ploio-eirinis

07/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ο Πειραιάς «υποδέχθηκε» το Πλοίο της Ειρήνης

Το πλοίο πραγματοποιεί ταξίδι σε διάφορα κράτη του κόσμου, μεταφέροντας μήνυμα ενάντια σε όλους τους πολέμους και για κατάργηση των πυρηνικών.
      Pin It

Με επιβάτες 1.000 ακτιβιστές, ανάμεσά τους και κάτοικοι από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, κατέπλευσε, το πρωί της Κυριακής, στο λιμάνι του Πειραιά, το «Πλοίο της Ειρήνης» το οποίο πραγματοποιεί ταξίδι σε διάφορα κράτη του κόσμου, μεταφέροντας μήνυμα ενάντια σε όλους τους πολέμους και για κατάργηση των πυρηνικών.

Το «Πλοίο της Ειρήνης» υποδέχτηκαν στον Πειραιά ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και εκπρόσωποι φιλειρηνικών οργανώσεων, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μάνια Παπαδημητρίου και Θοδωρής Δρίτσας, από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η Λία Φράγκου, ο γιος του αξέχαστου βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος φέρει και το όνομά του, αντιπροσωπεία από τη δημοτική παράταξη «Το Λιμάνι της Αγωνίας» κ.α.

Τον συντονισμό της τελετής υποδοχής είχε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), Πάνος Τριγάζης, ενώ συμμετείχε και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, Μαρία Αρβανίτη- Σωτηροπούλου.

ploio-eirinis-1

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του καλωσόρισε το «Πλοίο της Ειρήνης», ένα πλοίο, που όπως είπε, έχει γίνει θεσμός εδώ και 30 χρόνια που ξεκίνησε την πορεία του και πρόσθεσε πως οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος είναι εναντίον των πολέμων, εναντίον του φασισμού και υπέρ της ειρήνης.

Στο καλωσόρισμα των φορέων απάντησε ο επικεφαλής της ομάδας των ακτιβιστών κ. Νιγιαχάμα, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «παλεύουμε για την ειρήνη στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στη Μέση Ανατολή, σε όλο τον κόσμο».
Έπειτα από πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γραβρίλη ακολούθησε επίσκεψη αντιπροσωπείας των ακτιβιστών στον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όπου τους υποδέχτηκε ο Αντιδήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Χρήστος Καραγιαννάκης.

ploio-eirinis-2

Το Πλοίο της Ειρήνης, στο οποίο βρίσκονται 1.000 ακτιβιστές από την Ιαπωνία και άλλες χώρες, ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου 2014, από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Μεταξύ των επιβατών είναι και ακτιβιστές της διεθνούς εκστρατείας για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Συντάγματος της Ιαπωνίας, δηλαδή του άρθρου που επέβαλαν οι νικήτριες δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που προβλέπει την αποστρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας. Από τον Πειραιά, θα επιβιβαστούν 8 νέοι και νέες από την Κύπρο, 4 Ελληνοκύπριοι και 4 Τουρκοκύπριοι, ύστερα από πρόταση της πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου 2014», ώστε το μήνυμα της συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να μεταφερθεί στην καρδιά της Τουρκίας καθώς επόμενος σταθμός του πλοίου είναι η Κωνσταντινούπολη.

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

efsyn.gr

Scroll to top