10/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τζον Λε Καρέ
«Ο Νο. 1 καταζητούμενος»

Μετάφραση: Νάσος Κυριαζόπουλος
Εκδόσεις: Βell (Φειδίου 18, Αθήνα, τηλ. 210 3609438, www.bell.gr)
σελ. 408
ISBN: 978-960-620-504-0 .
      Pin It

Σε δεύτερη έκδοση, το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του Άντον Κόρμπιν με πρωταγωνιστή τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν.
«Μια από τις πιο εκλεπτυσμένες μυθιστορηματικές απαντήσεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ένα ανθρωπιστικό μυθιστόρημα».
(The Guardian)

«… ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που έχει γράψει ποτέ. Ίσως το καλύτερο. … Το πιο δυνατό, το πιο στιβαρό μυθιστόρημα του Λε Καρέ. Εξαιρετικό».
(New York Times Book Review)

«Ο Νο 1 Καταζητούμενος, όπως όλα τα σπουδαία βιβλία του Λε Καρέ, είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο θλίψη. Κάτω από την επιφανειακή υποκρισία και τις ηθικές αμφισημίες υποβόσκει το ίδιο τραγικό συναίσθημα που πρωτοείδαμε στον Κατάσκοπο που Γύρισε Από το Κρύο. Και ο Λε Καρέ εξακολουθεί να το περιγράφει συγκρατημένα και με κομψότητα, αλλά και με εξαιρετική κατανόηση».
(Boston Globe)

«Ο Λε Καρέ ποτέ δεν δείλιασε να καταπιαστεί με τα μεγάλα θέματα των καιρών μας: τον Ψυχρό Πόλεμο, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τη γενοκτονία. … Το τελευταίο του βιβλίο δεν θα μπορούσε να συλλάβει πιο καίρια το γεω-πολιτικό σφυγμό της εποχής. Στο επίκεντρο της προσοχής του βρίσκονται η τρομοκρατία, η μετανάστευση, η ταυτότητα, η παρακολούθηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ‘κατ’ εξαίρεση παράδοση’… τα μυθιστορήματά του είναι ευφυή αφηγηματικά οχήματα για την εξερεύνηση του καλού και του κακού, της εμπιστοσύνης και της προδοσίας, της ελπίδας και της απόγνωσης. Είναι μυθιστορήματα με ηθικό βάθος».
(Evening Standard)

«Ο Τζον Λε Καρέ βρίσκεται στο απόγειο της διορατικότητας και του σαρκασμού του. … Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τα πιο πιεστικά ηθικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής μας. Λίγοι συγγραφείς, και σίγουρα κανείς με το βιογραφικό του Λε Καρέ, πραγματεύονται αυτά τα ζητήματα τόσο βαθιά και με τόσο σθένος».
(Daily Telegrap)

«Ένα υπέροχο βιβλίο –το καλύτερό του, θεωρώ, εδώ και μια δεκαετία ή και περισσότερο. O Λε Καρέ πέτυχε εκεί που άλλοι έχουν αποτύχει: να αποκαλύψει τις μετά την 11η Σεπτεμβρίου παράνοιές μας και να μπει μέσα στο πετσί εκείνων που αποστρέφονται την κουλτούρα μας και την ηγεμονία μας… Κανένας Βρετανός λογοτέχνης –και ελάχιστοι παγκοσμίως– δεν έχει ασχοληθεί με την πολιτική επικαιρότητα με τόση οξύνοια και φαντασία όπως ο Λε Καρέ. … συγκεντρώνει δύο σπάνια πράγματα: είναι συγγραφέας συγκεκριμένου είδους που υπερβαίνει το είδος του και είναι ένας σοβαρός συγγραφέας που το έργο του έχει μαζική απήχηση».
(Sunday Times)

«Αυτομάτως κλασικό… Ένα προκλητικό και εμπρηστικό τέλος που μόνο ο Λε Καρέ, ο μαιτρ, μπορεί να επινοήσει».
(USA Today)

«Ωραίος ρυθμός, τρομερά καλοδουλεμένο… απίστευτα απολαυστικό».
(San Francisco Chronicle)

«Δαιδαλώδης πλοκή, ωραία γραφή, επίκαιρο όσο οι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων… Οι πρωταγωνιστές είναι υπέροχα σχεδιασμένοι».
(Los Angeles Times)

 

Carre-biblio-1

Ένας μισοπεθαμένος από την πείνα νεαρός Ρώσος, τυλιγμένος σ’ ένα μακρύ μαύρο παλτό, φτάνει λαθραία στο Αμβούργο μέσα στη νύχτα. Σ’ ένα πουγκί κρεμασμένο στο λαιμό του κρύβει ένα ανεξήγητα μεγάλο χρηματικό ποσό. Είναι ένας ευσεβής Μουσουλμάνος. Έτσι λέει. Και το όνομά του είναι Ίσα.

Η Άναμπελ, μια νεαρή ιδεαλίστρια δικηγόρος, αφιερωμένη στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνει σκοπό της να γλιτώσει τον Ίσα από την απέλαση. Σύντομα η σωτηρία του πελάτη της γίνεται για κείνη πιο σημαντική κι από την ίδια της την καριέρα –ή την ασφάλειά της. Αλλά το μυστηριώδες παρελθόν του Ίσα φέρνει στο δρόμο της τον ιδιόρρυθμο Τόμι Μπρου, ιδιοκτήτη της Μπρου Φρερ, μιας φθίνουσας βρετανικής τράπεζας που έχει την έδρα της στο Αμβούργο.

Η Άναμπελ, ο Ίσα και ο Μπρου συγκροτούν μια απρόσμενη συμμαχία. Κι ένα τρίγωνο καταδικασμένου έρωτα γεννιέται.
Την ίδια στιγμή, οσμιζόμενοι μια σίγουρη λεία στον λεγόμενο «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας», οι αλληλοσυγκρουόμενοι κατάσκοποι της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Αμερικής εστιάζουν τα πυρά τους στους αθώους…

 

Αιχμηρό, συγκινητικό, σαρκαστικό και αγωνιώδες, με χαρακτήρες που ο αναγνώστης δε θα θέλει να εγκαταλείψει, «Ο Νο 1 Καταζητούμενος» είναι ένα έργο βαθιάς ανθρωπιάς, που συλλαμβάνει με μοναδικό τρόπο τους αβέβαιους καιρούς μας. Εδώ, ο συγγραφέας καταπιάνεται για πρώτη φορά με το ζήτημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και των «παράπλευρων απωλειών» του. Τα φλέγοντα θέματα της μετανάστευσης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της αυθαιρεσίας της εξουσίας, είναι όλα παρόντα στο έργο αυτό, μαζί με όλα εκείνα τα στοιχεία που συνιστούν την ταυτότητα του μεγάλου συγγραφέα: τον «σχεδόν τέλειο αφηγηματικό ρυθμό» (New York Times), την «κομψότητα της πρόζας» (Daily Express), «σασπένς, ίντριγκα και προδοσία… μεστή υπόθεση και χαρακτήρες τόσο καλοσχεδιασμένους που μοιάζουν πραγματικοί» (Bookseller) και πάνω απ’ όλα «ηθικό βάθος» (Evening Standard).

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ: Αξίζει να σημειωθεί πως η Β’ έκδοση του «Ο Νο 1 Καταζητούμενος» (“A Most wanted Man”) συμπίπτει με την προβολή της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου στη χώρα μας, σε σκηνοθεσία Άντον Κόρμπιν και με πρωταγωνιστή τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Ρόμπιν Ράιτ, Γουίλεμ Νταφό κ.α. Μια ταινία πιστή στο πνεύμα και στη ρεαλιστική, μελαγχολική ατμόσφαιρα ενός μυθιστορήματος του Τζον λε Καρέ από τον λιτό στιλίστα του «Ο Αμερικανός». Τελευταία πρωταγωνιστική εμφάνιση για τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, ο οποίος είναι συγκινητικά απλός κι εκφραστικά ακριβής σε έναν απαισιόδοξα σισύφειο ρόλο που του ταιριάζει γάντι.

movie

 

Η ταινία προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 4 Σεπτεμβρίου από την Seven Films και την Σπέντζος Φιλμ.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Τζον Λε Καρέ – βιογραφικό

 

john-le-carreΟ Τζον Λε Καρέ – ή Ντέινβιντ Κόρνγουελ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα – γεννήθηκε το 1931 στο Ντόρσετ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Λίνκολν Κόλετζ της Οξφόρδης, δίδαξε για δύο χρόνια στο Ίτον και από το 1959 ως το 1964 υπηρέτησε στο Βρετανικό Διπλωματικό Σώμα.

Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Call for the Dead» το 1961, ενώ δούλευε ακόμα ως μυστικός πράκτορας. Η καριέρα του αυτή τελείωσε όταν ο περίφημος διπλός πράκτορας Κιμ Φίλμπι αυτομόλησε στην ΕΣΣΔ, δίνοντας έναν κατάλογο με ονόματα Βρετανών πρακτόρων, ανάμεσα στα οποία και το όνομα του Ντέιβιντ Κόρνγουελ.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1974, γράφοντας το περίφημο μυθιστόρημά του «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», θα θυμηθεί τον Φίλμπι και θα δώσει τα χαρακτηριστικά του στο πρόσωπο του «Τυφλοπόντικα». «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» το τρίτο του μυθιστόρημα, του χάρισε τη διεθνή αναγνώριση.

Ακολούθησαν τα «Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται», «A small town in Germany», και «The naive and sentimental lover», η κλασική πλέον τριλογία του Τζορτζ Σμάιλυ -»Tinker tailor soldier spy», «The honourable schoolboy» και «Smiley’s people»-, «Η μικρή τυμπανίστρια», «Ένας τέλειος κατάσκοπος», «Η ρωσική εστία» και άλλα, που εδραίωσαν τη φήμη του και απέσπασαν πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως τα βραβεία Έντγκαρ και Σόμερσετ Μομ.

Είναι ο συγγραφέας που ανήγαγε το μυθιστόρημα κατασκοπίας σε λογοτεχνία αξιώσεων. Και παρ' ότι πολλοί πίστεψαν πως η θεματολογία του εξαντλήθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η επιτυχία των πρόσφατων έργων του «Ο ράφτης του Παναμά» και «Σινγκλ & Σίνγκλ» τους διέψευσε κατηγορηματικά, αποδεικνύοντας πως ο Τζον Λε Καρέ είναι παν' από όλα ένας συγγραφέας της ανθρώπινης συνείδησης.


le-Carre-John«Ο επίμονος κηπουρός»
που αναγνωρίστηκε ομόφωνα ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του, προκάλεσε διεθνή αίσθηση για την αμεσότητα και την οξύτητα με την οποία πραγματεύεται την ασυδοσία κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας, ιδιαίτερα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Μέχρι σήμερα έχει γράψει 24 μυθιστορήματα, μερικά από τα οποία έχουν μεταφερθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο.

Ήταν από τους πρώτους που καταδίκασαν δημόσια την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και άσκησαν δριμεία κριτική στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συμπράξει σ' αυτόν τον πόλεμο.

Όλα του τα βιβλία στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις BELL.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, [email protected], τηλ.: 211 104 5161

Scroll to top