
Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές που συμμετέχουν στην ψυχροπολεμικής λογικής άσκηση «Σταθερό Ακόντιο 2» του ΝΑΤΟ, φτάνουν στη Λετονία.
Του Γιώργου Τσιάρα
Μάτωσε και χθες η ανατολική Ουκρανία, αφού, παρά την ισχύουσα εκεχειρία, συνεχίστηκαν οι ανταλλαγές οβίδων και ρουκετών στο Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη, όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και τέσσερις άμαχοι πολίτες τραυματίστηκαν, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας.
Κόντρα στις διαβεβαιώσεις και των δύο πλευρών πως θα σεβαστούν την πολύτιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά και τη νέα χθεσινή «πυροσβεστική» τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, το νέο μπαράζ στα περίχωρα της Μαριούπολης ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου και κράτησε πολλές ώρες. Ξένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι είδαν φορτηγά με εθελοντές φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες, αλλά και άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, να σπεύδουν προς τα ανατολικά προάστια, και ότι η μάχη κράτησε ώς το πρωί της Κυριακής, αφήνοντας πολλά καμένα κτίρια και οχήματα στη βιομηχανική ζώνη της πόλης.
Πυκνά πυρά καταγράφηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής και στο Ντονέτσκ, κοντά στο αεροδρόμιο, που παραμένει στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων. Η μάχη και στις δύο πολιορκημένες πόλεις καταλάγιασε το απόγευμα της Κυριακής.
Ο ήχος της… ανακωχής
«Ακούστε τον ήχο της εκεχειρίας! Εδώ γίνεται κανονική μάχη», δήλωσε σκωπτικά ένας ρωσόφωνος αντάρτης στον απεσταλμένο του Reuters στο Ντονέτσκ. «Απ' όσο γνωρίζω, οι Ουκρανοί δεν σέβονται την εκεχειρία. Εχουμε αρκετούς τραυματίες από τα πυρά τους. Εμείς δεν ανταποδίδουμε τα πυρά», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ, το «νο2» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, όπως αυτοαποκαλούν τις εξεγερμένες περιοχές οι ρωσόφωνοι. «Η κατάπαυση του πυρός ισχύει, αλλά ξέρουμε ότι η ουκρανική πλευρά τη χρησιμοποιεί για να φέρει εδώ περισσότερες δυνάμεις και πυρομαχικά και στη συνέχεια να μας χτυπήσει με ισχυρές δυνάμεις», είπε επίσης ένας διοικητής των ανταρτών στο Ντονέτσκ, γνωστός με το nom de guerre «Μοντάνα».
Παρόμοιες καταγγελίες έκαναν βέβαια και οι Ουκρανοί, που έκαναν λόγο για απρόκλητα πυρά του πυροβολικού των ρωσόφωνων, που έχουν λάβει θέσεις έξω από τη Μαριούπολη. «Αυτοί οι Ρώσοι, οι τρομοκράτες, προσπαθούν να μας τρομάξουν. Δεν σέβονται την ανακωχή. Λένε ψέματα συνέχεια. Δεν έχουν τιμή. Εμείς αποσύραμε τα τεθωρακισμένα μας μετά τη συμφωνία (…) και αυτά τα τέρατα την παραβίασαν», είπε χαρακτηριστικά ένας Ουκρανός στρατιώτης, που συμμετέχει στην υπεράσπιση του στρατηγικής σημασίας λιμανιού. Μια 33χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της, το πρώτο θύμα μετά τη συμφωνία της Παρασκευής.
Στη συμφωνία ειρήνευσης του Μινσκ προβλέπεται μεταξύ άλλων ανταλλαγή κρατουμένων και δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τον εφοδιασμό των προσφύγων και των εγκλωβισμένων με τρόφιμα και φάρμακα -δύο από τα επτά σημεία της συμφωνίας που μέχρι στιγμής, αργά το βράδυ της Κυριακής, παραμένουν στα χαρτιά.
Ο Ποροσένκο, άλλωστε, ασχολούνταν όπως όλα δείχνουν με το… πού θα βρει τα πιο σύγχρονα όπλα για να συνεχίσει τον πόλεμο: σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του στενού συνεργάτη του, Γιούρι Λιτσένκο, που άναψε φωτιές σε πολλές πρωτεύουσες, η Ουκρανία θα λάβει σύγχρονα όπλα, αλλά και τους απαραίτητους «στρατιωτικούς συμβούλους» για την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών σε αυτά, από πέντε χώρες του ΝΑΤΟ –τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Νορβηγία. Πράγματι, στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, στην Ουαλία, αποφασίστηκε άλλωστε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει όπλα στο Κίεβο, που δεν είναι μέλος του, αλλά ότι κάθε χώρα-μέλος μπορεί να το κάνει… πρωτοβουλιακά!
Σχεδόν αμέσως άρχισε ο χορός των ανακοινώσεων, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες που κατονομάστηκαν από τον Λιτσένκο έσπευδαν να διαψεύσουν την εμπλοκή της: οι εκπρόσωποι των υπουργείων Αμύνης της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Νορβηγίας το έπραξαν επωνύμως, ενώ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν -μέσω «ανώνυμου υψηλόβαθμου αξιωματούχου», όπως γράφουν τα πρακτορεία- πως «καμιά προσφορά φονικής βοήθειας (sic) δεν έχει γίνει από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία». Στη Γαλλία, αντίθετα, εκπρόσωπος του προέδρου Ολάντ αρνήθηκε να επικυρώσει ή να διαψεύσει την «είδηση», που έμοιαζε σχεδιασμένη για να προκαλέσει την οργή του Κρεμλίνου.
Την οργή του Κρεμλίνου, φυσικά, ήδη προκαλεί η στρατιωτική άσκηση στη Λετονία, τμήμα μιας μεγαλύτερης κλίμακας άσκησης στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Γερμανία, που πραγματοποιεί εδώ και μέρες το ΝΑΤΟ σε μια έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης των ηγετών των κρατών-μελών της συμμαχίας «να υπερασπιστούν τα κράτη-μέλη της Βαλτικής από τη ρωσική επιθετικότητα». Συνολικά, 2.000 στρατιώτες από εννέα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην επταήμερη άσκηση με την κωδική ονομασία «Σταθερό Ακόντιο 2», που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται σήμερα.
Η ψυχροπολεμική σύνοδος
Από την Παρασκευή το βράδυ, λίγο μετά το πέρας της πιο «ψυχροπολεμικής», ως προς τη ρητορική τουλάχιστον, συνόδου του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, περίπου 500 αλεξιπτωτιστές έφτασαν στο αεροδρόμιο Λιελβάρντε, 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ρίγα της Λετονίας. «Εχουμε μια νέα απειλή. Είναι διαφοροποιημένη και πιο δυναμική από ποτέ. Ως εκ τούτου, απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση. Για τον σκοπό αυτό χτίζουμε δυνάμεις που μπορούν να δώσουν μια απάντηση σε αυτή την απειλή μέσα σε 48 ώρες», δήλωσε με ύφος προστάτη ο αναπληρωτής διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγός Εντ Ντέιβις, στη δημόσια τηλεόραση της Λετονίας. Παρόμοιας κλίμακας και… πνεύματος πολεμικά γυμνάσια θα πραγματοποιήσει η συμμαχία μέσα στο φθινόπωρο και στη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, και φυσικά στην Ουκρανία.
Προκλητική για τη Ρωσία είναι, άλλωστε, και η επιμονή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον εξοπλισμό της Γεωργίας. Για του λόγου το αληθές έφτασε χθες στο Τμπιλίζι (Τιφλίδα), πετώντας απευθείας από την Ουαλία, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος υποσχέθηκε μεταξύ άλλων πως η χώρα του θα πουλήσει υπερσύγχρονα ελικόπτερα Blackhawk στους Γεωργιανούς και χαρακτήρισε «δεδομένη» την είσοδο της Γεωργίας στη Συμμαχία…