Pin It

Το μόνο σωστό μέτρο που θεσπίστηκε με το πρώτο μνημόνιο και προβλέπει ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των ακινήτων της χώρας ώς το 2020, το Εθνικό Κτηματολόγιο, προχωρεί με ρυθμούς χελώνας. Δεκαοκτώ χρόνια από την έναρξη των κτηματογραφήσεων έχει καλυφθεί μόνον το 20% της χώρας!

 

Χθες, κατά τα εγκαίνια του πρώτου οριστικού κτηματολογικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, που θα αντικαταστήσει τα υποθηκοφυλακεία, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «το 2014 θα είναι το έτος των μεγάλων τομών στο Εθνικό Κτηματολόγιο», άφησε όμως αιχμές προς το οικονομικό επιτελείο λέγοντας ότι «δυστυχώς, η επίλυση του μεγάλου προβλήματος δεν εξαρτάται από το υπουργείο μας». Πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένει την οριστικοποίηση των χρηματοδοτήσεων και την κατανομή τους ανά έτος.

 

Το κτηματολόγιο έχει βαλτώσει από το 2008, παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 106 μεγάλους δήμους της χώρας κατέβαλαν τότε «κτηματόσημο» 240 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων. Μεταξύ των πόλεων περιλαμβάνεται η Αθήνα, όπου λόγω δικαστικών εμπλοκών μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων και ατολμίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δεν έχει προχωρήσει η δεύτερη και πιο καθοριστική φάση του έργου. Δεν έχουν επίσης προκηρυχθεί διαγωνισμοί για τις υπολειπόμενες περιοχές, ενώ πριν από ένα χρόνο είχε ψηφιστεί νέος νόμος για την επίσπευση των διαδικασιών δημοπράτησης και ανάθεσης των μελετών.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top