kaplanon5-ekthesi-tatoi

09/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Κτήμα Τατοΐου, παρουσίαση του βιβλίου «Ο κηπουρός και ο καιροσκόπος», το «Zante Music Masterclass 2014» στη Ζάκυνθο, αλλά και «Ζιζέλ» από τη Ρωσία στο Ηρώδειο, ανάμεσα στις σημερινές εκδηλώσεις.
      Pin It

vivlio«Ο κηπουρός και ο καιροσκόπος»

 

Προς το τέλος του 1940, ο νεαρός μετεωρολόγος Χάρης Χωματάς αποφασίζει να μελετήσει συστηματικά το κλίμα της Αθήνας, προσδοκώντας ότι κάποτε η πόλη θα πολεοδομηθεί κατά το δυνατόν εκ νέου. Λίγο αργότερα ο γεωπόνος Αντώνης Αστεριάδης ξεκινάει μια εξίσου εξαντλητική έρευνα για τους λαχανόκηπους της πρωτεύουσας, ελπίζοντας να ωθήσει τη μεταπολεμική τους ανάπτυξη. Οι δυο ερευνητές γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Αμφότεροι ζουν τις πολιτικές συγκρούσεις της εποχής, όμως αρνούνται να επιλέξουν στρατόπεδο, επιμένοντας να επικεντρώνονται στο επιστημονικό τους έργο, υπέρ της κοινωνίας… Το βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα «Ο κηπουρός και ο καιροσκόπος» (Εκδόσεις της Εστίας) παρουσιάζεται σήμερα (20.30) στο αίθριο του Καφέ Πόλις (Πεσμαζόγλου 5, τηλ. 210 3249588). Θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης-συγγραφέας Λευτέρης Ξανθόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης και η ιστορικός-συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου.

………………………………………….

zizel «Ζιζέλ» από τη Ρωσία

 

ΕΠΕΙτά από τρία χρόνια επισκέψεων στην Αθήνα και αφού το ελληνικό κοινό έχει δείξει με κάθε τρόπο την εκτίμησή του, ο σημαντικός Ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι (όπου συνεχίζει να χορογραφεί μέχρι και σήμερα), Γιούρι Γκριγκορόβιτς, έρχεται και πάλι στην Ελλάδα.

 

Αυτή τη φορά, μαζί με τους 150 συντελεστές τού Γκριγκορόβιτς Μπαλέ, αλλά και με φιλοξενούμενους σολίστ από τα Μπολσόι παρουσιάζουν απόψε σε παγκόσμια πρεμιέρα την πιο δημοφιλή και ρομαντική ηρωίδα του κλασικού ρεπερτορίου, τη «Ζιζέλ».

 

«Μετά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα για τη “Λίμνη των Κύκνων” και τον “Δον Κιχώτη” το 2013, έδωσα υπόσχεση ότι αυτό το τόσο θερμό και υπέροχο κοινό της χώρας σας πρέπει να ζήσει μια μεγάλη και μοναδική εμπειρία μπαλέτου», αναφέρει ο Γκριγκορόβιτς. «Η “Ζιζέλ”, με νέα σκηνικά ειδικά σχεδιασμένα για τη σκηνή του Ηρωδείου, με πρωταγωνιστές τους Αννα Νικούλινα και Ρουσλάν Σκβορτσόβ, ζωντανή ορχήστρα και χορωδία, είναι κάτι που ονειρευόμουν πολλά χρόνια πριν. Θα γίνει πραγματικότητα φέτος». Ιnfo: Ηρώδειο, 210 3241807. Απόψε και αύριο στις 21.00. Εισ.: 25-100 €.

 

…………………………………………..

tatoi Το Τατόι στις τέσσερις εποχές του χρόνου

 

Τατόι, ένας παράδεισος που επιζητά την προσοχή μας. Σήμερα, στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Kaplanon 5» η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Κτήμα Τατοΐου, που συνδιοργανώνουν οι Kaplanon Galleries με τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο και το σωματείο «Οι Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου». Στην έκθεση συμμετέχουν 40 φωτογράφοι-μέλη του σωματείου και παρουσιάζονται 100 πρωτότυπες, σύγχρονες φωτογραφίες τους, που απεικονίζουν τη φύση και τα κτίρια του Τατοΐου, στη σημερινή τους κατάσταση, στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Η φωτογραφία που φιλοξενούμε είναι του Σωτήρη Παπαδήμα.

 

Η έκθεση εντάσσεται σε σειρά εκδηλώσεων που αποσκοπούν στην προώθηση των σκοπών του σωματείου και στην εντατικοποίηση της προσπάθειας που γίνεται για την προστασία και την ανάδειξή του ως μνημείου της φύσης, του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής. Απώτερος στόχος είναι η επαναλειτουργία του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, ενός πρότυπου κτήματος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αδιαπραγμάτευτης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, αλλά και μοναδικής οικολογικής αξίας.

 

«Kaplanon 5», Μασσαλίας & Καπλανών 5, Αθήνα. Διάρκεια μέχρι το Σάββατο 27/9. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 12.00 – 15.00 & 18.00 – 21.00, Τετάρτη & Σάββατο: 12.00 – 15.00. Πληροφορίες στο τηλ.: 210 3390946.

 

…………………………………………

akropoliΑΚΡΟ-πολίτες εν δράσει

 

Το μνημείο της Ακρόπολης, η συνύπαρξη στην επαγγελματική τους καθημερινότητα και η εικαστική τους δράση δεν είναι οι μόνοι συνδετικοί κρίκοι της ομάδας «25+ ΑΚΡΟ-πολίτες». Για δεύτερη χρονιά παρουσιάζουν σε ομαδική έκθεση περισσότερα από 80 έργα τους. Μια καλλιτεχνική συνάντηση με ενδιαφέρον χάρη στην πολυμορφία και τον εικαστικό πλουραλισμό. Παράλληλα, οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ τους αποτελούν αντικείμενο διαρκούς αναζήτησης.

 

Η έκθεση, όπως και η προηγούμενη, φιλοξενείται στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τα εγκαίνια (στις 20.00, Ερμού 134-136, Αθήνα) γίνονται απόψε. Την επιμέλεια-σχεδιασμό έκαναν η Νίκη Παπασπύρου, ιστορικός τέχνης και ο Σπύρος Νάσαινας, αρχιτέκτων.

 

Τον γενικό συντονισμό ανέλαβε η αρχαιολόγος Φανή Μπούμπουλη. Παράλληλα, θα προβληθεί (20.30 μ.μ.) η ταινία μικρού μήκους «Η Αστερία του Ηλιου», του Αντώνη Χιώτη. Τα εγκαίνια θα πλαισιώσουν μουσικά η φλαουτίστα Κατερίνα Τσεντς, ο Remi και η μπάντα του και ο Dj Ariel. Διάρκεια έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2014. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν δύο μουσικές βραδιές: Σάββατο 13/9, 21.00: The Psycorders unplugged, με μουσική garage rock και Σάββατο 20/9, 21.00: Dj Ariel + guests.

 

…………………………………………..

imam-baildiΠανσέληνος με τους Imam Baildi

 

Απόψε έχει πανσέληνο, το ξέρατε; Κοίτα τι μαθαίνει κανείς κι ας μην ασχολείται καν με τα… άστρα, αρκεί να έχει τον νου του στις συναυλίες. Να λοιπόν το «Full Moon Bolivar Party» με τους Imam Baildi στο Bolivar Beach Bar, στην ακτή του Αλίμου. Ιδανική φάση, θάλασσα και συναυλία μαζί. Με το συγκρότημα να εγκαινιάζει τη νέα φθινοπωρινή του περιοδεία, παρουσιάζοντας τον καινούργιο του δίσκο «Imam Baildi – III». Το στιλ τoυς το γνωρίζετε πια, παίρνουν παλιά λαϊκά κομμάτια και τα διασκευάζουν με ιδιαίτερη χάρη. Σε αυτό το τελευταίο άλμπουμ ακούμε το «Αργοσβήνεις μόνη», τη «Μουρμούρα» και άλλα πολλά. Στο πλαίσιο λοιπόν της περιοδείας του συγκροτήματος για τον νέο αυτό δίσκο, θα στηθεί ακόμη μια μουσική γιορτή, στην οποία «οι μελωδίες των δεκαετιών ‘40, ‘50 και ‘60 έρχονται στο σήμερα, τα βαλκανικά πνευστά απογειώνουν τη διάθεση του κοινού και η εκρηκτική σκηνική παρουσία του MC Yinka εναλλάσσεται με τη νοσταλγική φωνή της Ρένας Μόρφη». Εισιτήρια μόλις προς 6 ευρώ. Να πάτε με μαγιό, μπορεί να κάνετε και καμιά βουτιά αν προκύψει.

………………………………………….

masterclass Masterclass και συναυλίες

 

Ενα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός για τη Ζάκυνθο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, με το «Zante Music Masterclass 2014». Για πρώτη φορά οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Ζακύνθου έρχονται σε επαφή με σολίστ διεθνούς εμβέλειας (Raquel Pego Castro, Yuval Gotlibovitch, Matteo Corio, κ.ά.) με στόχο να εξελίξουν την τεχνική τους. Το masterclass ξεκίνησε με μαθήματα βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου, αλλά και πιάνου και κορυφώνεται με συναυλίες στις 11 και 13 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συναυλιών του Μουσικού Σχολείου.

 

Scroll to top