Pin It

Εκπτωτοι του αξιώματός τους κρίθηκαν τελικά οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στη Γαύδο που αρνήθηκαν να ορκιστούν λόγω της μη παρουσίας ιερέα στην τελετή ορκωμοσίας. Για το πρωτοφανές πανελλαδικά ζήτημα κλήθηκε να αποφασίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στην οποία απευθύνθηκε η αντιπολίτευση, ενώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων, η δήμαρχος κινδύνευε ακόμα και με σοβαρές ποινές. Εκπτωτος κρίθηκε και ένας δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης που απουσίαζε αδικαιολόγητα από την ορκωμοσία.

 

Οι τέσσερις αποχωρήσαντες από την ορκωμοσία λόγω της μη παρουσίας ιερέα είχαν λάβει περιθώριο πέντε ημερών για να ορκιστούν, κάτι που δεν έγινε, με το όλο ζήτημα να δημιουργεί αναστάτωση στο ακριτικό νησί. Ετσι, σύμφωνα με την απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γρηγόρη Ροκαδάκη, κρίθηκαν έκπτωτοι από το αξίωμά τους και ζητήθηκε από τη νέα δήμαρχο, Ευαγγελία Καλλίνικου, να καλέσει τους αναπληρωματικούς δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να ορκιστούν.

 

«Οι εκλεγμένοι τακτικοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Γαύδου του συνδυασμού “ΓΑΥΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” κ.κ. Σοφία Τσιριντάνη, Ελένη Τσακίρογλου, Εμμανουήλ Βασιλακάκης και Μαρία Μπικογιαννάκη εξέπεσαν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους για τον λόγο ότι προσήλθαν στο Δημοτικό Κατάστημα κατά την καθορισμένη στην πρόσκληση της εκλεγείσας Δημάρχου ημερομηνία και παρέστησαν στη διαδικασία της ορκωμοσίας χωρίς να δώσουν τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ.1 του Ν.3852/10 (σ.σ. του “Καλλικράτη”) όρκο. Παρακαλείται η Δήμαρχος Δήμου Γαύδου να καλέσει κατά τις διατάξεις του άρθρου 55 παρ.1 και 2 του Ν.3852/2010 τους αναπληρωματικούς συμβούλους των ανωτέρω συνδυασμών του Δήμου Γαύδου προκειμένου να δώσουν τον προβλεπόμενο από τον Νόμο όρκο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διαπιστωτική πράξη του κ. Ροκαδάκη.

 

«Θεωρώ ότι δικαιώθηκα γιατί εφαρμόστηκε ο νόμος και δεν επικράτησε η λασπολογία της αντιπολίτευσης», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Καλλίνικου και συνεχίζει: «Από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν ήρθαν να ορκιστούν, κηρύχθηκαν έκπτωτα. Εγώ έχω καλέσει τους αναπληρωματικούς τους σε ορκωμοσία και απ’ ό,τι ξέρω θα προσέλθουν κανονικά».

 

Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος

 

Scroll to top