τις περιπτώσεις εκείνες των ασθενών, που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της νόσου, δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της χώρας.

«Η επιθετική προσέγγιση της κατάστασης είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Έμπολα μια για πάντα», ανέφερε ο προεδρικός σύμβουλος στο Reuters.

Έως την Παρασκευή, στη Σιέρα Λεόνε είχαν καταγραφεί οι 491 από το σύνολο των 2.097 θανάτων που αποδίδονται στον ιό Έμπολα από τον περασμένο Μάρτιο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

Δύο εμβόλια ενδέχεται να είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο

Τουλάχιστον ένα αν όχι δύο εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό ενδέχεται να είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο για το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών των χωρών εκείνων οι οποίες πλήττονται περισσότερο, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Μετά τις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει ήδη και αφού ολοκληρωθούν αυτές που έπονται, «εάν τα εμβόλια μοιάζουν ασφαλή, θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο για χρήση κατά προτεραιότητα από το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός επισήμανε Τα αντισώματα και το πλάσμα αίματος από επιζήσαντες θα παίξουν κρίσιμο ρόλο.

Τα υπάρχοντα αποθέματα όλων των πειραματικών φαρμάκων για τον ιό είναι ιδιαίτερα περιορισμένα και δεν θα αρκέσουν ούτε καν για τους επόμενους μήνες, αλλά η κατάσταση όσον αφορά τα εμβόλια μοιάζει να είναι «ελαφρά καλύτερη», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ωστόσο, η παροχή επαρκούς κλινικής φροντίδας, η αυστηρή τήρηση των κανόνων για την αποφυγή και τον έλεγχο της μόλυνσης και ο εντοπισμός των προσώπων τα οποία έχουν εκτεθεί στον ιό παραμένουν κρίσιμες παράμετροι για να τερματιστεί η επιδημία, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

 

 

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top