09/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ - COSCO: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσαν οι Κινέζοι

Με το βλέμμα στη δεύτερη απόφαση

      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της COSCO), με την οποία αμφισβητούσε την πρόσφατη πρωτοβάθμια απόφαση του Z΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε «μη σύννομο» τον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ – COSCO, συζητήθηκε χθες το πρωί σε τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου. Ωστόσο, μέχρι και χθες η άλλη εμπλεκόμενη πλευρά της συμφωνίας, που είναι ο ΟΛΠ, δεν είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και οι πληροφορίες λένε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο από στελέχη του Οργανισμού να μην προβούν σε καμία κίνηση, αναμένοντας τη νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, δόθηκε προθεσμία στη ΣΕΠ και τις επόμενες μέρες θα προσκομίσει τα στοιχεία της. Αγνωστο παραμένει πότε το ανώτατο δικαστήριο θα εκδώσει τη νέα απόφασή του.

 

Ακόμα και αν το Ελεγκτικό Συνέδριο εκδώσει σχετικά σύντομα τη δεύτερη απόφασή του, ήδη έχει προκύψει πολύ μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς όσο δεν κλείνει το θέμα του φιλικού διακανονισμού, που αφορά τα έργα τα οποία θα υλοποιήσουν οι Κινέζοι στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, τόσο δεν προχωρά και η πώληση του ΟΛΠ. Η COSCO έχει θέσει ως προαπαιτούμενο την έγκριση του φιλικού διακανονισμού, προκειμένου να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

 

«Μη σύννομος»

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα και έπεσε σαν βόμβα στους κυβερνητικούς κύκλους, έκρινε πως το σχέδιο της συμφωνίας είναι μη σύννομο, αποδεχόμενο κάποια από τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των εργαζομένων, αλλά και τις γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου υπογραμμίζεται ότι η επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ προς το δυτικό μέρος δεν προκύπτει πως είναι συμπληρωματικό έργο έτσι ώστε να υλοποιηθεί με επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης και καταλήγει ότι πρέπει να γίνει νέα σύμβαση.

 

Επίσης, επισημαίνεται ότι δεν είναι δεσμευτικό η επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ στη δυτική πλευρά να γίνει από την COSCO. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου επικαλείται ακόμα και τις έρευνες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίες είναι σε εξέλιξη, όσο και αν η κυβέρνηση και τα στελέχη της επιθυμούσαν από την αρχή του καλοκαιριού να πείσουν ότι η εκκρεμότητα αυτή ολοκληρώθηκε.

 

Οι προσφυγές στο ΣτΕ

 

Στο μεταξύ, στις 2 Δεκεμβρίου προσδιορίστηκε να συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) και άλλων φορέων για να ακυρωθεί η προκήρυξη που εξέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

 

[email protected]

 

Scroll to top