athina-andreadi

10/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Η Αθηνά Ανδρεάδη στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πέτρου Μάρκαρη και η θεατρική παράσταση «Φως και σκοτάδι» του Νίκου Διουσίου στο Θέατρο Πέτρας με ελεύθερη είσοδο, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ημέρας.
      Pin It

3Παρουσιάσεις βιβλίων

 

Σήμερα, στις 19.30, στο καφέ «poems 'n' crimes» των Εκδόσεων Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, 2103228839), παρουσιάζεται το βιβλίο «Συνέχεια, Αλλαγή και Πρόοδος. Το Παράδειγμα των τεχνών» του Martin Kemp, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Κυκλοφορεί σε μετάφραση Ασημίνας Κανιάρη, λέκτορα ΑΣΚΤ, πρόλογο του Γιώργου Δ. Μπίκου, δρος Κοινωνιολογίας, και επίμετρο του Μάριου Σπηλιόπουλου, εικαστικού και πρύτανη της ΑΣΚΤ. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας και οι συντελεστές της ελληνικής έκδοσης.

 

• Σήμερα, στις 20.30, ο Πέτρος Μάρκαρης θα παρουσιάσει το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας της κρίσης, «Τίτλοι Τέλους – Ο επίλογος», από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217917).

 

………………………………………..

1 Οι μύθοι της Athena στον κήπο του Μεγάρου

 

Σήμερα στις 22.00, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής (λεωφ. Βασ. Σοφίας, 2107282333), η Athena (καλλιτεχνικό όνομα της Αθηνάς Ανδρεάδη) παρουσιάζει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με τίτλο «Οι μύθοι της Athena». Καλεσμένοι της, ο συνεργάτης της Γιώργος Ανδρέου και μια από τις αγαπημένες της ερμηνεύτριες-τραγουδοποιούς, η Δήμητρα Γαλάνη. Σε πείσμα των καιρών που δημιουργούν μια τάση φυγής από την Ελλάδα, η Ελληνοαγγλίδα τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Athena επιστρέφει στην πατρίδα της για το πρώτο της ελληνόφωνο άλμπουμ «Γήινοι Αγγελοι» (με συμπαραγωγό της τον Γιώργο Ανδρέου και τη συμμετοχή της Λίνας Νικολακοπούλου) και επαναπροσδιορίζει τους μύθους της για να αναμετρηθεί μαζί τους. Μύθοι της, όπως ο Μπομπ Ντίλαν, ο Λέοναρντ Κοέν, ο Νικ Κέιβ, ο Τζον Λένον, ο Ελβις Πρίσλεϊ, ο Ελβις Κοστέλο, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κ.ά. έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις επιλογές της, αφού καταφέρνει να παντρέψει γοητευτικά τη φολκ-ροκ, ποπ, τζαζ και κλασική μουσική με τις ελληνικές της ρίζες, καταθέτοντας ταυτόχρονα τη δική της άποψη στη σύγχρονη τραγουδοποιία. Η δημιουργός και ερμηνεύτρια, σ’ ένα ρεπερτόριο γραμμένο από άντρες, ανατρέπει το πρώτο άκουσμα… Είσοδος: 9 € (7 € προπώληση).

 

………………………………………….

2 «Φως και σκοτάδι» στο Θέατρο Πέτρας

 

Για μία μόνο βραδιά και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ανεβαίνει απόψε (21.00) η θεατρική παράσταση «Φως και σκοτάδι», σε σκηνοθεσία Νίκου Διονύσιου. Φιλοξενείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πέτρας, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη παρουσία της, στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης το 2010. Πρόκειται για συρραφή κειμένων των αρχαίων τραγωδιών «Προμηθέας Δεσμώτης», «Ευμενίδες», «Βάκχες», «Οιδίπους Τύραννος» και «Επτά επί Θήβας», όπου στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος… Ο Προμηθέας δώρισε τη φωτιά στους ανθρώπους και το φως της γνώσης. Τους εξομοίωσε με το θείο, αλλά αυτοί αντί να πάνε στο φως, βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Ασπρο–μαύρο, ζωή–θάνατος, φως και σκοτάδι. Απανωτές δυστυχίες και κατάρες βαραίνουν τους ηγέτες και τους απογόνους τους. Τα φαντάσματα στοιχειώνουν τον λαό. Ιφιγένεια, Αγαμέμνονας, Κλυταιμνήστρα, Ηλέκτρα, Ορέστης… Ο λαός τους υποφέρει και απέχει, παρατηρεί και υπομένει. Ο μάντης Τειρεσίας, που έχει το χάρισμα να «βλέπει», είναι τυφλός. Οιδίποδας, Ετεοκλής, Πολυνείκης, Αντιγόνη… Η Αντιγόνη με την άρνησή της να πάει ενάντια στην ηθική της αναπροσδιορίζει τον δρόμο που οδηγεί στην αλήθεια, στην ελευθερία, στη δύναμη της θέλησης, στην απομυθοποίηση της απόλυτης εξουσίας, στο φως. Ο άνθρωπος, ο λαός έχει επιλογή… Φως ή σκοτάδι. Η παράσταση ανεβαίνει από τον Θεατρικό Οργανισμό Διονύσιος και την Ανώτερη Δραματική Σχολή Πέτρας. Παίζουν οι Νίκος Διονύσιος και Κώστας Λαός και χορός είναι οι μαθητές της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Δήμου Πετρούπολης. Την επιμέλεια των κειμένων υπογράφουν οι Νίκος Διονύσιος & Φοίβη Φίλντιση. Σκηνικά – κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρέιζη. (Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη. Τηλ.: 2105012402 και 2105066955).

 

Scroll to top