Στις Βρυξέλλες, επεξεργάζονται μια πρόταση -που είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και δεν αποτελεί απόφαση- για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» (την οποία κωδικοποιημένα ονομάζουν «καραντίνα») που θα περιβάλλει τα εδάφη του «χαλιφάτου». Στόχος θα είναι η απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την περιοχή όσων θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, αν και είναι πρακτικά πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμοστεί μια τέτοια πολιτική, καθώς τα «σύνορα» είναι αχανή και δεν υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν οι τρομοκράτες μέσα στο πλήθος των αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το «χαλιφάτο».
Αν τελικά προκριθεί μια παρόμοια απόφαση, τότε το πιθανότερο θα είναι, αντί να αποτραπεί η διέλευση των τρομοκρατών, να γίνουν πάλι θύματα οι πρόσφυγες που θα βρεθούν εγκλωβισμένοι.
Αντίθετα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κλασική μέθοδος της αντιτρομοκρατικής δράσης, με τις μυστικές υπηρεσίες να στοχοποιούν τους σουνίτες εξτρεμιστές ανά τον κόσμο. Ζητούμενο είναι να σταματήσει η ροή μαχητών προς τη Συρία και το Ιράκ, να σταματήσει η χρηματοδότηση μέσω ισλαμικών ΜΚΟ και να μπαίνουν σε πρόγραμμα παρακολούθησης ή και να συλλαμβάνονται όσοι μαχητές επιστρέφουν από τα πεδία των μαχών. Ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία και η Αυστραλία, εξετάζουν και μέτρα όπως η ακύρωση της ισχύος των ταξιδιωτικών εγγράφων των υπόπτων, ακόμη και η αφαίρεση της ιθαγένειας, με ταυτόχρονη απαγόρευση επανεισδοχής. Ταυτόχρονα, πολλές χώρες ψηφίζουν νέους νόμους με τους οποίους ποινικοποιείται η συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, όπως και η στρατολόγηση μαχητών, η οικονομική βοήθεια και η κάθε είδους υποστήριξη της αποστολή τους προς τη Συρία και το Ιράκ.
Είναι μια σύνθετη διεθνική αντιτρομοκρατική επιχείρηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στην περασμένη εβδομάδα μια σειρά από χώρες ανακοίνωσαν τη σύλληψη εκατοντάδων υπόπτων μελών του Ισλαμικού Κράτους και την εξάρθρωση δικτύων τοπικής υποστήριξης.