adele

10/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

NEEΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Φθινοπωρινές μουσικές υποσχέσεις

Beatles, Λέοναρντ Κοέν, Τζίμι Χέντριξ, Μαριάν Φέιθφουλ, αλλά και Adele, Mary J. Blige και Aphex Twin είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που ξεχωρίσαμε από την πληθώρα της μουσικής παραγωγής αυτής της περιόδου.
      Pin It

20-5Της Ματούλας Κουστένη

 

Το διάστημα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για όλους θεωρείται φθινόπωρο. Εκτός από τους ανθρώπους της δισκογραφίας, που αντιμετωπίζουν το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου ως μια μεγάλη ευθεία, που απλώς οδηγεί στη μεγάλη αγκαλιά της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Οι καλλιτέχνες τελείωσαν από τα στούντιο, οι ρυθμοί στη δισκογραφία ανεβαίνουν όσο σε καμία άλλη περίοδο, η μουσική κοινότητα περιμένει νέα. Σταχυολογήσαμε μερικούς από τους δίσκους για τους οποίους αξίζει κανείς να αδημονεί. Ανάμεσά τους o σπουδαίος Λέοναρντ Κοέν, παλιός υπέροχος Ντίλαν, επανεκδόσεις Beatles και Χέντριξ, ολοκαίνουργιες Αdele και Mary J. Blige και, φυσικά, ο Prince με τα δύο άλμπουμ (τα νέα του τα εξαντλήσαμε την περασμένη εβδομάδα).

 

 Mόλις προχθές επανακυκλοφόρησαν τα υπέροχα βινύλια των Beatles, είτε όλα μαζί σε ένα ολόλευκο κουτί, είτε μόνο του το καθένα. Τα μονοφωνικά άλμπουμ των Σκαθαριών («Please Please Me», «With the Beatles», «A Hard Day’s Night», «Beatles For Sale», «Help!», «Rubber Soul», «Revolver», «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band», «Magical Mystery Tour», «The Beatles», «Mono Masters») διατίθενται πια σε βινύλια 180 γραμμαρίων, με τον αυθεντικό μονοφωνικό ήχο και με τα παλιά κλασικά τους εξώφυλλα.

 

20-7 Δύο μέρες μετά τα 80ά γενέθλιά του, ο Λέοναρντ Κοέν μάς κάνει δώρο το «Popular Problems». Το 13ο στούντιο άλμπουμ του έχει πραγματικά τραγούδια, μελωδίες και στίχους, στους οποίους αναγνωρίζεις τη σφραγίδα του αμέσως. Ονειρα, ενδόμυχες σκέψεις, ελπίδα και απόγνωση, θλίψη και χαρά μπλέκουν με τη χαρακτηριστική μπάσα φωνή του, η οποία ακούγεται πιο έντονη από ποτέ. Το πρώτο σινγκλ, «Almost Like the Blues» έχει ήδη δώσει σαφές στίγμα. Την επόμενη εβδομάδα θα επανέλθουμε με εντυπώσεις και από τον υπόλοιπο δίσκο.

 

jimi-hendrix Δύο ιστορικά άλμπουμ του σπουδαίου Τζίμι Χέντριξ επανακυκλοφορούν σε λίγες μέρες (16 του μηνός) και ξυπνούν συγκινήσεις και αναμνήσεις. To «The Cry of Love» και το «Rainbow Bridge», δηλαδή τα δύο στούντιο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του, επανέρχονται με το αυθεντικό artwork και tracklist. Το ριμάστερινγκ έγινε φυσικά από τα αυθεντικά αναλογικά αρχεία. Το μεν «The Cry of Love» είχε βγει ξανά πριν από 22 χρόνια (1992), ενώ το «Rainbow Bridge» δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ επίσημα σε cd.

 

 Λίγο μετά, στις 22 του μηνός, ο Aphex Twin (δηλαδή ο Richard David James) κυκλοφορεί το «Syro», το πρώτο του άλμπουμ έπειτα από 13 χρόνια, και καλείται να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα: Μπορεί μετά από μια τόσο μακρά απουσία να βρεθεί μπροστά από την εποχή του; Ή μήπως θα ακούγεται σήμερα σαν ένας από τους πολλούς μιμητές του;

 

 Αφού μας αποκάλυψε το εξώφυλλο του νέου της άλμπουμ με τίτλο «Give My Love to London», διευκρινίζοντας πως ο καπνός στη φωτογραφία είναι ατμοί, καθώς έχει σταματήσει το κάπνισμα εδώ και 10 μήνες, η Μαριάν Φέιθφουλ ετοιμάζει τη νέα της περιοδεία. Κάποια τα έχουν συνθέσει ο Νικ Κέιβ, ο Ρότζερ Γουότερς, η Ανα Κάλβι, ο Toμ Μακ Ρέι κι εκείνη ανέλαβε να γράψει τους στίχους.

 

20-3 Στις 4 Νοεμβρίου αποφασίστηκε τελικά να κυκλοφορήσουν το «The Basement Tapes Complete: The Bootleg Series Vol. 11» του Bob Dylan (Columbia Records). Η συλλογή περιέχει κομμάτια από αυθεντικές ηχογραφήσεις –μερικές μάλιστα βρέθηκαν πρόσφατα- που έχουν περάσει από τα χέρια ειδικών και έχουν λάμψει ηχητικά. Στο σετ αυτό των έξι cd ξεδιπλώνεται ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της ιστορίας της αμερικανικής μουσικής. Πρόκειται για το απόλυτο ντοκουμέντο των θρυλικών ηχογραφήσεων του Ντίλαν το 1967, όταν περιόδευε με μέλη της μπάντας που αργότερα σχημάτισαν τους The Band. Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει και το «The Basement Tapes Raw: The Bootleg Series Vol. 11», μια έκδοση με 2 δίσκους, που θα περιέχει τις καλύτερες στιγμές από την deluxe έκδοση, καθώς κι ένα αντίστοιχο τριπλό βινύλιο.

 

 Η πιο αναμενόμενη επιστροφή, πάντως, είναι αυτή της Adele, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως το άλμπουμ της «21» ήταν το κορυφαίο σε πωλήσεις παγκοσμίως το 2011 και το 2012 και η μικρή δόση που πήραμε όταν τραγούδησε στο σάουντρακ του «Skyfall» δεν μας έφτασε. Η νέα της δουλειά, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες θα ονομάζεται «25» (μεγάλωσε τέσσερα χρόνια), θα κυκλοφορήσει στην καλύτερη περίπτωση τον Νοέμβριο. Υπάρχει, ωστόσο, μια φήμη ότι ενδεχομένως να περιμένει ώς το νέο έτος, για να γλιτώσει τον ισχυρό ανταγωνισμό στα charts (αν και στην πραγματικότητα οι υπόλοιποι θα πρέπει να ανησυχούν). Εν πάση περιπτώσει, ευτυχής και πλήρης μετά τους 18 μήνες που αφιέρωσε τη μητρότητα, μάλλον δύσκολα θα ξανατραγουδήσει για πληγωμένες αγάπες και ερωτικούς θρήνους. Αλλωστε και το 2013, μιλώντας στο περιοδικό Rolling Stone, είχε παραδεχτεί: «Εχω ξεφύγει πια από τους καημούς και τις πίκρες. Είμαι σε φάση που τραγουδάω ποιηματάκια για το μωρό μου. Δεν ξέρω πλέον τι είναι cool και τι όχι». Για να δούμε!

 

 Η Mary J. Blige, από την άλλη, δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες, καθώς αποφάσισε να αφιερώσει το επικείμενο άλμπουμ της στη μουσική σκηνή του Λονδίνου. Η ανατρεπτική Αμερικανίδα τραγουδίστρια βρέθηκε σε νέο μουσικό έδαφος, αφού διέσχισε τον Ατλαντικό για να συνεργαστεί με μερικά από τα πιο γνωστά νέα ταλέντα της Μεγάλης Βρετανίας. Μεταξύ αυτών οι Disclosure, Eg White, Emile Sandé, Jimmy Napes, Naughty Boy, Sam Romans και Sam Smith. Ο νέος στούντιο δίσκος της έχει τίτλο (τι άλλο;) «The London Sessions», είναι -αν κρίνουμε από τις πληροφορίες και τα πρόσωπα που συγκεντρώνει- κάτι ανάμεσα σε χιπ χοπ και σόουλ και θα κυκλοφορήσει στις 2 Δεκεμβρίου.

 

«Είναι όλο σχετικό με τη μουσική σκηνή του Λονδίνου και είμαι ενθουσιασμένη που υπήρξα μέρος της, ηχογραφώντας εκεί το άλμπουμ μου», λέει η Blige. «Τα τραγούδια είναι ευχάριστα, θεραπευτικά και πολύ εκφραστικά. Είναι μια ωραία αλλαγή για εμένα και είμαι περήφανη γι’ αυτό που κάναμε εδώ». Το «The London Sessions» θα είναι διαθέσιμο για προπαραγγελίες στις 23 Σεπτεμβρίου. Δύο μέρες μετά (25/9), η Mary J. Blige θα εμφανιστεί στο iTunes Festival στη Μεγάλη Βρετανία.

 

 Τέλος, ως ευχή κρατάμε την υπόσχεση που έδωσαν οι Τhe Who ότι, όπου να ‘ναι, θα ξεκινήσουν να δουλεύουν νέο άλμπουμ, το πρώτο μετά το «Endless Wire» του 2006 και στην ουσία τρίτο από το «It’s Hard» του 1982…

 

Scroll to top