ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η αυξηση 100% στα τιμολόγια ρεύματος και θέρμανσης και η απώλεια 440.000 θέσεων εργασίας μέσα σε ένα χρόνο έβγαλαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων χιλιάδες πολίτες που συντονίστηκαν μέσω Ιντερνετ
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Μην αντέχοντας άλλο την καλπάζουσα ακρίβεια και την ανεργία, χιλιάδες αγανακτισμένοι Βούλγαροι βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας κατά των αυξημένων -έως και 100% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (!), όπως καταγγέλλουν- λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης. Παράλληλα, ίλιγγο προκαλεί το γεγονός ότι τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα σε ένα χρόνο από την εγχώρια αγορά εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ενωσης Βιομηχάνων της Βουλγαρίας (ΒΙΑ), Μπόζινταρ Ντάνεφ, στη διάρκεια των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διεξήχθη στη Σόφια με θέμα τον κοινωνικό διάλογο και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
Στη βουλγαρική πρωτεύουσα χιλιάδες πολίτες έκαναν πορεία και κατέληξαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, όπου πέταξαν χιονόμπαλες και έκαψαν τους λογαριασμούς τους, έξω από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών διανομής ενέργειας, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Ντόμπρεφ. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν στο Μπλαγκόεβγκραντ, το Πλόβντιβ, τη Βάρνα, το Σαντάνσκι, τη Σιλίστρα, το Γκότσε Ντέλτσεφ, το Μπέλενε, το Σούμεν, το Βέλικο Τάρνοβο, το Μπουργκάς, το Ντόμπριτς και τη Μοντάνα. Τις διαδηλώσεις, που είναι οι σημαντικότερες και μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, διοργάνωσαν πολίτες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Από την πλευρά τους, οι διανομείς ενέργειας CEZ και Energo-Pro υποστήριξαν ότι οι λογαριασμοί-φωτιά του Δεκεμβρίου 2012 οφείλονται στη διαφορετική περίοδο κατανάλωσης, τις κακές καιρικές συνθήκες και την αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας περίπου κατά 14% από τον Ιούλιο του 2012. Πάντως, σε μια απόπειρα εκτόνωσης της έντασης, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι ειδική επιτροπή θα εξετάσει τον υπολογισμό των στοιχείων για την τελική έκδοση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές.
Οι πάροχοι ενέργειας υποστηρίζουν ότι θα δοθεί προσοχή στην ικανοποίηση των πελατών και στην αξιόπιστη επίλυση των όποιων θεμάτων ανέκυψαν σε σχέση με την έκδοση των λογαριασμών για τους οποίους διαμαρτύρονται. Οι πολίτες ωστόσο παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς έχουν ήδη ανακοινώσει την επόμενη κινητοποίησή τους στις 14 Φεβρουαρίου και προγραμματίζουν τη συλλογή υπογραφών με στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο των εταιρειών διανομής ενέργειας από τη Βουλγαρία.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο Ντάνεφ διευκρίνισε ότι από το σύνολο των 440.000 θέσεων εργασίας, οι 344.000 αφορούν υπαλλήλους και οι υπόλοιπες αυτοαπασχολούμενους. Περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση, τόνισε ότι την τελευταία 20ετία η χώρα βίωσε το κλείσιμο εκατοντάδων παραγωγικών μονάδων στους τομείς της χημικής και αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και της ανάπτυξης ηλεκτρονικών ειδών. Ενδεικτικό της εξαθλίωσης αποτελεί το γεγονός ότι 150.000 από το σύνολο των 350.000 επιχειρήσεων στη Βουλγαρία δεν έχουν πλέον κανέναν υπάλληλο και λειτουργούν μόνο με τους ιδιοκτήτες τους ή αυτοαπασχολούμενους, πρόσθεσε. Μάλιστα ο κ. Ντάνεφ σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι εισαγωγές των τροφίμων στη Βουλγαρία σημείωσαν αύξηση δώδεκα μονάδων (πάνω από το 80% των τροφίμων στη Βουλγαρία εισάγεται).
Οι αναλυτές προβλέπουν στασιμότητα στην ανάπτυξη της οικονομίας για το 2013 και επισημαίνουν ότι για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, η κυβέρνηση πρέπει να προσελκύσει επενδυτές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και καταπολεμώντας τη διαφθορά.