Pin It

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας και των Βαλκανίων, μετά την επανεκκίνηση που πραγματοποίησε πέρυσι, ανοίγει σήμερα τις πόρτες της η 79η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΔΕΘ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης της Θεσσαλονίκης, αφού πέρασε σειρά διαδοχικών κρίσεων και «χάθηκε» πίσω από επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, επιχειρεί με ρεαλισμό και επαγγελματισμό πλέον να διαμορφώσει μια νέα σχέση με την πόλη αλλά και το διεθνές περιβάλλον.

 

Χαρακτηριστικό των κρίσεων που γνώρισε στη διαδρομή της ήταν και ο προβληματισμός φορέων και κατοίκων της πόλης σχετικά με τη μετακίνησή της εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, «μετά την εξασφάλιση της δεκαετούς παραμονής της στο κέντρο της πόλης», όπως εξηγεί ο Τάσος Τζήκας, διευθύνων σύμβουλός της, «πραγματοποίησε πέρυσι την επανεκκίνησή της όχι ως έκθεση που απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες, αλλά ως πολυγεγονός που αφορά τους καταναλωτές και συνδυάζει διαφορετικά ενδιαφέροντα και επισκέπτες, επιχειρήσεις, πολιτιστικά, και ψυχαγωγικά γεγονότα».

 

Αφού ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των δύο εταιρειών σε ΔΕΘ-Helexpo και με στόχο την ανάπλασή της σε μητροπολιτικό πάρκο, οι διοργανωτές προσανατολίστηκαν στο γεγονός καθαυτό. «Ηδη η πρώτη χρήση του 2013 είναι κερδοφόρα, ο τζίρος ανέβηκε και έχουν προστεθεί νέες εκθέσεις και νέα προϊόντα. Η περσινή 78η ΔΕΘ ήταν η καλύτερη γενική έκθεση, όπου κερδίσαμε το στοίχημα να επιστρέψει η πόλη στην έκθεση, καθώς είχαμε αύξηση της επισκεψιμότητας πάνω από 70%», τονίζει ο Τάσος Τζήκας.

 

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν πολλές σημαντικές επιχειρήσεις, είτε μέσω των επιμελητηρίων όπου ανήκουν είτε αυτόνομα. Οι συμμετοχές των εκθετών, διπλάσιες σε σύγκριση με το 2012, φτάνουν περίπου τις 1.000, ανανεωμένες σε ποσοστό 35%.

 

Η Κίνα κάνει από 'δώ το άνοιγμα στα Βαλκάνια

 

Η Διεθνής Εκθεση μπαίνει σε μια νέα πορεία. «Το μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΘ είναι αυτό της διεθνοποίησης», τονίζει ο Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας τα βήματα που έχουν γίνει με την ανάπτυξη ενός σημαντικού δικτύου στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Στη διεθνή της δικτύωση βοηθά και η φετινή συμμετοχή μιας από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Κίνας, της Zhejiang. Δεκαενιά εταιρείες από τους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, της τεχνολογίας, της αργυροχρυσοχοΐας, του οικιακού εξοπλισμού, του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, του γενικού εμπορίου και άλλους κλάδους εκπροσωπούν την περιφέρεια Zhejiang, που έχει εξελιχθεί μέσα από ένα ιδιαίτερο αναπτυξιακό μοντέλο, με στόχο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της διεθνούς αγοράς, σε συνδυασμό με μεγάλες δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών και στροφή στην παραγωγή αγαθών χαμηλού κόστους, τόσο για εσωτερική κατανάλωση όσο και για εξαγωγή.

 

Ψυχαγωγία με μπάντες, ακροβάτες και τα πενηντάχρονα του Σαββόπουλου

 

Η φετινή διοργάνωση κλείνει το μάτι και στο παρελθόν της με λούνα παρκ, οικολογικά και ακροβατικά. Ενα ειδικό αφιέρωμα για τα παιδιά με θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις και βέβαια το εντυπωσιακό εναέριο θέαμα με μηχανές και ακροβάτες, οι οποίοι φέτος θα περπατούν εναέρια και πάνω από τις πολυκατοικίες της οδού Αγγελάκη, αλλά και μουσικές μπάντες που θα παίζουν κάθε απόγευμα σε μια ειδική εξέδρα που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της ΔΕΘ αποτελούν κάποιες από τις εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης στην ψυχαγωγία.

 

Παράλληλα, η μουσική έχει σημαντική παρουσία με εκδηλώσεις που καλύπτουν το κοινό στις προτιμήσεις του από την έντεχνη μέχρι την ποπ μουσική, από τον Νίκο Πορτοκάλογλου μέχρι τον Σάκη Ρουβά. Τα 50 χρόνια του θα γιορτάσει μέσα στις εκδηλώσεις ο Διονύσης Σαββόπουλος επιστρέφοντας στην πόλη που άφησε με ένα… «φορτηγό». Αναβαθμισμένος είναι και ο Διαγωνισμός Μουσικών Συγκροτημάτων Music Band Festival.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τους διοργανωτές στη συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων στον δρόμο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της Εκθεσης, καθώς και με παιδικές θεατρικές παραστάσεις στον χώρο της.

 

CERN: ένα συναρπαστικό  ταξίδι στην καρδιά της ύλης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πειράματα που συντελούνται στον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής (CERN), τα οποία αναμένεται να αποκαλύψουν κάποια από τα μυστήρια του Σύμπαντος, παρουσιάζει η αντίστοιχη έκθεση στη ΔΕΘ.

 

Η έκθεση αποτελείται από το τούνελ εισόδου που οδηγεί τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο της μεγάλης έκρηξης (Bing Bang), το θέατρο της Μεγάλης Εκρηξης όπου γίνεται η αφήγηση της ιστορίας του Σύμπαντος, τη ζώνη σωματιδίων η οποία δείχνει τη συστατική δομή της ύλης, την αίθουσα μυστηρίου όπου παρουσιάζονται τα μυστήρια της ύλης και του Σύμπαντος, αλλά και το ερευνητικό εργαστήριο του CERN όπου παρουσιάζεται ο τρόπος πραγματοποίησης της έρευνας στον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων. Παράλληλα, η θεματική παρουσίαση με τίτλο «Ο κόσμος μας είναι χτισμένος πάνω στη βασική έρευνα», συνδέει τη βασική έρευνα με την καθημερινή ζωή.

 

Η πληροφορική και  οι νέες τεχνολογίες

 

Οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία διεκδικούν σημαντική θέση στην έκθεση αλλά και στην ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Οπως μας εξηγεί ο Σπύρος Ιγνατιάδης, διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας, «το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα τα 2-3 τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει τον κλάδο της πληροφορικής και τις νέες τεχνολογίες γενικότερα ως έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας.

 

»Ο κλάδος φαίνεται ότι έχει καταφέρει σε σημαντικό βαθμό να πείσει και άλλους παραγωγικούς φορείς ότι, με βάση την τεχνολογία, την πληροφορική μπορούμε να καινοτομήσουμε και να γίνουμε ανταγωνιστικοί».

 

»Σε όλα αυτά συνεισφέρουν και οι επιστήμονες που βγαίνουν από τα πανεπιστήμιά μας, μια σειρά καινοτόμων εταιρειών που ανήκουν στα μέλη μας που ουσιαστικά παράγουν τεχνολογίες αιχμής και πολλές από αυτές τις διαθέτουν και έχουν πελάτες και στο εξωτερικό. Η έκθεση έχει κάνει μια φοβερή στροφή από πέρυσι, ενώ και με τη βοήθεια της Google δημιουργήθηκε ένας χώρος όπου μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν προγραμματιστές και συμμετείχαμε κι εμείς σαν σύνδεσμος και η ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ».

 

Η παρουσία του CERN στην έκθεση είναι σημαντική και υποστηρίχθηκε και από τον ΣΕΠΒΕ, εξηγεί ο Σ. Ιγνατιάδης.

 

Ηδη, όπως σημειώνει, πριν από 4 χρόνια είχαν προσκαλέσει το CERN στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου για επαφές με τις εταιρείες μέλη και να εξετάσουν τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης και συνεργασίας μεταξύ τους. Σήμερα κάποια από τα μέλη τους να αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες για το CERN.

 

Η Θεσσαλονίκη, εξάλλου, έχει έντονη ερευνητική παρουσία στον οργανισμό, ενώ η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας κατατάσσεται ψηλά στους δείκτες καινοτομίας και νέων τεχνολογιών και οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΠΒΕ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

 

…………………………………………………..

 

Εκδηλώσεις και αφιερώματα

 

Με νέες εκδηλώσεις και αφιερώματα, η ΔΕΘ προσπαθεί να συνδυάσει τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία αλλά και την επαφή της με το μέλλον. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η έκθεση του CERN που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό της Θεσσαλονίκης επί ενάμιση μήνα και αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στην προέλευση του σύμπαντος και στην καρδιά της ύλης.

 

Ανάμεσα στα αφιερώματα ξεχωρίζει το ειδικό αφιέρωμα στην Ορθοδοξία, το οποίο εκτός των άλλων φιλοξενεί και το Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Επίσης, μέσα από τη φετινή έκθεση ξεκινά τη λειτουργία του σε μια έκταση 2.500 τ.μ. στο Περίπτερο 1 για 6 μήνες ένα μοναδικό θεματικό πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας.

 

Ομως και οι εικαστικές τέχνες έχουν την τιμητική τους φέτος, στη ΔΕΘ, καθώς φιλοξενεί την επετειακή CheapArt, που γιορτάζει τα 20 χρόνια της. Για εννέα μέρες πάνω από 100 καλλιτέχνες με περισσότερα από 1.500 έργα θα παρουσιαστούν στο κοινό. Τέλος, στις παράλληλες εκδηλώσεις της 79ης ΔΕΘ ξεχωρίζει και η Εκθεση Συλλεκτικών Υπολογιστών και Παιχνιδομηχανών RETRObit του retroclub.info.

 

………………………………………………………………………………….

 

Playground Google: Το μέλλον σχεδιάζεται εδώ!

 

Για δεύτερη χρονιά, η ΔΕΘ φιλοξενεί την πολυέκθεση «The Developers Playground» την εβδομάδα 6-14 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Google Developers Group Thessaloniki (GDG) και τη HELEXPO και συνδυάζει workshops, code-labs, συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών και developers, Tech Sessions και τέσσερις πρωτότυπες εκδηλώσεις. Οπως εξηγεί ο Παναγιώτης Τζίνης, ιδρυτής της GDG, η πρώτη χρονιά αποτέλεσε το τεστ για τον τρόπο με τον οποίο η Θεσσαλονίκη θα αντιδρούσε σε εκδηλώσεις που επικεντρώνουν στον προγραμματισμό και τους developers. «Πειραματιστήκαμε με νέες γνώσεις, όπως για παράδειγμα με μια νέα γλώσσα προγραμματισμού, την DART, που τη φέραμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τελικά είχε μεγάλη απήχηση και ενδιαφέρον από την κοινότητα. Θέλαμε να συνδυάσουμε τους προγραμματιστές με τις εταιρείες και τα καταφέραμε. Πολλοί έρχονται στις εκδηλώσεις μας για να μάθουν, άλλοι για να μοιραστούν γνώση». Από τις περσινές εκδηλώσεις, προέκυψαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες ακόμη και με σχολεία.

 

Φέτος, το πρόγραμμα προβλέπει 4 βασικές εκδηλώσεις με βάση της ζήτηση της αγοράς. Το Google Developers Launchpad, ένα δωρεάν τετραήμερο σεμινάριο για startup επιχειρήσεις με εργαζόμενους της Google και άλλους διεθνείς ομιλητές, θα πραγματοποιηθεί από τις 11/09 έως τις 14/09, με στόχο οι συμμετέχοντες να μοιραστούν ιδέες και να μπορέσουν να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας για τη δημιουργία νέων προϊόντων και να τρέξουν τις δικές τους startup επιχειρήσεις.

 

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των Google Developers και του Google [X], του μυστικού εργαστηρίου της Google, στις 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ένα φόρουμ γύρω από την πλατφόρμα Solve For X ενώ στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, το GDG Global {un}conf θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της έκθεσης. Στις 7 Σεπτεμβρίου, το «Lady Geek Day» αποτελεί μια εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας που έχει σαν στόχο να αναδείξει γυναίκες που αποτελούν την επόμενη γενιά των τεχνολογικών ηγετών. Φέτος, η διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο material design, μια νέα αγορά που διαμορφώνει πολλές νέες θέσεις εργασίας είτε σε επίπεδο προγραμματισμού είτε επιχειρηματικότητας, όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Τζίνης. Επίσης, υπάρχουν συμμετέχοντες από την Αθήνα αλλά και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα μια σημαντική startup από την Ολλανδία, και όπως φαίνεται «η Θεσσαλονίκη αποκτά σταδιακά ένα οικοσύστημα νοοτροπίας και διαφορετικής προσέγγισης στην αγορά».

 

Για δεύτερη χρονιά, η ΔΕΘ φιλοξενεί την πολυέκθεση «The Developers Playground” την εβδομάδα 6-14 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Google Developers Group Thessaloniki (GDG) και τη HELEXPO.

 

i Πληροφορίες για το πρόγραμμα: http://www.gdgplayground.org

Πληροφορίες για τη ΔΕΘ και το πρόγραμμά της: http://tif.helexpo.gr/tif/el

 

Scroll to top