http://www.dreamstime.com/stock-images-stock-trader-looking-monitors-image32480104

10/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς να μετατρέψετε τον ΕΝΦΙΑ σε τραπεζικές καταθέσεις

Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο του αναβαλλόμενου φόρου, μέσω του οποίου τα πιστωτικά μας ιδρύματα απέκτησαν, αντί για ζημιές από το PSI ίδια κεφάλαια 3 δισεκατομμύρια.
      Pin It

Μια νέα συζήτηση έχει ξεκινήσει γύρω από τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, με τον οποίο οι τράπεζες αναμένουν να αποκτήσουν πρόσθετα ίδια κεφάλαια, ύψους 3 δισ. €, με δημοσιεύματα που προκαλούν σύγχυση και μάταιες προσδοκίες.

Ο αναβαλλόμενος φόρος (deferred tax) είναι ένα λογιστικό δώρο που προσφέρουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) στις επιχειρήσεις, προκειμένου να μειώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και στην πραγματικότητα είναι κάτι πιο σύνθετο από αυτό που υπονοεί ο όρος.

Με τη βοήθεια φίλου της «Εφ.Συν.» που θέλει να κρατήσει από σεμνότητα (σπάνιο στις μέρες μας) την ανωνυμία του, και στο εξής θα τον λέμε «Συστημικό», αναλύουμε τις αλχημείες των τραπεζών και του φορολογικού συστήματος.

Οι ελληνικές τράπεζες μετά την εφαρμογή του PSI –μείωση της αξίας των ομολόγων κατά 53,5% στην ονομαστική αξία– υπέστησαν μια ζημιά 19,5 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους, ανάλογη με αυτή που υπέστησαν και οι απλοί ιδιώτες αποταμιευτές κάτοχοι ομολόγων, καθώς και μια επιπρόσθετη ζημιά 9 δισ. ευρώ, η οποία οφειλόταν στο ότι οι τράπεζες αποτιμούσαν τα ομόλογα στην εμπορική αξία τους, η οποία όμως εκείνη την εποχή έφτανε περίπου στο 25% της ονομαστικής αξίας.

Τα 9 δισ. ευρώ θα τα εμφάνιζαν οι τράπεζες ως μελλοντικά κέρδη από υπεραξία όταν σταδιακά θα είχαν αποκατασταθεί οι αξίες των ομολόγων ή είχαν εμφανίσει αντίστοιχα κέρδη στο παρελθόν, όταν οι εμπορικές αξίες των ομολόγων ήταν μεγαλύτερες από τις ονομαστικές. Εξάλλου, μέσω των ενισχύσεων από το ΤΧΣ υπερκαλύφθηκαν ήδη τα 9 δισ. ευρώ.

 

lefta-trapeza

 

* Περισσότερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου.

 

 

Σχετικό θέμα: Λιγότεροι δικαιούχοι λόγω… διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ

 

efsyn.gr

Scroll to top