09/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οιονεί σιβυλλικοί οιωνοί

      Pin It

Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης. Φλογίζει τις καρδιές των ταγών του έθνους η σχετική αποστροφή της Ιλιάδας. Ο ΘΑμαράς, επί παραδείγματι, βέρος αρχαιολάτρης και φιλόπατρις, την έχει κεντημένη στο προσκεφάλι του. Τα στοιχειώδη ελληνικά της Φιλιππινέζας οικιακής βοηθού, ωστόσο, στην οποία ανετέθη το σχετικό εργόχειρο, έκαναν το απόφθεγμα να μοιάζει με παρωδία. Στα λουλουδάτα μαξιλάρια το «άριστος» διαβάζεται «άχρηστος», στα πουά το «πάτρης» έγινε «πάρτης» και στα μονόχρωμα το «αμύνεσθαι» μετεβλήθη μυστηριωδώς σε «αισχύνεσθαι». Μ' όποιο δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις που λέει το σύγχρονο κινέζικο ρητό.

 

ΘΑυματοποιός ο πρωΘΑπουργός, δεν πτοείται από το ότι τη λέξη «οιωνός» απέδωσε «νονός» η αφελής, αλλοεθνής και αλλόδοξος παραδουλεύτρα. Η παρετυμολογία δεν τον εμποδίζει να βλέπει παντού προμηνύματα και αισιόδοξα σημάδια. Το έχει ανάγκη άλλωστε, καθώς η πολιτική του αποδεικνύεται άκρως αναποτελεσματική. «Στον αγώνα να κερδίσουμε το μέλλον μας έχουμε κι ένα στήριγμα από καλό οιωνό από το παρελθόν μας, γιατί στην ένδοξη γη της Μακεδονίας ανακαλύφθηκε ένα μοναδικής σημασίας και οικουμενικής απήχησης αρχαιολογικό μνημείο», είπε αυτολεξεί στη ΘΑσσαλονίκη το Σάββατο.

 

Νικηφόρος ιαχή μισθοφόρου ανδρός, μίσθαρνου διοπτροφόρου και αχθοφόρου δορυφόρου. «Βρίσκει η Ελλάδα σιγά σιγά τον βηματισμό της» συνέχισε, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του τάφου της Αμφιπόλεως και προς όλα τα μνημούρια εν γένει. Ετσι είναι. Οταν το παρόν σε διαψεύδει παντοιοτρόπως, κρύβεσαι στα κιβούρια του ευκλεούς παρελθόντος. Στην κυβέρνηση, πάντως, όλοι κάνουν τον Κινέζο. Ο τσάρος της Οικονομίας κιτρινίζει όχι από ντροπή αλλά από αμηχανία και παριστάνει τον σχιστομάτη, αφού ανοιχτομάτη δεν τον λες ούτε κατ' ευφημισμόν.

 

Οταν τον ρώτησαν περί ενιαίου φόρου στα ακίνητα, έδωσε την ακόλουθη έντιμη, ακέραια και αποστομωτική απάντηση: «Επειδή ο Ενφιας δεν είναι δικό μου δημιούργημα, δεν θέλω να απολογηθώ». Τον εφαρμόζει βεβαίως μέχρι κεραίας, μη παραλείποντας να τον χρεώνει στους άλλους. Ο άνθρωπος που το βαφτιστικό του παραπέμπει σε επίθετο και το επώνυμό του σε παρατσούκλι, ως άλλη Φιλιππινέζα των δανειστών, ονομάτισε το κυβερνητικό ανοσιούργημα με υποκοριστικό. Ο Ενφιας θυμίζει κομμάτι ΔενΔια-νοούμαι να πιστωθώ την πατρότητα του φιάσκου, το οποίο ευχαρίστως θα ενταφίαζα στα δαφνοστεφή εδάφη του Αλέξανδρου.

 

Σκυτάλη παίρνει ο Μπένι, που δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω. Πόσω μάλλον όταν του δίνεται η ευκαιρία να υπερασπιστεί δικής του εμπνεύσεως εξαμβλώματα· το χαράτσι της ΔΕΗ εν προκειμένω. «Νομίζω ότι τώρα με τον ΕΝΦΙΑ έχετε καταλάβει όλοι τι ήταν ο ΕΕΤΗΔΕ και ελπίζω κάποιοι να τον θυμούνται με νοσταλγία», δήλωσε με τη χαιρεκακία εκείνου που, κατακρεουργώντας σε με μπαλτά, σου ζητά να αναπολήσεις τις ευτυχισμένες μέρες της σφαγής με το λεπίδι. Διαθέτει τρανούς άνδρες το έθνος, τους οποίους τα μετέωρα κάνουν λούτσα με αιφνίδιες βροχές στα ηπειρωτικά.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top