10/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας στο Ηρώδειο με τη Φιλαρμονική της Πράγας

«Μοναξιά μου όλα» με 60 όργανα

«Η μουσική είναι μία», μας λέει ο δημοφιλής τραγουδοποιός, που απολαμβάνει τη συνεργασία του με ένα εκπληκτικό σύνολο κι έναν πολύ μοντέρνο μαέστρο.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

getFile (4)Θα είναι μια συναυλία πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες που δίνει ο Φίλιππος Πλιάτσικας. Το Σάββατο στο Ηρώδειο. Ναι μεν θα ακούσουμε κομμάτια όπως το «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα», «Μοναξιά μου όλα», «Ποιος έχει λόγο στην αγάπη» και «Δεν θα δακρύσω πια για σένα», γνωστά και αγαπημένα, αλλά αυτή τη φορά θα παρουσιαστούν αλλιώς. Οχι μόνο στις ενορχηστρώσεις αλλά και επειδή μαζί του θα παίζει η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας με διευθυντή τον Γερμανό Φρίντεμαν Ρίχλε, μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου. Με 60 κλασικά όργανα, σε ενορχηστρώσεις του Θοδωρή Καλαντζάκου.

 

Αν μην τι άλλο, εντυπωσιακό. Οταν η ροκ συναντά την κλασική μουσική. «Ανέκαθεν πίστευα πως η μουσική είναι μία», μας λέει ο Φίλιππος Πλιάτσικας, διακόπτοντας για λίγο τις πρόβες. «Αν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μουσική έχουν το μυαλό τους ανοιχτό, μπορούν να σμίξουν πολλά διαφορετικά είδη. Ειδικά τώρα που θα παίξουμε με μία εκπληκτική ορχήστρα με τεράστιες δυνατότητες. Ο μαέστρος είναι πολύ μοντέρνος και το κάνει αυτό πολλά χρόνια».

 

getFile (3)Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας κατέχει εξέχουσα θέση στις ηχογραφήσεις κινηματογραφικής μουσικής, με πάνω από 100 κυκλοφορίες σάουντρακ τα τελευταία χρόνια. «Διαθέτουν ένα πολύ σύγχρονο στούντιο, είναι μια ορχήστρα με δυνατό ήχο, οπότε τους προτιμούν οι παραγωγοί του Χόλιγουντ. Τους στέλνουν τις παρτιτούρες ώστε να ηχογραφούν εκεί τα απαραίτητα ηχητικά αποσπάσματα», εξηγεί ο Φίλιππος Πλιάτσικας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας ασχολείται με κλασικά ροκ έργα, όπως των Deep Purple, Pink Floyd, Led Zeppelin, Queen, ενώ συνεργάστηκε για μια σειρά συναυλιών και με τον Ιαν Γκίλαν των Deep Purple.

 

«Ακουσε τη δουλειά μας ένας Γερμανός παραγωγός», αποκαλύπτει ο Φίλιππος, «έδωσε τα cd μου στον Ρίχλε, του άρεσαν και κάπως έτσι προχώρησε η συνεργασία». Από τον Οκτώβριο του 2013 ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η μπάντα του ξεκίνησαν τη μία παράσταση εκτός συνόρων – Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και αλλού. Την ονόμασαν «The Other Side of Greece». «Μας έμαθε πολύ ξένος κόσμος, γνωρίσαμε ανθρώπους του χώρου, μεταφέραμε τη μουσική μας σε όλη την Ευρώπη».

 

Ποια είναι γι’ αυτόν η άλλη πλευρά της Ελλάδας; «Σύμφωνα με τα δικά μου μάτια, η πλευρά εκείνη που συνεχίζει να παράγει γνώση και πολιτισμό. Η Ελλάδα είναι ενεργή, κάτι που δυστυχώς δεν έχουν αντιληφθεί οι ξένοι. Δεν φταίνε όμως, έχουν μείνει σε μία εικόνα της Ελλάδας που εμείς τους δίνουμε – μουζάκα, μπουζούκι και χαρτοπετσέτα. Δεν ξέρουν πως υπάρχει εδώ μία ακμάζουσα πλευρά που παράγει. Νέες τάσεις, νέοι άνθρωποι με δυναμική, παντελώς άγνωστοι εκτός συνόρων».

 

Δεν θα παίξουν μόνο κομμάτια του Πλιάτσικα και των Πυξ Λαξ στο Ηρώδειο, αλλά και διασκευές, Pink Floyd, U2 και άλλα – τον Νοέμβριο η συναυλία θα επαναληφθεί στην όπερα της Πράγας. Το Σάββατο θα υπάρχει κι ένα ντουέτο-έκπληξη με τον Ρούντολφ Σένκερ των Scorpions. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας. «Ηθελε να συμμετέχει, του αρέσει πολύ το Ηρώδειο, αλλά εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται στο Παρίσι για μία συναυλία των Scorpions. Μαγνητοσκοπήσαμε το τραγούδι κι εμείς θα παίξουμε πάνω σ’ αυτό». Θα υπάρχει και απαγγελία στίχων μεγάλων Ελλήνων ποιητών υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Στάθη Λιβαθινού. Η συναυλία γίνεται για καλό σκοπό. Μέρος των εσόδων θα δοθεί στην «Κιβωτό του Kόσμου», έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού.

 

 

 

 INFO: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου. Γενική είσοδος 25 €, Εκπτωτικά 15 € (Φοιτητικά – Ανέργων – ΑμεΑ, σε περιορισμένο αριθμό) – Διακεκριμένη Ζώνη: 78 €, A΄ Ζώνη: 63 €, Β΄ Ζώνη: 48 €, Γ΄ Ζώνη: 35 €

 

[email protected]

 

Scroll to top