
Για ποιον… σημαίνει η πίπιζα; Η παρουσία των Βρετανών πολιτικών αρχηγών στη Σκοτία έδωσε εκ νέου βραχεία κεφαλή στο «όχι». Ωστόσο οι αλλαγές θερμοκρασίας στις διαθέσεις των Σκοτσέζων από τότε που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα θυμίζουν τόσο το περίφημο ντους τους, ώστε κάθε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της 18ης Σεπτεμβρίου να μοιάζει παρακινδυνευμένη
ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
«Θα λυπηθώ κατάκαρδα αν αυτή η οικογένεια (των εθνών) διαλυθεί». Αυτό τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός χθες το απόγευμα από το Εδιμβούργο, μέσα από μια ομιλία που κάποιοι αναλυτές, εδώ στη Βρετανία, την χαρακτήρισαν «δραματικά απελπισμένη». Ο Ντέιβιντ Κάμερον απευθυνόταν στους Σκοτσέζους, οι οποίοι σε μία εβδομάδα από σήμερα θα ψηφίσουν για την απόσχισή τους ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η παρουσία του στη πρωτεύουσα της Σκοτίας αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια να πειστούν οι ψηφοφόροι πως «είναι καλύτερα για όλους η Βρετανία να παραμείνει ενωμένη», όπως ο ίδιος έχει επισημάνει στις αρχές τις εβδομάδας. Στο ταξίδι του τον συνόδευσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ. Και οι τρεις αρχηγοί των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας μίλησαν σε διαφορετικά ακροατήρια, αλλά με τον ίδιο σκοπό.
Ο Κάμερον, απευθυνόμενος κυρίως στο θυμικό των Σκοτσέζων, τους επισήμανε πως ούτως ή άλλος είναι ένα σπουδαίο, υπερήφανο ανεξάρτητο έθνος με καταπληκτική ιστορία. «Πριν από 300 και πλέον χρόνια επιλέξατε να αποτελείτε μέρος μια μοναδικής ένωσης στον κόσμο, του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ όπως τόνισε κατά την άποψή του, «δεν υπάρχει λόγος να πείτε “ναι” στο δημοψήφισμα γιατί είστε ανεξάρτητοι ούτως ή άλλως». Μάλιστα, όπως επισήμανε, αν σκεφτόταν τον εαυτό του, ίσως θα έπρεπε να επιλέξει να υποστηρίξει το «ναι» στο δημοψήφισμα, καθώς το κόμμα του εκλέγει μόνο έναν βουλευτή από τους 59 που στέλνει η Σκοτία στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Αλλά, όπως τόνισε, «νοιάζομαι για τη χώρα μου περισσότερο από ό,τι νοιάζομαι για το κόμμα μου». Λίγο αργότερα, πάντως, ανεβάζοντας τους τόνους υπογράμμισε πως θα είναι πολύ δύσκολο η Σκοτία να διατηρήσει τη βρετανική στερλίνα ως εθνικό της νόμισμα, αν τελικά αποφασίσει πως θέλει να φύγει από τη Μεγάλη Βρετανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι ομιλίες των δύο άλλων αρχηγών. «Μείνετε μαζί μας, γιατί είμαστε δυνατότεροι μαζί. Μείνετε μαζί μας για να κάνουμε τη Βρετανία καλύτερη μαζί», είπε ο Εντ Μίλιμπαντ. «Η οικογένεια των εθνών που έφτιαξε το Ηνωμένο Βασίλειο πετυχαίνει αξιοθαύμαστα πράγματα εδώ και πολλά χρόνια. Νικήσαμε τον φασισμό στην Ευρώπη, δημιουργήσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, φτιάξαμε το BBC, κτλ… Ας συνεχίσουμε να κάνουμε τόσο ωραία πράγματα μαζί», είπε μεταξύ άλλων ο Νικ Κλεγκ.
Απαντώντας σε αυτή την εκστρατεία ο Αλεξ Σάλμοντ, ο πρωθυπουργός της Σκοτίας και μπροστάρης του «ναι», είπε πως οι τρεις αρχηγοί για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να κρατήσουν τις δουλειές τους. «Σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι ένα παράδειγμα της Ομάδας της Σκοτίας εναντίον της ομάδας του Γουεστμίνστερ», τόνισε ο Σάλμοντ.
Αρθρο Κάμερον στην Daily Mail
Παράλληλα, με άρθρο του στην εφημερίδα Daily Mail, o Βρετανός πρωθυπουργός καλεί τους Σκοτσέζους να μην κάνουν «ένα βήμα στο άγνωστο, διαλύοντας μια ξεχωριστή ένωση», όπως γράφει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας επίσης πως «αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, θα διαλυθεί για πάντα. Με το “ναι” κάνετε ένα άλμα στο άγνωστο και με το “όχι” επιλέγεται ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία», υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει η αυστηρή ανακοίνωση του παλατιού, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η βασίλισσα δεν ανακατεύεται στην πολιτική, όπως δεν το έχει κάνει στα 62 χρόνια της βασιλείας της. Χαρακτηριστικός είναι ο χθεσινός τίτλος της εφημερίδας Times του Λονδίνου, ο οποίος πάνω από μια μεγάλη φωτογραφία της βασίλισσας λέει: «Μη με εμπλέκετε σε αυτήν τη διαμάχη».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης πως η βασίλισσα πιστεύει ακράδαντα πως το θέμα της Σκοτίας αφορά τους πολίτες της και πως όποια αναφορά γίνεται, ότι η ίδια προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, είναι κατηγορηματικά λανθασμένη.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τρεις μεγάλες βρετανικές τράπεζες προειδοποιούν για τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη βρετανική οικονομία αν επικρατήσει το «ναι». Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ του βρετανικού Τύπου, έχει ζητηθεί από Αγγλους, Ουαλούς και κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας να προσπαθήσουν να πείσουν φίλους και συγγενείς που θα ψηφίσουν, να ψηφίσουν «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας. Ενώ σε μια συμβολική ενέργεια στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και σε άλλα δημόσια κτίρια σε όλη την αγγλική επικράτεια, κυματίζει από χθες η γαλανόλευκη σημαία των Σκοτσέζων. Με αυτά και με τα άλλα, η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Surveytion δίνει 48% στο «όχι», 42% στο «ναι», με 10% αναποφάσιστους.