Pin It

Ρηξικέλευθοι και ριζοσπάστες δημόσιοι άνδρες υψώνουν το ανάστημά τους στην ακρίβεια, κονταροχτυπιούνται μαζί της σε μαρμαρένια αλώνια, της επιφέρουν θανάσιμα πλήγματα για να μπορεί ο λαός να γεύεται τα εδώδιμα σε λογικές τιμές, να στυλωθεί στα πόδια του σ' αυτούς τους δίσεκτους καιρούς, να φάει να καρδαμώσει βρε αδερφέ, να λιγδώσει μια σταλιά τ' άντερό του. Θύματα του ευρώ χάσαμε το 50% του εισοδήματός μας ώσπου να πούμε κύμινο και την ίδια στιγμή κοιτάζουμε με τα κιάλια τον τιμάριθμο να σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ύψη.

 

Υποκριτές και ιδιώτες με τη σημασία που δίνουν στη λέξη οι Αγγλοι, οι ιθύνοντες της χώρας βιάστηκαν να μας μπάσουν με τα ψέματα στην ευρωζώνη κι ανοίγουμε τώρα νέες τρύπες στη ζώνη για να μην πέσει το παντελόνι, καμαρώνουμε τα χαΐρια μας και φασκελώνουμε τους εαυτούς μας. Διότι αν είχαμε δραχμή, οβολό ή μνα, γρόσι, καπίκι ή ριάλι θα τραβούσαμε μονοκοντυλιά μια γενναία υποτίμηση που θα 'ριχνε μαζί με τους μισθούς και την αξία των αγαθών και θα μας ερχόταν σχεδόν μία η άλλη. Κι αφού δεν διαθέτουμε φλουρί κωνσταντινάτο, η καλή μας μοίρα μάς έστειλε τον Μάκη Γιακουμάτο.

 

Ζαλώθηκε στις πλάτες του τα προβλήματά μας και τα 'λυσε αυθωρεί και αυτόχρημα. Δεν περίμενε τις υπηρεσίες του υπουργείου να εκπονήσουν μελέτες απεικονίζουσες την αχαλίνωτη άνοδο των τιμών. Ο μέγας πολιτικός ανήρ παρέκαμψε τη γραφειοκρατία, περιφρόνησε τους μανδαρίνους· μόνον οι τολμηροί φέρνουν αποτελέσματα στον δημόσιο βίο. Με την κεφαλονίτικη πανουργία που τον διακρίνει αμόλησε δικούς του ανθρώπους στα σουπερμάρκετ με εντολή να φωτογραφίζουν τα ράφια κρυφά. Τη μια μέρα τις χλωρίνες, την άλλη τις πιπεριές Φλωρίνης, την τρίτη τα πετιμέζια και τα επιδόρπια γιαουρτιού.

 

Ιδιοφυής μέθοδος. Σε λιγότερο από μια βδομάδα τα λαγωνικά με τις κάμερες χαρτογράφησαν ακόμα και τα συνοικιακά μπακαλικάκια. Εχοντας πλήρη εικόνα της αγοράς ο γάτος Γιακουμάτος βγήκε να διαλαλήσει το εκκεντρικό πλην κολοσσιαίο του έργο -πού αλλού;- στα προσφιλή του κανάλια. Τα συμπεράσματά του ανατρέπουν άρδην την κοινή εντύπωση περί ακρίβειας, διαξιφιζόμενα θορυβωδώς με τα αυτονόητα. Το φρέσκο γάλα είναι πάμφθηνο, λέει. Από 95 λεπτά έως 1,20 ευρώ το λίτρο μπορεί να το προμηθευτεί ο καθένας.

 

Ακόμα φθηνότερο βρήκε το ψωμί. 50 έως 70 λεπτά η φραντζόλα κι ας ζυγίζει σκάρτα 350 αντί 500 γραμμάρια. Οσο για το μακαρόνι, αν πάρεις τις μεγάλες συσκευασίες με τα ληγμένα, σου 'ρχεται 60 με 80 λεπτά το πακέτο. Τζάμπα πράμα. Κιμάδες και κόκκινες σάλτσες απαγορεύονται καθότι παχαίνουν. Μακαρόνια μπλουμ, να βουτήξεις με την ψυχή σου την ψίχα στον αμυλώδη ζωμό, αποτελούν πρώτης τάξεως γκουρμέ. Το ίδιο και τα ρύζια καρολίνα. Δεν χρειάζεται τίποτ' άλλο στα χρόνια του μνημονίου. Με δυόμισι ευρώ την κάνει ταράτσα τετραμελής οικογένεια. Δείπνος χλιδάτος α λα Γιακουμάτος. Μ' αυτά και μ' αυτά οι καταιγίδες καταφεύγουν στα ορεινά.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top