Pin It

Ανοιχτή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ, με αφορμή την αρνητική πρωτοβάθμια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον «φιλικό διακανονισμό» ΟΛΠ-Cosco και υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις εγείρουν σοβαρά νομικά και πολιτικά θέματα για την πώληση του 67% του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ, αλλά και του ΟΛΘ. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, με παρέμβασή τους τονίζουν ότι ο περιβόητος «φιλικός διακανονισμός», καθώς και η ταυτόχρονη διακήρυξη διαγωνισμού για την πώληση των λιμανιών, εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, η οποία έχει παραδοθεί άνευ όρων στις απαιτήσεις της Cosco και των ντόπιων συμφερόντων που την συνεπικουρούν.

 

«Η πώληση αυτή είναι μη νόμιμη», επισημαίνουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, γεγονός που έχει τεκμηριωθεί από έγκυρους νομικούς, αλλά και από παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις και δημιουργεί απόλυτα μονοπωλιακό καθεστώς στα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας. Υπενθυμίζουν ότι έχουν τεκμηριώσει με νομικά επιχειρήματα προς το Ελεγκτικό Συνέδριο το μη σύννομο του όλου εγχειρήματος του «φιλικού διακανονισμού», ενώ με καταγγελίες προς τις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. έχουν θέσει σοβαρά θέματα παραβίασης του Ευρωπαϊκού Δικαίου σχετικά με τον «φιλικό διακανονισμό». Και όπως αναφέρουν, παρά τους πανηγυρισμούς του υπουργού Ναυτιλίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε με απόφασή του μη σύννομο το περιεχόμενό του, ενώ σχολιάζουν και την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η ΣΕΠ, η οποία, όπως επισημαίνουν, με πρωτοφανείς διαδικασίες στα νομικά χρονικά, ορίστηκε να εκδικαστεί εντός 48 ωρών. «Ολα αυτά δίνουν στους εργαζόμενους την αίσθηση της αηδίας και της θλίψης, αλλά και της πίστης για την ενδυνάμωση του αγώνα τους κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών», προσθέτουν. Σημειώνουν επίσης ότι την ίδια ώρα η υπόθεση του «φιλικού διακανονισμού» εκκρεμεί στην Ε.Ε., παρά τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου.

 

Οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ, ΟΛΘ, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την έκδοση της απόφασης από το ΣτΕ. Να σταματήσει να υποκύπτει στις ορέξεις της Cosco, των ξένων μονοπωλιακών ομίλων και των ντόπιων συμφερόντων, που τα συνεπικουρούν. Να προτάξει έναν υπεύθυνο και δημοκρατικό διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, τους φορείς των λιμανιών, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση και την επιστημονική λιμενική κοινότητα, ώστε να υπάρξει εθνικός λιμενικός σχεδιασμός.

 

Χρ. Παπασταθοπούλου

 

Scroll to top