Εναν από τους αυθεντικούς βασικούς υπόπτους για τις περίφημες δολοφονίες του «Τζακ του Αντεροβγάλτη», τον Πολωνοεβραίο κουρέα Ααρόν Κοζμίνσκι, έδειξε ως ένοχο η εξέταση DNA που βρέθηκε στην εσάρπα ενός από τα πέντε θύματά του, της 48χρονης ιερόδουλης Κάθριν Εντοους.
Το ηλικίας 126 χρόνων βιολογικό υλικό εξέτασε ο Φινλανδός μοριακός βιολόγος δρ Γιάρι Λουχελάινεν. Το σάλι της άτυχης Εντοους, που είχε αγοραστεί το 2007 σε δημοπρασία από έναν εκατομμυριούχο, ήταν ποτισμένο με το αίμα της, αλλά όπως αποδείχτηκε έφερε και ίχνη σπέρματος, που ταυτοποιήθηκε -κατά 99,2% στην πρώτη εξέταση και κατά 100% στη δεύτερη- ότι ανήκει στον Κοζμίνσκι. Και στις δύο περιπτώσεις οι ερευνητές έψαξαν και βρήκαν απογόνους συγγενών του θύματος και του ύποπτου, προκειμένου να συγκρίνουν τα ευρήματα.
Την εποχή των άγριων δολοφονιών, το 1888, ο 23χρονος τότε Κοζμίνσκι ζούσε και εργαζόταν στην κακόφημη γειτονιά του Γουάιτσαπελ, στο ανατολικό Λονδίνο. Είχε φύγει μαζί με την οικογένειά του από τη ρωσοκρατούμενη τότε Πολωνία το 1881, για να γλιτώσει από τα αντισημιτικά «πογκρόμ». Ηταν ένας από τους έξι βασικούς ύποπτους για τους φόνους και μάλιστα είχε τεθεί για ένα διάστημα υπό αστυνομική παρακολούθηση, χωρίς να βρεθούν αποδείξεις.
Τρία χρόνια αργότερα, το 1891, ο Κοζμίνσκι κλείστηκε σε άσυλο φρενοβλαβών, όπου παρέμεινε έγκλειστος ώς τον θάνατό του το 1919: ως αιτία της τρέλας του καταγράφεται στα χρονικά ο όρος «αυτοκακοποίηση» (self-abuse), που εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν ως ευφημισμός για τον αυνανισμό… Οταν πέθανε, σε ηλικία 53 ετών, ζύγιζε μόλις 44 κιλά. Υπάρχει ωστόσο και η πιθανότητα να πέθανε πολύ νωρίτερα, το 1899, από γάγγραινα, και οι δεσμοφύλακές του να τον μπέρδεψαν με έναν άλλον Κοζμίνσκι, τον Νέιθαν, που κρατούνταν στο ίδιο άσυλο φρενοβλαβών.
Σε κάθε περίπτωση, και παρά τη σιγουριά με την οποία οι Λουχελάινεν και Εντουαρντς παρουσίασαν τα «αδιάψευστα» ευρήματά τους, είναι βέβαιο πως η συζήτηση γύρω από την ταυτότητα του Αντεροβγάλτη δεν πρόκειται να κοπάσει. Γύρω από τις δολοφονίες του έχει στηθεί άλλωστε μια ολόκληρη βιομηχανία βιβλίων, ταινιών και ξεναγήσεων, με τζίρο πολλών εκατομμυρίων λιρών ετησίως…
Γ.Τσ.