malamas

08/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

O Σωκράτης Μάλαμας στην Τεχνόπολη, πρωτοβουλία υποστήριξης στον Έντουαρντ Σνόουντεν στο Free ThinkingZone, αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής στην Πάρο και στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», ανάμεσα στις σημερινές προτάσεις εκδηλώσεις.
      Pin It

ekthesiΕξπρεσιονιστικές πινελιές στην Πάρο

 

Το εικαστικό ημερολόγιο των Κυκλάδων εμπλουτίζεται και το φθινόπωρο. Ετσι, στη Νάουσα της Πάρου, στην αίθουσα τέχνης «Αγιος Αθανάσιος» φιλοξενείται ατομική έκθεση της Ειρήνης Σωτηροπούλου με τίτλο «Waveform», μέχρι τις 12 του μήνα (καθημερινά 17.30 έως 22.30). Η ζωγράφος παρουσιάζει δύο διαφορετικές ενότητες έργων: την παλαιότερη, όπου κυριαρχούν αποκλειστικά το άσπρο, το μαύρο και οι διαβαθμίσεις τους σε γόνιμη αντιπαράθεση. Στη δεύτερη, που έπεται χρονικά, ενσωματώνει στις συνθέσεις θερμά και ψυχρά χρώματα, σε λιτές και διακριτικές δόσεις.

 

«Τα διδάγματα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού επιδρούν καταλυτικά στο έργο της», επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης, κριτικός τέχνης Γιάννης Παπαφίγκος, το τυχαίο, το αυθόρμητο, το ορμητικό αποκαλύπτουν επιρροές από το έργο του Τζάκσον Πόλοκ, ενώ η μύηση στη φιλοσοφία και την τέχνη της Απω Ανατολής την οδηγούν σε μια ζωγραφική πληθωρική σε ετερόκλητα μορφικά στοιχεία, φορτισμένη νοηματικά. «Καθοριστικό ρόλο τόσο ως πηγή έμπνευσης όσο και ως διαδικασία εκτέλεσης αποτελεί το υγρό στοιχείο. Ειδικότερα το νερό ως βασικό συστατικό ανάμειξης των χρωμάτων, αλλά και ως δυναμικό στοιχείο χειρονομιακής δράσης».

 

Ετσι, «η ζωγραφική της Ειρήνης Σωτηροπούλου δρα και αναπτύσσεται σ’ έναν χώρο πολυδιάστατο και συγχρόνως πολυσήμαντο. Αυτός, κάτω από την επίδραση μιας χρωματικής και ρυθμικής ενέργειας, θέτει σε λειτουργία ένα σύνολο συμβόλων, ιδεών, εννοιών, παράγοντας σχέσεις αμοιβαίας εξάρτησης με αινιγματικές εκφάνσεις της καθημερινότητας, μιας καθημερινότητας που ασφυκτιά κάτω από την επίδραση αντίρροπων δυνάμεων, αντιφατικών καταστάσεων, που όμως επαναστατεί, υποδηλώνοντας πως μέσα από αυτή τη διαδικασία μετουσίωσης και εξέλιξης, οδηγείται σε μια γόνιμη και διαρκή φάση ανανέωσης».

 

 

snowden Στο Free Thinking Zone για τον Σνόουντεν

 

Σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στόχο της έχει να δηλώσει την υποστήριξή της στον Εντουαρντ Σνόουντεν συμμετέχουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Free Thinking Zone, οι οποίοι από κοινού πραγματοποιούν σήμερα σχετική ειδική εκδήλωση. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Βερολίνου και πλέον σε αυτή συμμετέχουν περισσότεροι από 200 συγγραφείς απ’ όλο τον κόσµο οι οποίοι ζητούν την απελευθέρωση και δικαίωση του Εντουαρντ Σνόουντεν, του ανθρώπου που συντάραξε τον πλανήτη με τις αποκαλύψεις για την εθνική υπηρεσία ασφάλειας των ΗΠΑ.

 

Απόψε, λοιπόν, στο Free Thinking Zone (Σκουφά 64 και Γριβαίων), στις 7.00 μ.μ. δύο Ελληνες συγγραφείς, οι Αµάντα Μιχαλοπούλου και Χάρης Βλαβιανός, ενώνουν τις φωνές τους με τους παραπάνω και διαβάζουν αποσπάσµατα από το «µανιφέστο Σνόουντεν» και από το βιβλίο «Φάκελος Σνόουντεν» (Kαστανιώτης, 2014) του Λουκ Χάρντινγκ.

 

Αμέσως μετά, στις 7.30 μ.μ. θα ακολουθήσει συζήτηση µε θέµα: «Εθνική ασφάλεια ή δικαίωµα στη δηµόσια ενηµέρωση; Είναι ο Σνόουντεν προδότης ή πατριώτης;». Συµµετέχουν: Ανδρέας Κατσανιώτης, γενικός γραµµατέας Ενηµέρωσης και Επικοινωνίας, Κωνσταντίνος Μαζαράκης, επίτιµος αρχηγός στόλου, αντιναύαρχος ε.α., Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας, εκδότης, ειδικός σε θέµατα διεθνούς πολιτικής, Βασίλης Σωτηρόπουλος, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» στην Ελλάδα. Παρεµβαίνει ζωντανά µέσω skype ο δηµοσιογράφος της εφηµερίδας Guardian και συγγραφέας του βιβλίου, Λουκ Χάρντινγκ. Συντονίζει η Βίβιαν Ευθυµιοπούλου, σύµβουλος επικοινωνίας.

 

 

 malamasΣωκράτης Μάλαμας στην καρδιά της πόλης

 

Τα γνωστά και αναμενόμενα: αναμένεται «πανικός» απόψε οπότε κανονίστε εγκαίρως για τα εισιτήριά σας. Και να πάτε από νωρίς. Ο Σωκράτης μαζεύει μιλιούνια κάθε φορά που εμφανίζεται στην Αθήνα, προνοήστε, είναι κρίμα να μείνετε αμανάτι, απ’ έξω. Με την αποψινή του συναυλία ο Σωκράτης βάζει τη δική του σφραγίδα στον… «Χάρτη» των θερινών live, ύστερα από ένα καλοκαίρι εμφανίσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας – η Τεχνόπολη είναι ένας από τους τελευταίους σταθμούς.

 

«Θα περιπλανηθεί με τον δικό του τρόπο σε μουσικά σταυροδρόμια, όπου συναντώνται η Ανατολή και η Δύση, τα λαϊκά με τα ροκ ακούσματα. Αυθεντικός και πηγαίος όπως πάντα, ξέρει να κάνει συναυλίες που θυμίζουν σε ένταση, ρυθμό και συναίσθημα ροκ live, ρεμπέτικες βραδιές αυθεντικών μαστόρων της μουσικής, αυθόρμητα γλέντια παρέας». Εχει και καινούργιο δίσκο ο Σωκράτης, τον «Χάρτη», με τραγούδια που «πατούν» σε δρόμους λαϊκούς περνώντας μέσα από ηλεκτρικά μονοπάτια. Ραντεβού το βράδυ.

 

Τιμές εισιτηρίων: 10 € προπώληση, 12 € ταμείο.

 

 

 Μύθοι στον καμβά

 

pinakasΧρώματα έντονα, εικόνες από τη μυθολογία και τους διαχρονικούς συμβολισμούς της, μνήμες και γνώριμες εικόνες. Εκθεση της ζωγράφου Σοφίας Καλογεροπούλου εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Εχει τίτλο «Μύθοι Πρόγνωσης» και η θεματική της βασίζεται στην ιδέα ότι η πρόβλεψη του μέλλοντος πηγάζει από τους μύθους του παρελθόντος.

 

Τα έργα της (τριάντα πίνακες μεικτής τεχνικής και όλων των διαστάσεων), περιγραφικά αλλά κυρίως συμβολικά, έχουν αφετηρία ιστορίες από τη μυθολογία, την Παλαιά Διαθήκη ή θεατρικές οπερατικές σκηνές όπου και με χιούμορ η ζωγράφος επιδιώκει να «ξορκίσει» ό,τι μας τρομάζει, αφηγείται ιστορίες από το παρελθόν και τοποθετεί σε αυτές έναν προφήτη ή έναν μάντη για να ανοίξει μια πόρτα στο μέλλον. Οι τίτλοι των έργων της είναι πολύ χαρακτηριστικοί (Αριάδνη στη Νάξο, Συνέδριο Μαγισσών, Ηλέκτρα του R. Strauss, Δανιήλ στον Λάκκο των Λεόντων κ.ά.) και καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της αφήγησης στο έργο της Σοφίας Καλογεροπούλου.

 

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418550, φαξ. 210 3418570. Εως 18 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ., 18.00-22.00. Είσοδος ελεύθερη.

 

Scroll to top