Pin It

Του Δημήτρη Τρίμη

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, όπως υπογράμμισε χθες μόνο η «Εφ.Συν.» στο ρεπορτάζ της συναδέλφου Χρ. Παπασταθοπούλου, μίλησε για «αυξημένο προσφυγικό ρεύμα» προς την Ελλάδα και όχι για «λαθρομετανάστες» ή «οικονομικούς μετανάστες», εξηγώντας σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα ζητά 63 εκατομμύρια ευρώ ετήσια ενίσχυση από την Ε.Ε. για να ανταποκριθεί στο κόστος «επιτήρησης» (των θαλάσσιων και των χερσαίων συνόρων), «διάσωσης» και «φιλοξενίας» των ανθρώπων που… δεν πνίγονται στο Αιγαίο.

 

Αυτό είναι μια καλή αρχή για να μάθουμε για τι πράγμα μιλάμε. Δηλαδή, να καταλάβουμε επιτέλους ότι από τη Νοτιοανατολική Ουκρανία έως τη Λιβύη και πιο βαθιά στη Μαύρη Ηπειρο υπάρχουν πόλεμοι, βόμβες, γενοκτονίες, βιασμοί, αποκεφαλισμοί, πείνα και δυστυχία. Επομένως θα προσπαθούν άνθρωποι από όλες αυτές τις περιοχές να περάσουν στη γη της επαγγελίας, την Ευρώπη του Διαφωτισμού και των Δικαιωμάτων. Είναι, με δυο λόγια, αυθεντικοί πρόσφυγες. Ακριβώς σαν τους προπαππούδες και τις προγιαγιάδες μας από τη Μικρασία, τον Πόντο, την Πόλη, τα Βαλκάνια, την Αίγυπτο κ.α. που κατέφυγαν όχι μόνο στη μητέρα πατρίδα, αλλά και στις πέντε ηπείρους για μια καλύτερη ζωή.

 

Ωστόσο, από κεκτημένη ταχύτητα τα περισσότερα ΜΜΕ και πάλι φιλοτέχνησαν τη στερεότυπη εικόνα της «εισβολής λαθρομεταναστών», που προφανώς (ύστερα από την πολύχρονη πλύση εγκεφάλου των πολιτών) συνιστούν… μια διαρκή, σοβαρή και πολλαπλή απειλή της πατρίδας και του ανάδελφου έθνους μας (ανάλογα και με το πόσο ρατσιστής και βάρβαρος έχει καταντήσει ο καθένας τακτικός τρομοκρατημένος αναγνώστης, ακροατής ή τηλεθεατής τους). Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι από τα σχετικά ρεπορτάζ δεν βγαίνουν τα νούμερα.

 

Τα «Νέα», λ.χ., λένε ότι στα ελληνικά ειδικά «Κέντρα Φιλοξενίας» (δηλαδή, στα στρατόπεδα κράτησης επ’ αόριστον αθώων ανθρώπων) κρατούνται σήμερα 6.300 «παράνομοι μετανάστες», ενώ μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2014 συνελήφθησαν 32.034 μετανάστες για «παράνομη είσοδο και παραμονή» στη χώρα. Οι υπόλοιποι τι έγιναν; Εξαφανίστηκαν με τις περίφημες επαναπροωθήσεις; ‘Η μήπως… εξαερώθηκαν; Αφού το ίδιο επτάμηνο υποβλήθηκαν -έτσι λένε επισήμως οι αρχές- 5.747 αιτήματα ασύλου προσφύγων και μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης επαναπατρίζονται κάθε μήνα 4, 5 εκατοντάδες άνθρωποι. Αρα, αν πιστέψουμε τον κ. Βαρβιτσιώτη, τον κ. Κικίλια και άλλους συναρμόδιους παράγοντες… περισσεύουν από τον λογαριασμό περίπου 17.000 άνθρωποι. Τι τους έκανε αυτούς η Ελληνική Δημοκρατία;

 

Scroll to top