08/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλος… ενίσταται κι άλλος πληρώνει

Ο τρίτος σε ψήφους στις δημοτικές εκλογές της (πολύπαθης, ελέω γηπέδου ΑΕΚ) Νέας Φιλαδέλφειας, Γιώργος Αράπογλου, ζητά ακύρωση ψηφοδελτίων του δεύτερου, Λύσανδρου Γεωργαμλή. Αν δικαιωθεί η ένστασή του στο δικαστήριο την Τρίτη το πρωί, θα επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών, με αντιπάλους τον δήμαρχο Αρη Βασιλόπουλο και τον «εν.
      Pin It

eklogesΤου Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Εκδικάζεται αυτή την Τρίτη στις 10 το πρωί, στο Tριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η ένσταση που κατέθεσε για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του πρώτου γύρου στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας ο συνδυασμός «νέο-Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία» του Γιώργου Αράπογλου (3ος στην κατάταξη) κατά του δεύτερου στην κατάταξη και φιναλίστ τη δεύτερη Κυριακή, Λύσανδρου Γεωργαμλή, επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωση Δημοτών», σε μια πολύ σοβαρή υπόθεση που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό του δήμου. Σε περίπτωση που η ένσταση γίνει αποδεκτή, τότε θα επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών, αυτήν τη φορά ανάμεσα στον δήμαρχο (συνδυασμός «Δύναμη Πολιτών») Αρη Βασιλόπουλο και τον Γιώργο Αράπογλου.

 

Το χρονικό

 

Στο τέλος Αυγούστου, δύο μόλις 24ωρα πριν από την ορκωμοσία του νέου δημάρχου Αρη Βασιλόπουλου, έγινε γνωστή στους δημότες και στο ευρύ κοινό η ένσταση που υπέβαλε η παράταξη Αράπογλου στις αρχές Αυγούστου, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Η διαφορά του τρίτου Αράπογλου από τον δεύτερο Γεωργαμλή στις πρώτες εκλογές του Μαΐου ήταν 39 σταυροί (3.289-3.250).

 

Η ένσταση στρέφεται κατά του δεύτερου των εκλογών κ. Γεωργαμλή, με την αιτιολογία πως 26 ψηφοδέλτια του κ. Αράπογλου κακώς προσμετρήθηκαν στα άκυρα, ενώ ζητά να ακυρωθούν 217 ψήφοι στην παράταξη Γεωργαμλή. Ερωτήματα προκαλεί η χρονική συγκυρία κατάθεσης της ένστασης και η καθυστερημένη υποβολή της, πάνω από δύο μήνες μετά τις εκλογές, μέσα πάντως στο χρονικό πλαίσιο που ορίζει ο νόμος.

 

Την υπεράσπιση της πλευράς της παράταξης Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας του κ. Αράπογλου (διευθύνων σύμβουλος της δημοσκοπικής εταιρείας Pulse) έχει αναλάβει η εταιρεία καθηγητών Δημοσίου Δικαίου Φλογαΐτη-Σιούτη, ενώ το δικόγραφο υπογράφει η Πετρούλα Σαρτζετάκη, κόρη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδες της περιοχής και διασταυρώνονται από μαρτυρίες κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, μια μέρα πριν από την κατάθεση της ένστασης οι δύο μελλοντικοί αντίδικοι Λ. Γεωργαμλής και Γ. Αράπογλου συναντήθηκαν παρουσία του κ. Νίκου Στράτου.

 

Εντύπωση προκαλεί στους δημότες η σιγή ιχθύος που έχει κρατήσει έως τώρα η πλευρά τού άμεσα θιγόμενου από την ένσταση Γεωργαμλή, που θα χάσει σε περίπτωση αρνητικής γι’ αυτόν δικαστικής εξέλιξης όλα τα προνόμια τα οποία έχει βάσει του εκλογικού νόμου η μείζων αντιπολίτευση στους δήμους (ο δεύτερος σε ψήφους συνδυασμός).

 

Χαρτοπόλεμος

 

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει έως τώρα τρεις ανακοινώσεις, δύο από την πλευρά Αράπογλου και μια από τον συνδυασμό του δημάρχου Α. Βασιλόπουλου.

 

● «Η επιλογή μας αυτή ήταν ανεξάρτητη από το αποτέλεσμα της Β΄ Κυριακής των δημοτικών εκλογών. Η ένσταση δεν επικαλείται κάποιο τυπικό κώλυμα εκλογιμότητας, αλλά αφορά την ουσία κάθε εκλογικής αναμέτρησης, δηλαδή την ορθή αποτύπωση της λαϊκής βούλησης, μέσω της σωστής καταμέτρησης των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού», γράφει η πρώτη ανακοίνωση του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας».

 

● «Επικαλούμενος προσχηματικά ένα αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμά του, όπως η επανακαταμέτρηση των ψήφων, στην πραγματικότητα επιχειρεί να ακυρώσει ολόκληρη την εκλογική διαδικασία. Αμφισβητεί τους εκλογικούς αντιπροσώπους όλων των συνδυασμών που την επέβλεπαν, λοιδορεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, οι οποίοι την εγγυώνται και εντέλει προσβάλλει όλες κι όλους εσάς που επιλέξατε. Εφόσον οι πολίτες δεν τους επέλεξαν, ο κύριος Αράπογλου και η παράταξή του προσπαθεί… να εκλέξει άλλο λαό», ήταν η απάντηση της πλευράς του νέου δημάρχου.

 

● Στη μακροσκελή του νέα ανακοίνωση, ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας» (Αράπογλου), αφού υπενθυμίσει πως ήδη έχει ξεκινήσει η εκδίκαση άλλων αντίστοιχων ενστάσεων σε όλη χώρα, ζητά ανοιχτά νέα προσφυγή στις κάλπες: «Ποιος όμως πανικοβάλλεται μπροστά στην πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες, στον λαό, και ποιος θα έκανε ό,τι περνάει από το χέρι του, για να την αποφύγει; Μήπως κάποιος που είναι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν θα είναι υπέρ του;»

 

Αντένσταση

 

«Πρόκειται για μια αβάσιμη ένσταση που επαναφέρει ζητήματα, τα οποία είναι πάγια στη νομολογία, όπως ότι κάποιος σταυρός είναι λοξός ή μοιάζει με αστεράκι και η οποία προκαλεί ερωτηματικά σε όλους, ειδικά μετά τις εντάσεις του πρόσφατου παρελθόντος για το γήπεδο της ΑΕΚ.

 

Ελπίζουμε πως ο νομικός πολιτισμός δεν θα επιτρέψει η ανόθευτη βούληση του λαού να αλλοιωθεί από δικαστικές αποφάσεις», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο Παλαιολόγος Παλαιολόγος, νομικός σύμβουλος του νέου δημάρχου, ο οποίος κατέθεσε αντένσταση για το θέμα. Σύμφωνα με αυτήν, αν ακυρωθούν τα 217 ψηφοδέλτια του κ. Γεωργαμλή, πρέπει να ακυρωθούν αντιστοίχως πάνω από 300 της παράταξης Αράπογλου.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το γεγονός πως από τις αρχές Ιουνίου σε αρκετές αθλητικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα της περιοχής, ο νέος δήμαρχος αναφερόταν συστηματικά ως «εν δυνάμει δήμαρχος». Τρεις μήνες μετά τις εκλογές, που για κάποιους έλαβαν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, στα σχόλια αθλητικών ιστοσελίδων διαβάζουμε αναρτήσεις του τύπου: «Μην ανησυχείτε, θα την κερδίσουμε σίγουρα την ένσταση…»

 

Με φόντο και πάλι το γήπεδο μιας ιστορικής ομάδας, διεξάγεται μια δικαστική διαμάχη με τον έναν αντίδικο να παραμένει άφωνος. Στο βάθος, μια πόλη με χίλια προβλήματα: από τα 12 απορριμματοφόρα του δήμου δουλεύουν σήμερα τα δύο, ένα σχολείο είναι μισογκρεμισμένο, ενώ υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που δεν ξέρουν αν θα πάρουν άδεια λειτουργίας (λείπουν οι μισοί εργαζόμενοι). Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που το νέο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά, θα κληθεί να επιλύσει.

 

…………………………………………

! Στα αξιοπερίεργα της υπόθεσης συγκαταλέγονται τόσο η σιγή ιχθύος του άμεσα θιγόμενου Λ. Γεωργαμλή όσο και η κατάθεση της ένστασης λίγες μόνο ημέρες πριν αναλάβει καθήκοντα ο νέος δήμαρχος και πάνω από δύο μήνες μετά τις εκλογές

 

Scroll to top