oukranos-stratiotiw

09/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί και τραυματίες εν μέσω… εκεχειρίας στην Ουκρανία

Με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε... ετοιμότητα, η ουκρανική κρίση δε φαίνεται να ξεδιαλύνεται. Αιχμάλωτοι φαίνεται να ανταλλάσσονται μεταξύ της ουκρανικής και της φιλορωσικής πλευράς, αλλά οι καταγγελίες για νεκρούς και τραυματίες δεν λένε να πάψουν .
      Pin It

Με την εκεχειρία να τηρείται «σε γενικές γραμμές» και με αιχμαλώτους να ανταλλάσσονται μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών, η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει το θάνατο τεσσάρων και τον τραυματισμό 29 στρατιωτών. Παράλληλα γίνεται λόγος για ανταλλαγή 1.200 αυτονομιστών με 648 Ουκρανούς αιχμαλώτους, ενώ προαναγγέλλεται και απελευθέρωση ακόμη περίπου 500 αιχμαλώτων ανταρτών.

 

Τέσσερις νεκροί, 29 τραυματίες εν μέσω εκεχειρίας

Τέσσερις Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από την έναρξη της εκεχειρίας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές από την περασμένη Παρασκευή. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του στρατιωτικού-ιατρικού τμήματος του υπουργείου Βιτάλι Αντρονάτι, ακόμη 29 Ουκρανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν κατά διάρκεια της εκεχειρίας.

Η εκεχειρία, η οποία εντάσσεται στο ειρηνευτικό σχέδιο που ενέκριναν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Μινσκ, τηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στην ανατολική Ουκρανία, αλλά παραβιάστηκε σε κάποιες περιοχές, κυρίως στο Ντονέτσκ και στη Μαριούπολη.

Μία γυναίκα σκοτώθηκε και τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου όταν κυβερνητικές δυνάμεις δέχτηκαν παρατεταμένα πυρά στα ανατολικά της Μαριούπολης.

 

Συνάντηση του Πέτρο Ποροσένκο με Ουκρανούς στρατιώτες στη Μαριούπολη (Reuters)

Συνάντηση του Πέτρο Ποροσένκο με Ουκρανούς στρατιώτες στη Μαριούπολη (Reuters)

 

 

Σε γενικές γραμμές εκεχειρία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τηρείται «σε γενικές γραμμές» και ότι η Μόσχα ευελπιστεί να ξεκινήσουν σύντομα οι συνομιλίες για το καθεστώς του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Μόσχας για την ανάπτυξη ουκρανικών στρατευμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να σημαίνει ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έδωσε εντολή για ενίσχυση των δυνάμεων του στρατού στη Μαριούπολη.

«Σε γενικές γραμμές τηρείται η εκεχειρία, αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για παραβιάσεις», πρόσθεσε.

 

 

traymatias-oykrani

Γιατρός βοηθά Ουκρανή τραυματία από τις μάχες στο Ντονέτσκ (Reuters)

 

 

«648 αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές»

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν μέχρι στιγμής απελευθερώσει 648 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου με βάση τους όρους της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε με τις κυβερνητικές δυνάμεις και τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με έναν Ουκρανό στρατιωτικό εκπρόσωπο.

Ο Αντρίι Λισένκο από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η ουκρανική πλευρά εργάζεται για να διασφαλίσει την απελευθέρωση ακόμη περίπου 500 αιχμαλώτων πολέμου, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αυτονομιστές παρέδωσαν περίπου 1.200 αιχμαλώτους πολέμου.

 

 

oukranoi-stratiotes

Ουκρανοί στρατιώτες στο Ντονέτσκ (Reuters)

 

Θα στηρίξουμε τις εγχώριες εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε και επισήμως τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι. Η εφαρμογή τους, όμως, θα καθυστερήσει.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, υποστήριξε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις εγχώριες εταιρείες, οι οποίες στοχοθετούνται από τις δυτικές κυρώσεις ανεξαρτήτως της ιδιοκτησιακής τους δομής, σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Αυτή είναι η ευθύνη της κυβέρνησης, να προστατεύει τις ρωσικές επιχειρήσεις εάν αντιμετωπίζουν άδικες και παράνομες ενέργειες από μέρους ξένων κρατών ή ξένων εταιρειών».

 

 

efsyn.gr

 

Scroll to top