11/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν η Αγία… Ανγκελα νίκησε το χρέος

Η Μέρκελ, παρουσιάζοντας τον πρώτο από το 1969 ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, επανέλαβε ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική είναι μονόδρομος για όλες τις χώρες της Ε.Ε.
      Pin It

Merkel-AngelaΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει πως η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική είναι ο σωστός δρόμος για το μέλλον της Ευρώπης και ζητά από όλες τις χώρες της ευρωζώνης να γίνουν σαν τη Γερμανία σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική.

 

Στη γερμανική Βουλή παρουσιάστηκε χθες το νέο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο είναι το πρώτο μετά το 1969 που είναι απόλυτα ισοσκελισμένο. Η πρώτη χρονιά, έπειτα από πολλές δεκαετίες, που η Γερμανία δεν δημιουργεί χρέη. Η Μέρκελ δήλωσε περήφανη για τον στόχο που επιτεύχθηκε και απευθυνόμενη -όχι μόνο στους Γερμανούς, αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους- είπε μεταξύ άλλων ότι «η οικονομική πολιτική που βασίζεται στα χρέη πρέπει να σταματήσει. Είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειαζόμαστε αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Και ό,τι ισχύει για τη Γερμανία, ισχύει και για την Ευρώπη».

 

Η ίδια επέμεινε πως η χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής λιτότητας αποτελεί απειλή για τις χώρες της ευρωζώνης. Και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη, παρά το γεγονός ότι έχουμε επιτυχίες σε μια σειρά από χώρες όπως η Ισπανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δίκιο όταν επισημαίνει ότι η χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη. Είναι σωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει την πίεση για δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις και η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τον στόχο αυτό».

 

Την ίδια ώρα που η Μέρκελ ζητά να συνεχιστεί η πίεση για δημοσιονομική πειθαρχία, σε ρεπορτάζ της η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» αναφέρει πως η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστεί το πτωχοκομείο της Ευρώπης, αν η Ε.Ε. δεν ενισχύσει με στοχευμένα μέτρα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εάν η Αθήνα δεν συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις.

 

Η εφημερίδα επισημαίνει πως η ελληνική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, παρότι έχουν γίνει κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο υπογραμμίζει πως η πολιτική της λιτότητας, την οποία ακολουθεί η Αθήνα –κατ’ εντολή των διεθνών δανειστών-, προκάλεσε στη χώρα την πιο βαθιά και μακρά ύφεση από το τέλος του Πολέμου.

 

Χαρακτηριστικό είναι και το σημείο στο οποίο η εφημερίδα αναφέρει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνει λόγο για «success story», όμως όλα αυτά εκλαμβάνονται από τους Ελληνες ως καθαρή κοροϊδία, καθώς έχουν καταβάλει ένα πολύ υψηλό τίμημα.

 

Scroll to top