08/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ε, όχι και στη βιτρίνα

      Pin It

vivlioΣχόλια για το βιβλίο-εκδίκηση της Βαλερί Τριερβελέρ «Merci pour ce moment» δεν έχουν θέση σε καλλιτεχνικές σελίδες (αν και σε ένα γυναικοκρατούμενο τμήμα μάς τρώει το χέρι), ει μη μόνο για να σταθούμε σε μερικές παραμέτρους του που επηρεάζουν, helas, που θα ‘λεγαν και οι Γάλλοι, την υπόλοιπη βιβλιοπαραγωγή της «επιστροφής».

 

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά στη Γαλλία ο μήνας που περιμένουν με αγωνία οι εκδότες, για να δουν πώς θα πάνε τα νέα τους βιβλία, μυθιστορήματα και πολιτικά δοκίμια. Κι ήρθε τώρα το «άρλεκιν του Ελιζέ» για να πουλήσει μέσα σε μισή μέρα (την περασμένη Πέμπτη) όσα αντίτυπα του μυθιστορήματος του Εμανουέλ Καρέρ «Le Royaume» είχαν φύγει σε έξι μέρες. Το πολυσυζητημένο αυτό βιβλίο, που αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της επέκτασης του xριστιανισμού, με ήρωες τους Ευαγγελιστές Παύλο και Λουκά (με μια έννοια βιογραφικό, όπως και της ανασφαλούς Βαλερί), κρατιέται ακόμα πρώτο στη λίστα των μπεστ σέλερ. Ακολουθεί το δηλητηριώδες πόνημα της πρώην πρώτης κυρίας. Πόσο όμως θα αντέξει ο Καρέρ, που τον σνόμπαρε και η πρώτη επιλογή για το Γκονκούρ, όταν πέσουν στην αγορά, έστω και με μικρή καθυστέρηση, τα αντίτυπα που θα αντικαταστήσουν τα 200 χιλιάδες εξαφανισμένα βιβλία της Τριερβελέρ;

 

Μπορεί, πάντως, τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Λιμπερασιόν», οι εκδότες δεν θεωρούν ότι το «Merci pour ce moment» απευθύνεται στο ίδιο κοινό με τις δικές τους, λογοτεχνικές επιλογές. Κανένας δεν θα το προτιμήσει από ένα μυθιστόρημα, λένε. Επιπλέον, είναι ένα βιβλίο-φούσκα, δεν θα διαρκέσει. Αφήστε που η πρωτοφανής κίνησή του βοηθάει από σπόντα και τα άλλα. «Πάει κάποιος να το πάρει και ίσως επιλέξει με την ευκαιρία κι ένα καλό μυθιστόρημα». Κάνει καλό και στα μικρά βιβλιοπωλεία, βλέπουν κόσμο να μπαίνει, αν και κάποιοι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν στη «Λιμπερασιόν»: «Στη βιτρίνα μου, πάντως, δεν θα το βάλω».

 

Βένα Γεωργακοπούλου

 

Scroll to top