09/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επόμενη (τρομοκρατική) στάση: Λίβανος

Οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους απειλούν τώρα τη Χώρα των Κέδρων.
      Pin It
Κούρδοι μαχητές περιπολούν τις θέσεις τους, περιμένοντας το Ισλαμικό κράτος. Το πρόβλημα όμως μεταφέρεται από το Ιράκ στον Λίβανο

Κούρδοι μαχητές περιπολούν τις θέσεις τους, περιμένοντας το Ισλαμικό κράτος. Το πρόβλημα όμως μεταφέρεται από το Ιράκ στον Λίβανο

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Μετά το Ιράκ και τη Συρία, οι εξτρεμιστές σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους απειλούν τώρα και τον Λίβανο. Ή, για την ακρίβεια, δεν έπαψαν ποτέ να απειλούν τη Χώρα των Κέδρων, αλλά η σαρωτική τους προέλαση στο Βόρειο και Δυτικό Ιράκ και οι αποκεφαλισμοί των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων έχουν ρίξει όλα τα φώτα της δημοσιότητας στο Ιράκ και (δευτερευόντως) τη Συρία. Ομως, την περασμένη εβδομάδα οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους αποκεφάλισαν και δεύτερο στρατιώτη του λιβανέζικου στρατού που κρατούσαν όμηρο, ενώ εξακολουθούν να κρατούν ακόμη εννέα, που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι κοντά στα σύνορα με τη Συρία, κατά τη διάρκεια μάχης για τον έλεγχο της πόλης Ερσάλ. Αλλους 18 άνδρες, Λιβανέζους αστυνομικούς, κρατάει ομήρους και η θυγατρική της Αλ Κάιντα, τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νούσρα. Η μεθοριακή πόλη Ερσάλ, του Λιβάνου, αποτελεί καταφύγιο εκατοντάδων ισλαμιστών και τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής, χωρίς επιτυχία.

 

Απειλή για τους ομήρους

 

Τώρα, οι ισλαμιστές απειλούν να εκτελέσουν τους ομήρους αν δεν απελευθερώσει η κυβέρνηση 400 τρομοκράτες που κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Βηρυτό. Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι εξτρεμιστές σουνίτες του Λιβάνου καλούν τους ομόδοξούς τους σε εξέγερση κατά της σιιτικής Χεζμπολάχ και προαναγγέλλουν επέκταση του «Χαλιφάτου». Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, οι τρομοκράτες θα επιχειρήσουν να πάρουν τον έλεγχο στα βόρεια της κοιλάδας Μπεκάα, όπου βρίσκονται έως και μισό εκατομμύριο σουνίτες πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται και η Τρίπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, που φιλοξενεί πολλούς εξτρεμιστές σουνίτες.

 

Μπροστά στον κίνδυνο να τυλιχτεί ο Λίβανος στις φλόγες ενός νέου εμφυλίου, σιίτες και σουνίτες, με τη βοήθεια του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και τη σύμφωνη γνώμη των χριστιανών, φαίνεται ότι συμφώνησαν να ενωθούν σε κοινό μέτωπο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η συμφωνία φέρεται να συνήφθη στην Τζέντα, στα τέλη Αυγούστου, όπου βρέθηκε για συνομιλίες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. Αποτέλεσμα της συνεννόησης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας ήταν και η επιστροφή στη Βηρυτό του σουνίτη πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι, γιου του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Ο Σάαντ επέστρεψε στη Βηρυτό (μετά την αυτοεξορία του στη Σαουδική Αραβία για λόγους ασφαλείας) και έφερε μαζί του, όπως ανακοίνωσε και επίσημα, ένα δισεκατομμύριο δολάρια που δώρισε το Ριάντ, για να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση του Λιβάνου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

 

Οπλα αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων έστειλε στη Βηρυτό και η Ουάσιγκτον, «για να συμβάλει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Στο φορτίο που ήδη παραδόθηκε στις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις, περιλαμβάνονται και 480 αντι-αρματικοί πύραυλοι.

 

Την κοινή στάση όλων των αραβικών κρατών με στόχο τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσαν την Κυριακή οι υπουργοί εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου μια ακόμη πρωτοβουλία του Ριάντ, που δείχνει αποφασισμένο να αντιμετωπίσει ακόμη και με τα όπλα, την απειλή του «Χαλιφάτου».

 

Scroll to top