09/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «Καταστρόικα» έγινε πια… σίριαλ

Ο Σαμαράς αυτό που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η συνέχιση της υπερφορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων, η μόνιμη πλέον έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το «φθηνότερο» κατά 6-7 λεπτά πετρέλαιο.
      Pin It

tsiprasΤου Νίκου Σβέρκου

 

«Ο Σαμαράς μοιάζει με αποτυχημένο ταχυδακτυλουργό», λένε επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ αναλύοντας την αναντιστοιχία των όσων διαμήνυαν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και τα όσα «μεγαλοπρεπώς» ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς στη ΔΕΘ. Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός απλώς επιβεβαίωσε με τον πιο τρανταχτό τρόπο ότι θα συνεχίσει κανονικότατα την υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και των ακινήτων τους, ενώ οι μόνες φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε αφορούν αποκλειστικά τους πλούσιους.

 

Αν για το δεύτερο γεγονός ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ευθύς, αναφορικά με τις πολυδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε «πλάγια μέθοδο», λένε κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα επισημαίνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, που όπως λέει και το όνομά της, είχε χαρακτήρα έκτακτο και ουχί μόνιμο. Εξ ου και η συνέχιση της ισχύος της ουσιαστικά αποτελεί νέο δυσβάσταχτο μέτρο στις πλάτες των φορολογουμένων.

 

Και ο ΕΝΦΙΑ ΕΝΦΙΑ

 

Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει απαράλλακτος και πως τα «μπαλώματα» δεν θα μειώσουν ούτε κατά ένα ευρώ τα προσδοκώμενα έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από τον φόρο. Αναφορικά δε με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρουν την εκτίμηση της ΠΟΠΕΚ ότι ο φόρος τελικά θα μειωθεί μόνο κατά 6 με 7 λεπτά ανά λίτρο, ενώ θα παραμείνει ανέγγιχτη η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

 

Τέλος, οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμαιναν ότι «ο Σαμαράς δεν ψιθύρισε τίποτα σχετικά με διευκολύνσεις στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών», αφού και εδώ «ακολουθεί τη στρατηγική του “καλού μαθητή” στους δανειστές».

 

Για την «πραγματική καταστροφή» που υφίσταται η Ελλάδα από τα προγράμματα λιτότητας μίλησε εξ άλλου ο Αλέξης Τσίπρας στο αμερικάνικο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αφενός επίσημη ανεργία 29% στην Ελλάδα, γεγονός απαράδεκτο για ευρωπαϊκή χώρα, ενώ η μνημονιακή υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% υπάρχει μόνο για να αποπληρώνονται τα επιτόκια των δανείων. «Δεν είναι δυνατή η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με αυτές τις υποχρεώσεις», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας αναγκαία την αλλαγή πολιτικής και την ύπαρξη μιας νέας κυβέρνησης με νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα διεξάγει μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας.

 

«Στην Ελλάδα θα γίνουν εκλογές στις αρχές του 2015» προέβλεψε εξάλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δεν θα είναι απειλή για την Ευρώπη, αλλά πρόκληση για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στα κοινά προβλήματα».

 

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσαν μάλιστα σε μια γενικότερη αποτίμηση για τον αντίκτυπο που είχε η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ του Ιδρύματος Αμπροζέτι. Στους ευρωπαϊκούς κύκλους έχει γίνει πλέον αποδεκτή η επικείμενη ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αυτή η «αποδοχή» μπορεί να είναι η αρχή μιας γενικότερης αλλαγής ατζέντας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Νιώθουμε δικαιωμένοι για πολλές από τις θέσεις μας, καθώς ο “μερκελισμός” και η πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών δημιουργεί αντιπάλους ακόμα και εντός του κυρίαρχου ευρωπαϊκού γίγνεσθαι», έλεγαν χαρακτηριστικά κορυφαίοι της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει καθοριστικό ρόλο την επόμενη περίοδο σε ολόκληρη την ήπειρο.

 

 

………………………………………….

 

 

Τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ για πετρέλαιο και ρεύμα

 

Υλοποιώντας την τακτική του «μπαράζ» τροπολογιών για κοινωνικά θέματα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν χθες τις δικές τους νομοθετικές παρεμβάσεις. Αφενός κατέθεσαν τροπολογία με την οποία προτείνουν τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 21 ευρώ τα 1.000 λίτρα. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα 0,90 € περίπου το λίτρο από το αναμενόμενο 1,20 ευρώ». Η δεύτερη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα σε ευπαθείς και αδύναμες οικονομικά ομάδες. Μεταξύ άλλων προτείνεται η ΔΕΗ να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, και σε αυτούς να χορηγείται ανά οικογένεια δωρεάν ποσότητα 1.200 kWh το τετράμηνο. Επιπρόσθετα, προβλέπει τη ρύθμιση σε 24 δόσεις των ανεξόφλητων λογαριασμών οικιακών καταναλωτών.

 

Scroll to top