Pin It

Tου Παναγιώτη Γεωργουδή

 

Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός, που στήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου από τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.-με ενδιάμεσους την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Κρήτης- για να φύγει κατά τη διάρκεια της απεργίας των ναυτεργατών το πλοίο «Φαιστός Παλλάς», δεν έχει μέλλον, γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει στους αγρότες αλλά και σε όλο το νησί. Οι άλλοτε παντοδύναμες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ είναι διαλυμένες, με τους αγροτοπατέρες και εργατοπατέρες σχεδόν εξαφανισμένους από το κοινωνικό προσκήνιο.

 

Επειδή η περίοδος είναι μεταβατική σε πολλά επίπεδα, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μια κοινωνική συμμαχία εργαζομένων και αγροτών πάνω στα κοινά συμφέροντα διότι οι ψευδαισθήσεις για κομματικούς σωτήρες, κρατικούς προστάτες ή βαρόνους ιδιωτικών συμφερόντων που πατούσαν σε πολλές βάρκες για ίδιον όφελος, έχουν διαλυθεί με τη αποσύνθεση του σάπιου πολιτικού συστήματος που τα εξέθρεψε, αλλά και το τσάκισμα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων που συνεπέφερε.

 

Η συμμαχία αυτή πρέπει να οικοδομηθεί σε βάση αυτονομίας των συνδικάτων, των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από τα κόμματα και το κράτος, στη βάση της άμεσης Δημοκρατίας, στοιχείο που θα εμπλουτίσει τη δημοκρατικότητα των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών και θα οδηγήσει σε ήττα τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, ενώ εργαζόμενοι και αγρότες θα μπορούν να γεύονται τον ιδρώτα τους ως άμεσοι παραγωγοί.

 

Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος να γίνει αυτό με ενέργειες και ανοιχτό διάλογο και από τις δύο πλευρές για να εξουδετερωθούν οι μεσάζοντες, οι εργοδοτικοί και κομματικοί παρατρεχάμενοι. Διότι θα δημιουργηθεί μια αναβαθμισμένη κοινωνία των πολιτών με πρωταγωνιστές τους άμεσους παραγωγούς και όχι τα ανδρείκελα που τους εκπροσώπησαν κατά καιρούς.

 

Οι περισσότεροι αγρότες είναι κατεστραμμένοι οικονομικά, εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον, από τις αισχρές αγροτικές πολιτικές των δύο κομμάτων, είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες και αρκετοί δεν έχουν να ζήσουν ή κινδυνεύουν να πάνε φυλακή από τα χρέη.

 

Θα γίνει τώρα το βήμα συνεννόησης, ταξικής συνεργασίας σε μακροπρόθεσμη βάση ανάμεσα στους αγρότες και στους εργαζόμενους να πετάξουν από το παιχνίδι τα παράσιτα, δημιουργώντας ένα άλλο τύπο οργανωτικού μοντέλου παρέμβασης ή θα είναι διασπασμένοι και ηττημένοι διαρκώς;

 

Η επίταξη των ναυτεργατών από την κυβέρνηση και το χτύπημα των αγροτών και άλλων κοινωνικών τάξεων αποδεικνύει πως η συμμαχία των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων είναι μονόδρομος για τη λύση των προβλημάτων τους και την κοινωνική διέξοδο.

Scroll to top