07/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς τιμήν του Νίκου Ζαχαριάδη

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ο γιος του Σήφης και Ελληνες από την Ελλάδα και τη Ρωσία θα παρευρεθούν στην εκδήλωση για τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ στο Σουργκούτ της Σιβηρίας.
      Pin It

Του Γιώργου Πετρόπουλου

 

«Την τιμή δεν μπορεί να σου την αφαιρέσει κανείς, την τιμή μπορείς μόνο να τη χάσεις».   Αυτή η ρήση στα ρωσικά του Νίκου Ζαχαριάδη κυριαρχεί στην τιμητική πλάκα που θα τοποθετηθεί στο Σουργκούτ.

«Την τιμή δεν μπορεί να σου την αφαιρέσει κανείς, την τιμή μπορείς μόνο να τη χάσεις».
Αυτή η ρήση στα ρωσικά του Νίκου Ζαχαριάδη κυριαρχεί στην τιμητική πλάκα που θα τοποθετηθεί στο Σουργκούτ.

Στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, στον τόπο όπου έζησε εξόριστος τα τελευταία έντεκα χρόνια της ζωής του, τιμάται αύριο ο Νίκος Ζαχαριάδης. Οι τοπικές αρχές αποδέχτηκαν το αίτημα του γιου του, Σήφη Ζαχαριάδη, για ανοιχτή εκδήλωση προς τιμήν του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν αντιπροσωπείες από τον τοπικό δήμο και τη ρωσική κρατική διοίκηση της ευρύτερης περιοχής, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, Ελληνες πρώην πολιτικοί πρόσφυγες που ζουν στη Ρωσία καθώς και περί τους 25 Ελληνες από την Ελλάδα (παλιοί επιζώντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ αλλά και νεότεροι) που θα ταξιδέψουν ώς τη Σιβηρία γι’ αυτόν τον σκοπό.

 

Οι παρευρισκόμενοι

 

Θα παρευρεθούν, επίσης, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Καστανιώτη, που εκδίδει τα άπαντα του Ν. Ζαχαριάδη στη χώρα μας (μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 2 τόμοι για την περίοδο 1940- 1947), καθώς και ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης, που αυτήν την περίοδο συγγράφει θεατρικό έργο γύρω από τη ζωή του πρώην γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

 

Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί κάτοικοι του Σουργκούτ που γνώρισαν τον Νίκο Ζαχαριάδη στο διάστημα της εκεί εξορίας του καθώς και συνάδελφοί του από την επιχείρηση δασικής εκμετάλλευσης της πόλης, στην οποία ο εξόριστος κομμουνιστής ηγέτης εργάστηκε ως διευθυντής το διάστημα 1962- 1964, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

 

Ο Σήφης Ζαχαριάδης, ανάμεσα στα άλλα, έχει αναλάβει την υποχρέωση να μεταφέρει στους παρευρισκόμενους χαιρετιστήριο μήνυμα του συγγραφέα Αλέξη Πάρνη προς τιμήν του πατέρα του. Ο γνωστός συγγραφέας -αν και το ήθελε πολύ- δεν κατάφερε να κάνει αυτό το ταξίδι και να παρευρεθεί στην εκδήλωση για τον ηγέτη του ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε πιστός φίλος και σύντροφος και τον έχει συμπεριλάβει ως κεντρικό πρόσωπο στα έργα του με τίτλο «Γεια Χαρά Νίκος» (το οποίο θα εκδοθεί σύντομα και στη Ρωσία) και «Η Οδύσσεια των Διδύμων».

 

Αύριο στις 11.30 π.μ. (τοπική ώρα) στον χώρο της επιχείρησης δασικής εκμετάλλευσης της πόλης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας του Ν. Ζαχαριάδη (φωτογραφία) που έχει τοποθετηθεί εκεί και θα εκφωνηθούν ομιλίες από τοπικούς κρατικούς παράγοντες και την Αλέκα Παπαρήγα.

 

Ο χώρος γύρω από την τιμητική πλάκα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να λειτουργεί σαν μικρό ιστορικό μουσείο για τον τιμώμενο εκλιπόντα. Θα εκτίθεται πληροφοριακό υλικό για τον ίδιο, όπως βιογραφικές πληροφορίες, φωτογραφίες του, το ιστορικό του γράμμα για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο κ.λπ. Κατόπιν, οι παρευρισκόμενοι θα επισκεφθούν το πρώτο σπίτι όπου έμεινε ο Ζαχαριάδης στο Σουργκούτ. Είναι το μόνο που σώζεται, καθώς το δεύτερο, στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή, δεν υπάρχει πια.

 

Στη συνέχεια θα γίνει δεντροφύτευση με τη διαμόρφωση μιας δεντροστοιχίας (ρωσικό έθιμο) που θα πάρει το όνομα του ιστορικού κομμουνιστή ηγέτη. Παρόμοια δεντροστοιχία -κοντά σ’ αυτήν που θα γίνει για τον Ν. Ζαχαριάδη- είναι αφιερωμένη στον Βούλγαρο κομμουνιστή ηγέτη και τελευταίο γραμματέα της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κ.Δ.) Γκεόργκι Δημητρόφ.

 

Η δημιουργία δεντροστοιχίας προς τιμήν του Ν. Ζαχαριάδη δίπλα από αυτήν του Δημητρόφ έχει ιδιαίτερα συμβολικό ιστορικό και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς έτσι αναγνωρίζεται η συνεισφορά του στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και στην πάλη κατά του φασισμού.

 

Το ιστορικό του γράμμα

 

Σημειώνουμε ότι ο Ελληνας κομμουνιστής ηγέτης υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κ.Δ. Επίσης, στη Ρωσία αναγνωρίζεται δημόσια (με άρθρα και ιστορικά κείμενα που έχουν γραφτεί στο παρελθόν και πρόσφατα) ότι το ιστορικό του γράμμα για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν κορυφαία αντιφασιστική πράξη που βοήθησε στην πάλη του ελληνικού λαού κατά του ιταλικού φασισμού, με αποτέλεσμα η Ιταλία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο και να χρειαστεί τη βοήθεια της Γερμανίας, πράγμα που οδήγησε στην καθυστέρηση της γερμανικής επίθεσης εναντίον της ΕΣΣΔ.

 

Το βράδυ της Κυριακής η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι παρευρισκόμενοι Ελληνες και Ρώσοι που γνώρισαν τον Ζαχαριάδη θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα τους παραθέσει ελληνορωσική οικογένεια που ζει στο Σουργκούτ. Γεύμα, επίσης, για την ελληνική αποστολή διοργανώνουν τη Δευτέρα και οι ρωσικές τοπικές αρχές. Και στα δύο αναμένεται το ξεδίπλωμα αναμνήσεων για τον Ν. Ζαχαριάδη από τους Ρώσους της περιοχής που τον γνώρισαν.

 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα τα τοπικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης και η τηλεόραση έχουν καθημερινά ρεπορτάζ για την εκδήλωση και τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ.

 

Scroll to top