08/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΑΘΡΕΠΙΒΙΒΑΣΗ

Προεκλογική μείωση στα πρόστιμα

      Pin It

Σε γενναία -καταφανώς προεκλογική- μείωση της προσαύξησης των προστίμων για όσους ταξιδεύουν χωρίς εισιτήριο, ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Μεταφορών. Το μέτρο κινείται στο ίδιο πνεύμα με την πρόσφατη τροπολογία, η οποία προβλέπει άμεση απόδοση πινακίδων κυκλοφορίας και άδειας οδήγησης για ανασφάλιστα οχήματα, αρκεί να καταβληθεί το οφειλόμενο πρόστιμο και να βεβαιωθεί η εκ των υστέρων ασφάλιση του οχήματος.

 

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας που εντοπίζονται κατά τους ελέγχους να ταξιδεύουν χωρίς εισιτήριο ή να μη το έχουν επικυρώσει, τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 60πλάσιο της αξίας του, το οποίο ανέρχεται σε 72 ευρώ. Με τα μέτρα κατά της εισιτηριοδιαφυγής, που ισχύουν από το φθινόπωρο του 2012, παρέχεται έκπτωση 50% σε όσους πληρώνουν το πρόστιμο αμέσως ή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο από τον καταλογισμό του. Σε περίπτωση μη εξόφλησής του μέσα σε 20 ημέρες, η οφειλή διαβιβάζεται στην Εφορία του παραβάτη, δεκαπλασιάζεται, φτάνοντας τα 720 ευρώ (!), και εισπράττεται με τη διαδικασία περί δημοσίων εσόδων.

 

Με τη νέα ρύθμιση, προβλέπεται ότι η Εφορία θα χρεώνει το πρόστιμο μόνο στο πενταπλάσιο, η οφειλή θα φτάνει στα 360 ευρώ και θα προστίθεται στις υπόλοιπες εκκρεμότητες των άγρια φορολογούμενων πολιτών. Η αλλαγή προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που είχε δοθεί για διαβούλευση στα τέλη Μαρτίου. Εχει διαβιβαστεί στα συναρμόδια και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που έχουν υποβάλει πολλές παρατηρήσεις, οι οποίες εξετάζονται με προοπτική να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο σε έναν μήνα.

 

Με τη νέα ρύθμιση, το πρόστιμο επεκτείνεται στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα τρένα. Οι έλεγχοι θα γίνονται από εργαζομένους του κάθε φορέα, αλλά προβλέπεται και η ανάθεσή τους σε ιδιώτες. Τα παρατράγουδα με τους «κεφαλοκυνηγούς» και τους «εθελοντές», που έβαζαν στην τσέπη τους τα έσοδα από τα πρόστιμα, δεν φαίνεται να απασχολούν τους αρμοδίους του υπουργείου Μεταφορών.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top