ΣΥΡΙΑ Η πρόταση του μετριοπαθούς ηγέτη της αντιπολίτευσης Χατίμπ για διαπραγματεύσεις με τον Άσαντ υπονομεύθηκε εκ των έσω και απο αραβικές χώρες και έτσι η χώρα επέστρεψε στις σφοδρές συγκρούσεις
Του Νικόλα Ζηργάνου
«Η πρότασή μας για διάλογο με τη Δαμασκό ώστε να σταματήσει η σύγκρουση και η αιματοχυσία ισχύει», υπογράμμισε χθες ο ηγέτης της αντιπολιτευόμενης «Εθνικής Συμμαχίας για τη Συρία», Μοάζ Αλ Χατίμπ, την ώρα που έληγε άκαρπη η διορία που είχαν θέσει οι αντάρτες για να απαντήσει ο Ασαντ.
Μετά τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε ο μετριοπαθής Χατίμπ στο εσωτερικό της πολυσυλλεκτικής αντιπολίτευσης από οργανώσεις που δεν επιθυμούν έναν συμβιβασμό με τη Δαμασκό αλλά παλεύουν για μια συνολική σουνιτική επικράτηση με τα όπλα, ήρθαν και αντιδράσεις από μεγάλες χώρες της περιοχής, που δεν επιθυμούν, τουλάχιστον σε αυτή τη συγκυρία, διάλογο με τον Ασαντ.
Κάτω από αυτές τις πιέσεις, ο Χατίμπ αναγκάστηκε χθες να κάνει ένα βήμα πίσω και να επαναδιατυπώσει την πρόταση διαλόγου προς τον Ασαντ με νέους όρους, που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την αποδοχή της από τη Δαμασκό.
Ο διάλογος να γίνει στα ελεύθερα εδάφη του Βορρά, είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, που την προηγουμένη ημέρα είχε ζητήσει άκομψα να βρίσκεται απέναντί του, εκπροσωπώντας τη Δαμασκό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φαρούκ αλ Σάρα, ο οποίος έχει πάρει αποστάσεις από τους σκληρούς του καθεστώτος.
«Δεν είναι δουλειά του να μας πει ποια θα είναι η αντιπροσωπεία μας», απάντησε οργισμένα Σύρος υπουργός στην πρόταση Χατίμπ.
Την πρόταση για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Συρίας είχε κάνει προ μηνών και η Αγκυρα και είχε απορριφθεί. Αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι ίσως κάποιοι να θέλουν να «κάψουν» πρόωρα το όνομα του Σύρου αξιωματούχου, ενός από τους ελάχιστους από την παλιά ηγεσία της Συρίας που χαίρουν σεβασμού στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.
Ομως ήταν η βία και όχι η διπλωματία που κυριάρχησε τη χθεσινή ημέρα στη Συρία. Στο Χαλέπι, οι αντάρτες πολιορκούν το αεροδρόμιο της πόλης, στα προάστια της Δαμασκού μαίνονται οι μάχες, στα τουρκο-συριακά σύνορα ανατινάχτηκε αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννιά άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, ενώ στις βορειοανατολικές περιοχές, στην κοιλάδα του Ευφράτη, οι αντάρτες έδωσαν και κέρδισαν μια στρατηγικής σημασίας μάχη. Κατέλαβαν το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της χώρας και το παρακείμενο φράγμα, όπως επίσης και άλλα δύο μικρότερα φράγματα που όλα μαζί αρδεύουν πάνω από τη μισή καλλιεργήσιμη έκταση της Συρίας. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο youtube δείχνουν σουνίτες αντάρτες της εξτρεμιστικής -τρομοκρατικής κατά τους Αμερικανούς αλλά και τους Σύρους κυβερνητικούς- οργάνωσης Αλ Νούρσα να έχουν καταλάβει βάση υπηρεσιών ασφαλείας δίπλα στο φράγμα στην Τάμπκα και να λεηλατούν τον εξοπλισμό της.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η κατάληψη των φραγμάτων και των υδροηλεκτρικών εργοστασίων από τους αντάρτες, τότε η αντιπολίτευση θα έχει στα χέρια της τους διακόπτες για το ηλεκτρικό και το νερό σχεδόν σε όλη τη βόρεια και ανατολική Συρία.
Ομως, χθες, άνοιξε και ένα νέο μέτωπο. Στο δεύτερο μεγαλύτερο παλαιστινιακό προσφυγικό στρατόπεδο της Συρίας, το Χαν αλ Σιχ, στα νοτιοδυτικά προάστια της Δαμασκού, ξέσπασαν μάχες μεταξύ αντίπαλων παλαιστινιακών ομάδων και του κυβερνητικού στρατού. Οι 40.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες του Χαν αλ Σιχ είναι διαιρεμένοι μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών, όπως συμβαίνει και στο άλλο μεγάλο στρατόπεδο Παλαιστίνιων προσφύγων στη Δαμασκό, το Γιαμρούκ. Ηδη, καραβάνια αμάχων αναχωρούν για μια νέα προσφυγιά, προς τους καταυλισμούς της Ιορδανίας ή του Λιβάνου, ενώ όσοι μένουν πίσω αντιμετωπίζουν δολοφονικές επιθέσεις, απαγωγές, λεηλασία και γενικευμένη ανομία.
Ο πόλεμος στη Συρία δεν αποτελεί μόνο μια λανθάνουσα εθνοτική-θρησκευτική ένοπλη σύγκρουση που απειλεί την ακεραιότητά της, αλλά διολισθαίνει και σε ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των Παλαιστινίων, μια σύγκρουση που, αν δεν απομονωθεί, μπορεί να «μολύνει» την ευρύτερη περιοχή.